18
Mayıs
2024
Cumartesi
SPOR

Daum: Zafer hayal değil

Christoph Daum; Milan maçından Nihat Kahveci'nin transferine, Tuncay Şanlı'nın durumundan devre arasında yapılması gündemde olan transfer operasyonuna, Milli Takımımız'ın İsviçre ile oynadığı olaylı maçtan, Türk basını ile olan ilişkilerine kadar birçok konuda dobra dobra konuştu.

Milli maçta yaşanan olaylarla ilgili ne düşünüyorsunuz?
Bu tür olaylar sadece Türkiye'de oluyormuş gibi göstermek doğru değil. Sakin bir şekilde durumun incelenmesi gerekir. FIFA beni Türkiye tarafı kabul edeceği için ifademe başvurmayacaktır.



2006'da Türkiye'nin olmaması Almanya'da nasıl yorumlanıyor?
Orada yaşayan Türkler için nasıl bir hayal kırıklığı ise Almanya için de üzüntü yarattı. Bu organizasyon Türkler olmayınca ekonomik açıdan olumsuz etkilenir.

Milliyet'teki yorumunuzda elenişe rağmen Fatih Terim'i hiç eleştirmediniz. Neden ?
Şayet Terim'i eleştiren bir görüşüm olsa bunu ancak kendisi sorunca söylerdim. Biz teknik direktörler beraberlik içinde hareket etmeliyiz. Zaten çok zor şartlar altında işimizi yapıyoruz. Bir antrenör olarak meslektaşıma zorluk çıkarmak istemem.

Tüm çevreler Fenerbahçe'nin rahat şampiyon olacağı görüşünde. Aynı fikirde misiniz?
Bunda Aziz Yıldırım'ın katkısının çok büyük olduğuna inanıyorum. Çünkü Fenerbahçe'nin bugün içinde bulunduğu olanakları ve maddi şartları sağladı. Türkiye'de çalıştığım dönemde edindiğim bir tecrübe var. Bize hiç kimse bir şey hediye etmez. Her şeyi, her başarıyı mücadele ederek kazanmalıyız. Bu aşamada şampiyonluk kelimesini telaffuz etmek doğru olmaz. Bunu çalışıp elde etmeliyiz.

Milan'ı yenmek sizce hayal mi?
Asla. Ama elbette işin zorluğunu bilerek, yaşanacakları tahmin ederek ve bunları bir kenara atmadan galibiyet için uğraşmalıyız. Milan ile deplasmanda yaptığımız maçta gördük ki, onlarla kafa kafaya oynayabiliyoruz. Yani hedefimiz kesin galibiyet. Grup içinde farklı sonuç kombinasyonları olabileceğini de düşünürsek belki bu maçtan çıkaracağımız beraberlik de yeterli olacaktır.

Yabancı sayısının serbest bırakılması konusunda düşünceniz nedir?
İki sene önce yabancı konusunda yorum yaptım. Türkiye, AB'ye üye olmak istiyorsa, ilk hamleyi AB'nin futbol şartlarını uygulayarak yapmalıdır demiştim. Bu sözlerim her türlü yabancı serbest olsun anlamına gelmez. Burada Türk futbolunu da düşünmek zorundayım. Her kulüp kesinlikle kadrosunda 15 Türk futbolcusu bulundurmak zorunda olmalı. Türk futbolunun gelişimi benim için aynı oranda önemlidir.

Nihat Kahveci, Fenerbahçe'ye transfer olacak mı?
Nihat ile ilgilendiğimizi doğruluyorum. Ama burada önemli olan Nihat'ın kendi geleceğiyle ilgili plan ve kararlarının ne olacağıdır. Tahmin ediyorum Nihat kararını baharda verecek. Benim yorumum Nihat, Avrupa'da söz sahibi olan bir kulüpte oynamak istiyor. Bu hedef hangi futbolcuya sorarsanız sorun aynıdır. En taze örnek de Emre'dir.

Souness'ın Fenerbahçeli oyuncularla ilgilenmesine ne diyorsunuz ?
Doğrusu son gelişmelerdeki tarzını olumlu bulmadım. Souness'ı 20 yıldır tanıyorum. Yapması gereken bana sadece bir telefon etmekti. Gereksiz yere Fenerbahçe'yi ve Anelka'yı meşgul etti. Bu durum bizde ciddi bir huzursuzluk yarattı.

Şimdi de Tuncay ile ilgileniyor?
Bunu Tuncay'ın menajeri Erdinç mi yaptı yoksa! Souness'ın telefon numarası yanımda olsaydı, şimdi sizinle Tuncay meselesini çözerdik. Bence bu tip spekülasyonların dışında oyuncuya teklif gelmeli. Bu teklif resmi olmalı. Bir bakıyorsunuz Arsenal, bir bakıyorsunuz Milan, bir bakıyorsunuz Souness istemiş. Benim de bir çevrem var. Daha önce Tuncay'a talip olduğu yazılan kulüplerden araştırdım. Bu transfer iddialarının gerçek payı sıfır çıktı.

Şampiyonlar Ligi'nde üst tura çıkılırsa yabancı kadrosunda operasyon olacak mı?
Takım içinde değişiklikler sezon öncesi yapılmalıdır. Devre arasında değil. Ama bu demek değildir ki, takımı güçlendirmeyi, kaliteli oyuncuları reddediyoruz. Nasıl geçen yıl Anelka'yı, önceki sene de Nobre'yi kalite anlamında takıma kattıysak bu değişiklikler olabilir. Yönetimimizle başında yaptığımız planlamada bu kadro konusunda hemfikir olduk. Şimdilik değişiklik yok.

Avrupa başarısının hayal olduğu söyleniyor. Size göre durum nedir?
Avrupa hepimizin hedefi ve bunun için çalışıyoruz. Ama temel nokta, ilk adım, ulusal anlamda sürekli başarı. İkinci adım Avrupa'da tecrübe. Üçüncü adım bu tecrübeyi sindirip başarıya doğru ilerlemek olmalıdır. Bunlar için de istikrar önemli. Sabırlı ve dayanıklı olmak şart.

Rüştü kulübe için biraz lüks değil mi?
Rüştü herkese örnek olan, profesyonel tavırları ve anlayışıyla çok önemli bir insan. Yönetimle görüşeceğim. Rüştü ile dört yıl daha sözleşme yapılması lazım. Bunu teklif edeceğim.

Galatasaray ile gelecek hafta maçınız var. Bu maç ilk yarının kaderini belirler mi?
Bence şampiyonluğun kaderi 28. haftadan sonra belirlenir. Galatasaray maçı ilk yarının kaderini etkilemez. O maçta benim için önemli olan oyuncularımın sergileyeceği futbol ve ne yapacağıdır. Bunu göreceğim.
Yusuf Kobal / Milliyet
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2005 Cuma 09:40:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?