22
Mayıs
2024
Çarşamba
SPOR

Dev yorumcular derbiyi yorumladı

MUSTAFA DENİZLİ

Fenerbahçe sonuca, hücumuyla değil, savunmasıyla gidiyor. Bu Beşiktaş için avantaj... Ayrıca Beşiktaş'ın hücumcuları Fenerbahçe'den daha yetenekli. Lugano ve Edu ikilisi üzerinde iş yapabilecek çabukluğa sahipler
- Beşiktaş'ın, Fenerbahçe'ye karşı avantajları ve dezavantajları nelerdir? 

Avantajı; Fenerbahçe hücum etkinliğini oluşturamıyor. Oyun sistemi ve kullandığı futbolcular çok fazla pozisyon üretemiyor. Ürettiklerini de yüzde olarak düşük kullanıyorlar. Zaten Fenerbahçe'nin bu yılki başarılı dediğiniz oyunlarına bakacak olursak tek farklı kazandığı, hatta gol yemeden tek farklı kazandığı maçlardır. Yani Fenerbahçe sonuca, hücumuyla değil, savunmasıyla gidiyor. Tabii ki bu Beşiktaş için avantaj... Bir diğeri de, Beşiktaş'ın hücumcuları bireysel olarak Fenerbahçe'den daha yetenekli. Fenerbahçe'nin Lugano ve Edu ikilisi üzerinde iş yapabilecek çabukluğa sahipler. 

- Kartal oyun kurgusunu defansif mi oturtmalı? Ricardinho ile Delgado yan yana oynamalı mı? Adam markajı mı, alan markajı mı yapılmalı?
Beşiktaş'ın bu yapısı içerisinde, dışarıda oynayacağı bir derbide Rico ile Delgado'yu birlikte kullanacağını hiç zannetmiyorum. Eğer oyunu da defansif ağırlıklı belirlerse bu, Fenerbahçe'nin Beşiktaş'ın üzerine gitmesi demektir. Siyah-beyazlılar, böyle bir oyun şekliyle oynarlarsa Kadıköy'den çıkamazlar. Öyle birşey yapacağını hiç sanmıyorum. Adam markajı ancak çok belli bölgelerde, takımın değil sadece bir kişinin üstlenebileceği görev şeklidir. Yani onu da adam markajı olarak kabullenmek doğru değil. Kime karşı? Alex'in dışında bu tür markaj anlayışına girecek futbolcu yapısı yok zaten Fenerbahçe'de... Tamamen alan savunması üzerine kurulur diye düşünüyorum. 

- Beşiktaş, Fenerbahçe karşısında yine sistemini bozmayıp, üçlü forvet oynayacak gibi görünüyor. Bu hücum hattında Higuain'e yer var mı?
Higuain'e, Beşiktaş'ta devamlı yer olduğu kanaatindeyim. Ama şu anda Beşiktaş'ın oynadığı sistem içerisinde Higuain'e yer bulunamıyor. Yani, hücumdaki etkin futbolcuları kullanmak için sistem zaman zaman değişikliğe uğrayabilir. 

- Beşiktaş'ın, Fenerbahçe'nin hangi yönlerine dikkat etmesi gerekir?
Fenerbahçe büyük ölçüde Beşiktaş'ın sağ kanadı üzerine kurgusunu yapacak. Tahmin ediyorum, ilerleyen dönem içerisinde de Colin Kazım'ı ters kanada zorlayacak. Şu anda Fenerbahçe'nin Beşiktaş'a karşı üstün gibi gözüken bölgesi, Carlos ve Vederson ile kullandığı sol tarafı. Onun dışında Alex'in fizik gücünden ne kadar istifade edebilecek onu bilemiyoruz tabii. İyi bir Alex de etkinlik yaratabilir. Ama iki takımın yapısına baktığımda Beşiktaş, hücum üstünlüğü daha etkin bir takım olarak gözüküyor.

