22
Mayıs
2024
Çarşamba
SPOR

Enkazın altından çıkan öykü

Motor sporlarında Türkiye'nin ilk dünya şampiyonu olan Kenan Sofuoğlu, enkaz altından çıkarıldı, ekonomik krizle yıkıldı, ağabeyini trafik kazasında kaybetti. 'Rüzgârın oğlu', tüm bunlara inat yarıştı ve kazandı.

Babasının tamirci dükkânında tanıştığı motorla, yokluklara rağmen başarıdan başarıya koşan Kenan Sofuoğlu, 2007 Supersport Dünya Şampiyonu oldu. Şampiyonluk sonrası motoruna kapanıp sevinç gözyaşları döken Kenan'ın bu yoldaki hikâyesi de gözleri yaşartacak cinsten.

Kenan Sofuoğlu, 25 Ağustos 1984'te Adapazarı'nda doğdu. Motor tamircisi baba İrfan Basri Sofuoğlu'nun 4 çocuğundan üçüncüsüydü. Kenan ve kardeşi Sinan, ağabeyleri Bahattin'i izleyerek motor sporlarıyla tanıştı.


Üç kardeş, Bahattin, Sinan ve Kenan, okul zili çalar çalmaz soluğu babalarının bakım servisinde alıyordu. İmamlık yapan bir babanın oğlu olan İrfan Usta, ilkokulu bitirince açtığı bisiklet tamirhanesini, motor servisine çevirmiş, işi büyütmüştü.


Okuldan çıkan çocuklar babalarının tamirci dükkânına gider, motorlara bakım yapar, sonra gözlerine kestirdikleri bir motoru babaları izin vermese de alıp kaçarlardı. Zamanla motor zevki bir tutkuya dönüştü. Ağabeyi Sinan'ın bir yarışta ayağını kırmasıyla onun yerine geçen Kenan'ın yaşı, karşısına tek engel olarak çıktı. Henüz 14'ündeydi ve "resmi" olarak yarışması yasaktı, ancak özel izinle yarıştı. 1998'de daha 14 yaşındayken ilk şampiyonluğunu kazandı.


Enkazdan şeref kürsüsüne


Ancak başarının mutluluğu çok sürmedi. 17 Ağustos 1999'daki deprem, Sofuoğlu ailesinin Adapazarı'nda yaşadığı evi de yerle bir etti. Askerden yeni dönmüş, yeni takımıyla şampiyonluk hayalleri kuran en büyük ağabey Bahattin bir odada, bir gün önce drag yarışını kazanan Kenan ile üç hafta önce geçirdiği kaza sonucu ayağı alçıya alınan Sinan bir diğer odada uyuyordu. Depremden 10 saniye sonra beş katlı bina yola doğru kaydı ve yıkıldı. 15 kişinin hayatını kaybettiği apartmanın enkazından Sofuoğlu ailesi sağ olarak kurtarıldı.


Evleri yıkıldığı için yeniden toparlanana kadar Akyazı Pazar köyüne dönen aile, buradaki tek katlı evlerinde hayata sıfırdan başladı. Köyde geceleyip Adapazarı'na gidiyorlardı. Baba ve üç oğlu, birlikte çalışıp tamir ederek 20 gün içinde işyerlerinin üst katını yaşanır hale getirdi. Ardından da üç kardeş motor yarışlarında birer birer şeref kürsüne çıkmaya başladı. 2001 Balkan Motosiklet Şampiyonası'nda Sinan birinci, Kenan ikinci, Bahattin üçüncü oldu.


Ekonomik kriz vurdu


Depremin yaraları yeni yeni sarılırken, hem Sofuoğlu ailesini, hem de Kenan'ı bu kez de 2001 krizi vurdu. Kenan, sponsoru olan Honda'yı kaybetti. Honda kriz nedeniyle yarışlardan çekilince aile yaşamlarını değiştirecek bir karar verdi: Yurtdışına açılacaklardı. Avrupa'ya gönderilecek isim de Kenan'dı.


Ancak, Avrupa'ya gidecek yol parası bile yoktu. Bahattin, kardeşi Kenan yarışabilsin diye otomobilini sattı, baba dükkânındaki birkaç motoru elden çıkardı. İşadamı Selçuk Hakaç da aileye destek oldu. Karavana çevirdiği bir otobüsü, şoförüyle birlikte Kenan ve babasına tahsis etti.


Baba-oğul, hazırladıkları yollukla Fransa'nın yolunu tuttu. Baba İrfan Sofuoğlu, Fransa deneyimini şöyle anlatıyor:


"Umduğumuzdan farklı bir tabloyla karşılaştık. Takımları görünce afalladık. Kenan onların çok gerisindeydi. Oradaki yarışta derece yapamadı, çekildik. Dönmeye karar verdik. Dönüş yolunda yeniden karar değiştirdik. Bu kez direksiyonu Almanya'ya çevirdik. Şansımızı bir de orada deneyecektik."


Motor sevdalısı Kenan, Almanya'da yaşayan ve kendisi gibi motorcu olan arkadaşı Aytunç Taş'ın yanına gitti. Aytunç'un yardımıyla Kenan önce Yamaha Cup'ta yarıştı. Şampiyon olunca Yamaha takımının mena-


jerinin dikkatini çekti.


Aradığı şansı Almanya'da yakalayan Kenan büyük bir acıyla sarsıldı. Kardeşlerin en büyüğü olan Kenan'ın motor yarışlarına katılabilmesi, yurtdışına çıkabilmesi için otomobilini satan ağabeyi, bir trafik kazasında hayatını kaybetti.
Bundan sonra Kenan motoru, bir de ölen ağabeyini mutlu etmek için kullandı. Bahattin'in bıraktığı yerden hem kendisi, hem de onun için yarıştı. Yarıştıkça kazandı. 2001'den 2006'ya kadar ikinci ve üçüncü olarak birçok derece yapan Kenan, 2006'da Supersport Dünya Şampiyonluğu'nda üçüncü oldu. 2007'de de Supersport Dünya Şampiyonası'nda, sezonun bitmesine üç yarış kala şampiyonluğunu ilan etti.
İlk yıllarda sponsor bulmakta güçlük çeken, rakipleri 1 milyon euro'luk motorlara binerken, her yerde bulunabilen motosikletini baba mesleği sayesinde modifiye ederek yarışan Kenan'ın azmi de en büyük madalyayı hak edecek cinsten...


İşte Kenan'ın başarıları

2001: Türkiye Süpersport ikincisi
2002: Yamaha Cup Şampiyonu
2003: IDM Supersport ikincisi, Yamaha
2004: Superstock 1000 - Cup üçüncüsü, Yamaha
2005: Superstock 1000 - Cup ikincisi (3 yarış kazandı), Yamaha
2006: Supersport Dünya Şampiyonluğu üçüncüsü (iki yarış kazandı)
2007: Supersport Dünya Şampiyonluğu

Milliyet
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2007 Salı 08:26:17
Güncelleme :7 Ağustos 2007 Salı 09:10:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hasan yolay IP: 85.98.40.xxx Tarih : 7.08.2007 11:38:37
helal sana kenan sofuoğlu memleket seninle gurur duyuyor.işte Atatürk ilkeleriyle yaşayan türk.hedef her zaman daha iyiye olmalı sen diger insanlarımıza örnek olacaksın inşaallah.