16
Mayıs
2024
Perşembe
SPOR

'F.Bahçe'yi fabrika gibi görüyorlar'

Fenerbahçe Kulübü Mali Koordinatörü Abdülkadir Kuşin, 2006 yılında devletin çeşitli kurumlarına 32 milyon YTL kaynak aktardıklarını bildirdi. Kuşin, Maliye Bakanlığı ve Gelir İradesi Başkanlığı'nın, sarı-lacivertli kulübü fabrika gibi gördüğünü iddia etti.

Abdulkadir Kuşin, kulübün resmi internet sitesinde yer alan açıklamasında, 9 yılda yaptığı atılımlar, gerçekleştirdiği projeler ve kurumsallaşma yolundaki adımlarıyla Fenerbahçe'nin, bugün 5 şirkete sahip bir grup haline geldiğini kaydetti.

Sadece Fenerbahçe Sportif A.Ş'nin İMKB'deki değerinin 500 milyon YTL'yi aştığını vurgulayan Kuşin, "Fenerbahçe Kulübü ve şirketleri, 2006 yılında başta Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi'ne yatan stopaj ve KDV gibi vergiler olmak üzere, devletin çeşitli kurumlarına tam 32 milyon YTL ödeme yaptı, kaynak aktardı. Fenerium markası ve mağazalar zincirini yöneten Fenerbahçe Spor Ürünleri A.Ş., her yıl İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığından, en çok vergi veren mükellefler ödülünü alıyor. Listeye onuncu sıradan girdi, geçen yıl üçüncülüğe yükseldi" diye konuştu.

"DEVLETTEN BİR ŞEY İSTEMİYORUZ"

Fenerbahçe'nin, artık devletten bir şey istemediğini, ancak bunun karşılığında, bütçesinin tamamını da sportif faaliyetler için kullanmak istediğini belirten Abdülkadir Kuşin, "Bütçemizin yüzde 20'sini devlete çeşitli adlar altında aktarmak durumundayız. Bu olmasa, amatör spor dallarına spor salonları, havuz, pist, saha olarak daha çok yatırım yapabileceğiz. Devlet, sportif faaliyetleri, vergi alınacak bir alan gibi görmemesi gerekiyor" dedi.

"FABRİKA GİBİ GÖRÜYOR"

Statların yenileme, bakım, elektrik, sulama, personel gibi baş döndürücü işletme giderlerini üstlenen spor kulüplerinin, devleti bu yükten kurtardıkları yetmiyormuş gibi, bir de Gençlik Spor Genel Müdürlüğü'ne (GSGM) milyonlarca dolar stat kirası ödediğini ifade eden Kuşin, "Ödemelerde en ufak aksama olsa, GSGM, Spor Toto ve İddia isim hakları gelirlerinin tamamına hemen el koyuyor. Ödediğimiz bu büyük miktarlardaki vergiye rağmen, devamlı bir vergi denetimi içerisindeyiz. Türkiye Spor Yazarları Derneği'ne ve devlet protokolüne ücretsiz verdiğimiz biletlerin bile KDV'sini bizden isteyen inceleme elemanları oldu. Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı, Fenerbahçe'yi spor kulübü olarak değil de fabrika gibi görüyor. Sahip bulunduğumuz çeşitli şirketler ve kurumlarla fonlar oluşturup, bunları kaynak olarak sporun emrine vermesek, Fenerbahçe dünya devleri ile nasıl yarışma imkanına sahip olacak? Türkiye'de bir kulüp olarak ilk kez, şirketlerimiz ve kulübümüzü, hiçbir zorunluluk olmadan, her şey uluslararası ve ulusal muhasebe standartlarına uygun, sağlıklı ve şeffaf olsun diye Deloitte-Touche uluslararası bağımsız denetim şirketine denetletiyoruz" şeklinde konuştu.
aa
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2007 Cuma 23:39:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?