Tansiyon hep yüksek oluyor
Ezeli rakipler arasında oynanan son maçlarda görülen kartların çokluğu dikkat çekiyor. Fenerbahçe ile Beşiktaş'ın son yedi sezonda 12'si Süper Lig, 3'ü Türkiye Kupası, 1'i de Süper Kupa finali olmak üzere yaptığı 16 maçta hakemler toplam 13 kırmızı, 91 de sarı kart kullandı.

Medya ordusu takip edecek
Derbi maç medyanın da gündemine oturdu. Şükrü Saracoğlu Stadı'nda oynanacak karşılaşma için Türkiye Spor Yazarları Derneği'ne (TSYD), 2'si yabancı, toplam 240 gazetecinin akredite olduğu bildirildi. Dev maçı İslam Çupi Basın Tribünü'nde 155, saha içinde ise 85 medya mensubu takip edecek.

İlk randevu PAF Ligi'nde
Profesyonelliğe Aday Futbolcular (PAF) Ligi'ndeki derbi maçta Fenerbahçe ile Beşiktaş, bugün karşı karşıya gelecek. Fenerbahçe Kulübü'nün Dereağzı Tesisleri'ndeki karşılaşma saat 13.00'de başlayacak. 10. hafta sonunda Vestel Manisaspor 24 puanla liderlik koltuğunda otururken, Fenerbahçe 22 puanla ikinci, Beşiktaş ise 17 puanla beşinci sırada yer alıyor.

RIDVAN DİLMEN

Bobo savunma arasına çabuk sızan bir oyuncu. Fenerbahçe stoperlerinin Bobo karşısında zorlanacağını düşünüyorum. Yine zeminden dolayı uzaktan vurulan toplarda Volkan'a destek lazım 

-Fenerbahçe'nin, Beşiktaş'a karşı avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Fenerbahçe çok uzun süredir Beşiktaş'a karşı Kadıköy'de kazanamıyor. Bu Beşiktaş'a biraz rahatlık verebilir. Ama olumlu katkı sağlamaz. Çünkü bu durumdan Fenerbahçe'nin psikolojik olarak etkileneceğini zannetmiyorum. Ne olursa olsun Fenerbahçe'nin bir saha avantajı var. Seyircinin de rolü unutulmamalı. Bir de Fenerbahçe daha atak oynayacağı için zeminin kaygan oluşu da onlara bir avantaj sağlayabilir. 

- Zico, bu kritik maçta da nasıl bir oyun kurgusunu oturtmalı ? Orta sahada Appiah da iyileşti, bu maçta ona forma verilmeli mi yoksa, Deniz mi tercih edilmeli ?
Öncelikle Appiah'a kesinlikle ilk on birde şans vermemeli. Zaten Teknik Direktör Zico, oyun şablonunu fazla değiştiren bir kişi değil. Rakip Beşiktaş da olsa, PSV Eindhoven de olsa, herhangi bir Anadolu takımı da olsa, aynı düzen ve oyuncu kadrosu ile sahaya çıkıyor. Bu yüzden kadroda oynama yapacağını zannetmiyorum. Sadece Kezman'ın yerine yine Semih olacaktır. Yani derbi öncesi Fenerbahçe şöyle oynamalı, bu oyuncu sahaya çıkmalı gibi yorumlar havada kalır. Takımın her şeyi belli. 

- Semih, Kezman'ın yokluğunda bu derbinin ağırlığını kaldırabilecek mi ? Gaziantep kupa mesaisinde izlediğiniz yedeklerden, derbide oynayabilecek biri var mı ?
Semih için hâlâ genç yakıştırmaları yapılıyor, ama yaşı çok ilerledi. Ayrıca yeterince de tecrübe kazandı. Bu tür maçların ağırlığını, yıllardır Fenerbahçe'de oynuyorsanız, zaten kaldırmanız gerekir. Ancak 17-18 yaşlarındaki bir oyuncu bulunsaydı, sıkıntı yaşanabilirdi. Tüm takım derbinin ve kazanılacak üç puanın ne kadar önemli olduğunu biliyordur. Yine altını çizerek söylüyorum, kadroda bir oynama olmaz. Kupada dört dörtlük bir performans ortaya koyan olsaydı bile yine yedek soyunurdu. 

