19
Mayıs
2024
Pazar
SPOR

En zorlu rakip Yunanistan

2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda C Grubu'nda rakiplerimiz Yunanistan, Norveç, Bosna Hersek, Macaristan, Moldova ve Malta olurken, bizi en fazla zorlayacak ekip ise Avrupa Şampiyonu olan Yunanistan görülüyor.

YUNANİSTAN: Alman Teknik Direktör Otto Rehhagel'in çalıştırdığı Yunanistan Milli Takımı, 2004 yılında Portekiz'de düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası'nda kupayı kazanarak büyük bir başarıya imza atmıştı.

Son şampiyon unvanını elinde bulunduran Yunanistan, Türkiye A Milli Futbol Takımı gibi Almanya'da gerçekleştirilecek 2006 Dünya Kupası'na katılma hakkını elde edemedi. Avrupa Şampiyonu olduktan sonra, Dünya Kupası finallerine gidememeleri başarının kalıcı olmadığının bir göstergesiydi.

Türkiye'nin yer aldığı 2. grupta topladığı 21 puanla 4. olan Yunanistan, bu başarısızlığın ardından gözünü 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'na çevirdi. Tecrübeli eldiven Nikopolidis'in kalesini koruduğu Yunanistan'da savunmada Dellas, Kapsis Seitaridis, orta sahada Giannakapoulos, Zagorakis, Basinas, Karagounis ve Kafes, forvette de Charisteas, Vryzas ve Papadopulos öne çıkan isimler.

Diğer ülkelere nazaran daha az gol atıp daha az gol yiyen bir takım olma özelliğine sahip olan Yunanistan, kontratak futbolunu benimsiyor. Yunanistan, Türkiye ile Dünya Kupası elemelerinde oynadığı 2 maçtan da bir puanla ayrılmıştı.

NORVEÇ: Eski gücünden oldukça uzak bir görüntü çizen İskandinav takımı Norveç, yine de her zaman dikkat edilmesi gereken bir ekip. 1994 Dünya Kupası'nda kötü averajı yüzünden eleme grubundan çıkamayan Norveç, 1998'de bu kez daha sonradan finalist olan Brezilya'yı yenerek ve ilk 16'ya kalarak dikkatleri üzerine çekti. 2002'ye katılamayan İskandinav takımı, Almanya'da düzenlenecek 2006 Dünya Kupası'na genç yeteneklerle oturmuş oyuncular arasında oluşturduğu dengeli bir kadroyla katılmak istedi ancak başaramadı.

İtalya'nın lider olarak tamamladığı 5. grupta 5 galibiyet, 3 beraberlik, 2 yenilgiyle 18 puan toplayan Norveç, grubunda 2. sırayı aldı. Play-off oynamaya hak kazanan Norveç, baraj maçlarında karşılaştığı Çek Cumhuriyeti'ne 2 maçta da 1-0 mağlup oldu ve Dünya Kupası'na katılma şansını kaybetti.

Age Hareide'nin çalıştırdığı Norveç'te, Andre Berdolmo, Henning Berg, Tore Andre Flo ve Ole Gunnar Solksjaer gibi Avrupa'nın önde gelen kulüplerinde forma giyen lejyonerlerin, genç isimlere gerekli tecrübeyi aktaracağı tahmin ediliyor. Norveç Milli Takımı'ndan tanıdığımız en yakın isim ise bir dönem Beşiktaş forması giyen ve şu anda Lyon'da top koşturan John Carew.

BOSNA HERSEK: Bosna-Hersek Milli Takımı 2002 Dünya Kupası elemelerinde sadece 2 galibiyet elde etti ve 2'si de Liechtenstein'a karşıydı, grubunu sondan 2. olarak bitiren ekip finallere katılamadı.

2004 Avrupa Şampiyonası elemelerinde son 2 maçına umutlu giren Bosna Hersek'in elde ettiği 1-0'lık Lüksemburg galibiyetinden sonra lider Danimarka ile berabere kalması, Norveç ve Romanya'nın yüzünü güldürürken, Bosna Hersek de 4. sıraya kadar gerilemiş oldu ve yine finallere gidemedi.

BOSNA HERSEK'TE BOLİÇ GÖZE ÇARPIYOR

2006 Dünya Kupası elemelerinde 7. grupta yer alan Balkan ekibi, oynadığı 10 maçın 4'ünü kazandı, 4 beraberlik, 2 de yenilgi aldı. Topladığı 16 puanla grup 3.'sü oldu ve Dünya Kupası'na katılmayı başaramadı.

