23
Mayıs
2024
Perşembe
SPOR

Daum'la olur mu?

Milliyet Gazetesi Spor Yazarı Mehmet Demirkol, bu akşam Milan karşısında tarihi bir sınav verecek olan Fenerbahçe'yi değerlendirdi. Demirkol, "Daum'la olur mu?" başlıklı yazısında, Fener'in oyun sistemini değerlendirdi. Ayrıntıları. Demirkol'un yazısının alıntılayarak aktarıyoruz:

Daum'la olur mu?

30 milyon Euro'nun üzerinde değerde 4 oyuncu. 11 milyon Euro değerin üzerinde 11 oyuncu. Toplam takribi değer 275 milyon Euro. Real Madrid'den 10 milyon Euro az, Chelsea, Juventus ve Barça'yla birlikte Avrupa'da ilk 6'da. Ve bu değer Fenerbahçe'nin 4 katı kadar. İtalya'nın, Juventus'tan sonra en pahalı takımı. Ronaldinho'dan sonra muhtemel transfer bedeli en yüksek 2 oyuncu Sheva ve Kaka'ya sahip bir takım bu akşam Fenerbahçe'nin karşısına çıkacak olan. AC Milan.

Geçen yıl şampiyonluğu sondan ikinci hafta kaçırdı Milan. Şampiyonlar Ligi Finali'ni ise uzatmada verdi. Ve bu performans ve takım değerine rağmen Carlo Ancelotti üzerilerindeki baskıyla şunları söylüyor: "Biz diğer takımlardan daha geride değiliz. Inter ve Juventus güçlü ama biz de onlarla mücadele edebiliriz".

Geçen sezonun son üç ayında sürekli puan kaybeden, maç kazanamayan, finali kaybeden takımı bu sezona da iyi başlamamış, yaz boyunca süren, Milan'ın bu kadrosunun artık sona yaklaştığı yönündeki tartışmalar artık iyice artmıştı. Bu hafta kazandılar. Sheva'nın harika oyunuyla. Ancelotti geçen yılın başında takım kazanırken de bu durumun farkındaydı: "Sheva muhteşem oynuyor, ama takımın da ona yardım etmesi lazım" diyordu. Yani Ancelotti bunu bir yıldır biliyor, ama çözüm bulamıyor. Tıpkı Daum gibi... Yani Milan iki yıldır takım olarak asla Juventus'un sağlamlığına ulaşamadı. Ama Sheva ve Kaka'yla kazanmayı biliyorlar. Zaten onları dünyanın en iyilerinden biri yapan da bu. Özellikle oyun dengedeyken, Kaka'yla, Sheva'yla, Seedorf ve Pirlo'nun paslarıyla harika çıkıyor. Çapraz koşular ve üstün dripling becerisiyle en iyi savunmaları bile darmadağın ediyorlar. Fenerbahçe'nin bilinen adam kaçırma sorunları göz önüne alındığında kâbus gibi bir tablo bu.

Daum savunmada çok büyük değişiklikler yapamaz. Bu yüzden savunma önündeki üçlünün ne yapacağı çok önemli. O üçlü normalde olduklarından iki kat hızlı, sağlam ve pas verimliliğiyle oynamalı. Milan baskınlarını önlemenin yegane yolu budur. Bu maçta Appiah, Aurelio ve Selçuk tek pasla oynamalı. Savunma bağlantılarını asla koparmamalı. Bu maç Fenerbahçe için hücumun ileri hatta bırakılacağı, genelin savunma yapacağı bir oyun. Yani özellikle Ümit fazla ileri çıkamayacak. İşte bu yüzden Alex'in önünde süratli ve diriplingli oyunculara ihtiyaç var. Bana kalırsa Nobre'ye değil hızlı bir oyuncuya şans vermek daha doğru bir tercih olacak. Ki bu da Tuncay'dan başkası değil. Geçen yıl Milan'ın PSV'yle oynadığı yarı final maçları Daum için en değerli ipucu. Farfan ve Park'la Milan savunmasını nasıl allak bullak ettiğini hatırlamak yeterli. Tuncay ve Anelka gibi dikine oynamayı seven 2 oyuncu bugün futbolun La Scala'sında her şeyi değiştirebilir. Çünkü Stam, Maldini, Nesta gibi olağanüstü savunmacılara ve önlerindeki Gattuso'ya rağmen Milan savunması bu tip oyunculara karşı sürekli sorun yaşıyor.

Ancelotti'nin kurduğu 4-1-3-1 / 4-3-1-2 varyasyonu, muhteşem hücumcularıyla alan karıştıran bir yapı ama üzerine hızlı gelen takımlara karşı bir senedir hep sıkıntıya düşüyor.

İşte bu zaafları ve güçlü yönleri apaçık ortada olan Milan'ın karşısına Daum ne koyacak hep birlikte göreceğiz. Ankara'ya karşı, ya da geçen yıl Manchester'a karşı olduğu gibi mi, yoksa gerçek bir taktisyen gibi mi?
Yani aslında bugün 2 yıldır Fenerbahçe camiasını en çok meşgul eden soru cevabını bulacak. Daum'la bu iş olur mu?

KENTHABER
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2005 Salı 16:51:37
Güncelleme :14 Eylül 2005 Çarşamba 00:16:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?