- Fenerbahçe, Beşiktaş'ın hangi yönlerine dikkat etmeli ?
Öncelikle Bobo'ya dikkat etmeliler. Çünkü Bobo savunma arasına çabuk sızan bir oyuncu. Ayrıca sezon başındaki formsuzluğunu da hızla üzerinden atıyor. Biraz daha kuvvetlendi. Bunun dışında büyük maçlarda etkili olan bir isim. Fenerbahçe stoperlerinin Bobo karşısında zorlanacağını düşünüyorum. Brezilyalı'ya geniş alan bırakırlarsa ciddi sıkıntılar yaşayabilirler. Yine saha zemininden dolayı da uzaktan vurulan toplarda kaleci Volkan'a destek lazım.

Başkanların karnesi orta

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın ilk kez göreve geldiği 15 Şubat 1998 tarihinden itibaren ezeli rakipler arasında yapılan toplam 26 maçın 10'unu Fenerbahçe, 11'ini Beşiktaş kazanırken, 5 maç berabere sona erdi. Sarı-lacivertli takım, Yıldırım döneminde Beşiktaş'a toplam 38 gol atarken, kalesinde ise 37 gol gördü. Beşiktaş ise 30 Mayıs 2004'de yapılan kongrede ilk kez başkan seçilen Yıldırım Demirören yönetiminde, Fenerbahçe ile yaptığı 10 maçtan 4'ünü kazandı, 3'ünü yitirdi, 3'ünde de berabere kaldı. Siyah-beyazlılar bu maçlarda toplam 15 gol atıp, 14 gol yedi.

Derbilerin efendisi!

Türkiye'deki 2. sezonunu geçiren Zico, Fenerbahçe'nin başında çıktığı toplam 7 derbi maçta 4 galibiyet, 2 beraberlik, 1 de yenilgi yaşadı. Zicolu Fenerbahçe, ezeli rakiplerine 7 derbide toplam 8 gol atarken, kalesinde 5 gol gördü. Sarı-lacivertli ekip, Zico ile birlikte son 4 derbi maçı da yitirmezken, son 3'ünden galibiyetle ayrılmayı başardı.
Beşiktaş'ta ilk sezonunu geçiren Teknik Direktör Ertuğrul Sağlam, takımın şu ana kadar oynadığı iki derbiyi kaybetmesine engel olamadı. Sağlam yönetimindeki Kartal, sezon başında Almanya'nın Köln kentinde yapılan Süper Kupa maçında Fenerbahçe'ye 2-1 yenilirken, Süper Lig'de de Galatasaray'a, Ali Sami Yen Stadı'nda aynı skorla mağlup oldu.

FENERBAHÇE

Volkan
Gökhan
Edu
Lugano
R.Carlos
Deivid
Deniz
Aurelio
Tümer
(Vederson)
Alex
Semih

BEŞİKTAŞ

Hakan
A.Tandoğan
İ.Toraman
Gökhan Zan
İ.Üzülmez
S.Özkan
Cisse
Delgado
Tello
(Higuain)
Burak
Bobo

STAT: Şükrü Saracoğlu
SAAT: 19.00
HAKEM: İsmet Arzuman
YAYIN: Lig TV
SAKAT: Kezman, Serdar (F.Bahçe)
Nobre (Beşiktaş)

Milliyet
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2007 Cumartesi 13:39:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mesut YILMAZ IP: 212.175.112.xxx Tarih : 5.11.2007 17:04:51

Beni sakın eski başbakanlardan Mesut Yılmaz sanmayın.Ben Van'ın Erciş ilçesinde oturuyorum,kendim İsmet Arzuman'ın hiç bir hata yapmadan kendi görüşlerine göre maça uygun bir hakemlik yaptığını düşünüyorum. Haydi hoşça kalın kenthaber okuyucularına...