20
Mayıs
2024
Pazertesi
SPOR

Doğan antrenörler ile buluştu

Trabzonspor Teknik Direktörü Ziya Doğan, Türkiye’de antrenörlerin yalnız adamlar olduğunu söyledi.
Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Trabzon Şubesi tarafından Futbol Federasyonu Haluk Ulusoy Tesisleri’nde dün akşam düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan Trabzonspor Teknik Direktörü Ziya Doğan, hayatında ilk defa çalıştırdığı bir takımın antrenmanını yarım bırakmak zorunda kaldığını belirtti. Türkiye’de antrenörlerin yalnız adamlar olduğunu ifade eden Doğan, "Bu yalnızlığı yine antrenörler giderebilir. Bunu söylerken ’Trabzonspor’da yalnız adamım’ demek istemiyorum. Bunu polemik haline getirmeyelim. Türkiye’de antrenörlerden herşey istenir, bu doğaldır. Ancak antrenörlerin sıkıntıları nelerdir; bunu çalışan arkadaşlarımız daha iyi bilir. Ülkemizde direk skora endeksli hareket edildiği için bir topun kaleden içeriye girmesi çok şeyi değiştiriyor. Bir topun kalenin içinde çıkarılmasında yorum olarak ve o teknik direktörün kaderi anlamında da çok şey değiştiriyor. İşte burada yanlış var" dedi.

Kendisine basınla yaptığı sohbetlerde, basın toplantılarında ve katıldığı televizyon programlarında hep (Trabzonspor’da mutlu musun ?) sorusunu sorduklarını belirten Doğan, "Ben bana o soruyu yöneltenlere şunu söylüyorum; Türkiye’de teknik direktörler ne kadar mutluysa, bende Trabzonspor’da o kadar mutluyum. Bunu söylerken Trabzonspor’da mutsuzum anlamı çıkaranlar olabilir. Burada ben teknik direktörlerin sıkıntısını dile getiriyorum. Avrupa’daki meslektaşlarımız kadar hiçbir zaman huzurlu ve daha moralli ve mutlu olmamız çok zor. Çalıştığım takımlarda bazı yanlışlarla mücadele ederken çok yıprandığımı, sinirlerimin bozulduğunu, bu sinirlerimin bozulması sonucu bunun camiaya yansıdığını görmüşümdür. Benim yaşadığım sıkıntıları, benim bıraktığım takımda bir teknik adamın yaşamadığını gördüğüm zaman çok mutlu oluyorum. Böyle yola çıkarsak mutlaka Avrupa’daki meslektaşlarımız gibi daha mutlu, sadece işini düşünen bir teknik direktör olarak çalışacağız. Ülkemizde maalesef tam sistemli çalışan kulüp sayısı çok az. Tam sistemli çalışmayan kulüplerde bir teknik direktörün mutlu olması da çok zor" diye konuştu.
Doğan, kulüplerde kurumsallaşma olmadığı sürece insanların günlük başarılarla avunacağını kaydederek, "İnsan bir günde göklere çıkartılacak, bir günde de yerin dibine itilecek. Onun için kurumsallaşma çok önemli. Profesyonel yöneticilik, profesyonel insanlarla çalışma çok daha önemli. Ama Türkiye’de ekonomik sıkıntı olduğu için kulüpler paralı insanlarla yönetilir duruma gelmiştir. Aslında onları da takdir etmek lazım. Herkesin yapacağı bir iş değil. Ancak günlük başarılarla avunuruz. Bir şampiyonlukla herşeyi hal ettiğimizi sanırız" şeklinde konuştu.

Türkiye’de oyuncu gibi antrenörlerin de aranıp bulunabileceğini ifade eden Ziya Doğan, şunları söyledi:

"Kimse Türkiye’de antrenör aramıyor. Gidip bakılabilir, yaşantısı incelenebilir, çalışmalarına bakılır, tarzına bakılır ve insan ilişkilerine bakılır. Ama Türkiye’de bunlara hiç gerek yok. Sizler emek sarf edeceksiniz. Gecenizi gündüzünüze katacaksınız, bir tanesi çıkacak, pat diye hazıra konacak. Ben bunlara karşıyım. Çok kaliteli insanları araştırıp bulabiliriz. Ben Ziya Doğan olarak uzun yıllar koltuğa yapışmayacağım. Yeri geldiği zaman çok rahatlıkla yerimi genç bir arkadaşıma bırakabilmeliyim. Ben bu mantığı bugün söylemiyorum. Koltuğa yapışıp veya çok kaliteli insanı yanına almaktan ziyade (idare etsin, benim dediğimin dışına çıkmasın) mantığı ile hareket edersem biliyorum ki Türk futbolu kaybedecek. Bütün teknik direktörlerin bu düşünce ile hareket etmesi gerekir. Kaliteli teknik adamları piyasaya sunarsa belki Türk futboluna oyuncu yetiştirmiş kadar da hizmet etmiş olur. Benim kardeşim de antrenör ama yanıma yanaştırmam, duygusal anlamda."

Teknik Direktör Ziya Doğan’a seminer sonrası derneğe yapmış olduğu maddi ve manevi hizmetlerinden dolayı bir teşekkür plaketi verildi.

trabzon
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2004 Perşembe 11:03:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?