Bir dönemin Marsilya ve Pescara takımlarında futbol oynayan başarılı isim Blaz Sliakoviç'in yönettiği takımda Bayern Münih'li Hasan Salihamidziç, Hamburg'da oynayan Sergei Barbarez ve Elvir Boliç göze çarpıyor. Bülent Bisceviç, Haris Alihodziç, Branimir Kuriç ve Vladan Grujiç de takımın geleceğinin parlak olacağını müjdeleyen genç oyuncular.

MACARİSTAN: Bir zamanların efsane takımlarından Macaristan, şu anda eski günlerini mumla arıyor. Önce 1938'de İtalya, 1954'te de Almanya tarafından finalde mağlup edilen Macaristan, eski başarılarını kovalarken Fransa'da düzenlenen 1998 Dünya Kupası finallerinde grubundan 2. sırada çıktı.

Ancak baraj maçlarında Yugoslavya'ya 7-1 ve 5-0'lık farklı sonuçlarla mağlup olarak evine döndü. Takımın başına iddialı bir isim Alman Lothar Matthaeus getirildi. 1990'da İtalya'da şampiyonluk yaşayan bir oyuncu olarak Matthaeus, Almanya 2006 için oldukça umutluydu ancak evdeki hesap çarşıya uymadı.

2006 Dünya Kupası elemelerinde 8. grupta yer alan Macaristan oynadığı 10 maçın 4'ünü kazandı, 2 beraberlik aldı 4 kez de rakiplerine yenildi. Attığı 13 gole karşılık kalesinde 14 gol gören Macarlar topladıkları 14 puanla grubu 4. sırada tamamlayabildi. Takımda Zoltan Gera, Peter Rajczi, Sandor Torghelle ve Imre Szabics göze çarpan isimler.

MOLDOVA: 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra bağımsız bir futbol takımına sahip olan Moldova'nın ilk kez mücadele ettiği uluslararası organizasyon olan 1998 Dünya Kupası elemeleri, 8 maçta 8 mağlubiyetle sonuçlanmıştı.

4 yıl sonra ise Azerbaycan galibiyeti ve 3 beraberlikle müsabakalara biraz da olsa ısındığını gösteren takım, 2004 Avrupa Şampiyonası elemelerinde ise, gruptan çıkmasına yetmese de, Avusturya ve Beyaz Rusya'yı yenmeyi başardı.

Teknik direktör Pasulko, elindeki yeni genç yetenekleri Almanya 2006 yolunda iyi kullanmayı ve gelecekte de umut vaat eden bir takım oluşturmayı hedefliyordu. Ancak Moldova 2006 Dünya Kupası elemelerinde yer aldığı 1. grubu son sırada tamamlayabildi.

Oynadığı 10 maçın birini kazanmayı başaran Moldova 2 kez berabere kaldı ve 7 kez mağlup oldu. Moldova rakip kalelere sadece 5 gol atabilirken kalesinde 16 gol gördü. Sergei Rogachev ve Serghei Dadu Moldova'nın tehlikeli oyuncuları olarak arasında öne çıkan isimler.

MALTA: Şaşırtıcı derecede eski bir futbol mazisi olan Malta'da federasyonun kuruluş tarihi 1900'lü yıllara kadar dayanıyor. Takımın oyuncularının büyük bölümü yerli ligde, Sliema Wanderers'ta oynuyor. Stefan Giglio (CSKA Sofya) ve Michael Mifsud (Kaiserslautern) ise Avrupa'da boy gösteren ender oyunculardan 2 tanesi.

Takımın Alman çalıştırıcısı Siegfried Held, 2004 elemelerindeki hayal kırıkl re katılamadı. 2004 Avrupa Şampiyonası elemelerinde son 2 maığı yaratan performanstan sonra yerini Horst Heese'ye bıraktı.

2006 Dünya Kupası elemelerinde Hırvatistan, İsveç, Bulgaristan, Macaristan, Danimarka ile berabere kalan ve İzlanda'nın yer aldığı 8. grupta mücadele eden Malta grupta galibiyet alamadı. 3 kez berabere kalan, 7 kez de rakiplerine mağlup olan Malta 4 gol attı, kalesinde ise 32 gol gördü ve sadece 3 puan toplayabildi.

.
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2006 Cuma 16:00:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?