19
Mayıs
2024
Pazar
SPOR

FB için GS'den ayrılırım

Bu haber, ne Galatasaray, ne Fenerbahçe, ne de Beşiktaş fanatikliği haberi değildir... Bu haber, böyle yaşayanları şapkalarını önlerine koyup derin derin düşünmeye davet eden bir haberdir.


Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı 2005'te kuruldu. Bir yıl sonra 1. Lige çıktı. Mayıs ayında Avrupa Şampiyonu, Kasım'ın sonunda da Kıtalararası Şampiyon oldu. Hem de yenilgisiz. Takımın bugün başarısı paylaşılamıyor. Ama bu başarının ardında gizli bir kahraman var ki, eli öpülesi...

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Adı Yavuz Kocaömer. Kendi deyimiyle "Cim Bom'un açık tribün taraftarlarından" doğuştan Galatasaraylı. Kocaömer, Kıtalararası Şampiyonluğa ulaşan bu takımın da kurucularından. Ve bu koyu Galatasaraylı, Fenerbahçe'ye geçmeye hazır. Tek bir şartı var. Fener de tekerlekli sandalye basketbol takımı kurarsa. Galatasaraylı yöneticiler buna izin vermezse, "Basarım istifayı, giderim Fener'in takımına" diyor. Çünkü onun için, Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş değil, bu ülkede bütün engellere karşın hayata tutunmaya çalışan engelli sporcular önemli.



Kimdir Yavuz Kocaömer. Onu tanıyanlar, spor camiası çok iyi biliyor. Ama biz bir kez daha hatırlatalım. Türkiye Milli Parolimpik Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı... Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) Başkanı... Galatasaray Tekerlekli Basketbol Takımı'nın kurucularından... Kısaca, yaşamını Türkiye'deki engelli sporuna ve sporcularına adayan, kelimenin tam anlamıyla "insan" biri...



ŞİMDİ BAŞARI PAYLAŞILAMIYOR AMA...



Hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Evet ben küçüklükten Galatasaraylıyım. Eski açık tribüncülerdenim. Derwall benim yakın dostlarımdan biriydi. Galatasaray yöneticilerinin çoğu da öyle. Fakat, bütün bunlar şöyle dursun, benim tek bir amacım var. Türkiye'deki engelli sporcular" diyor. Sonra da ekliyor:

"Galatasaray önce Avrupa Şampiyonu, sonra Kıtalararası Şampiyon oldu. Bugün Almanya ayakta. Çünkü geçen yıl onların takımıydı şampiyon. Çok büyük başarı. Şimdi herkes çok sevinçli. Bu başarıyı paylaşamıyor. Tamam... Fakat, herkesin görmediği bir şey daha var. Onu ben ve benim gibi düşünenler görüyor. Ne oldu biliyor musunuz? Galatasaray'ın başarısı, Türkiye'deki tüm engelli sporcular için bir hedef oldu. Hepsini harekete geçirdi. İşte önemli olan bu bence."



Peki nedir bu Galatasaray'dan ayrılıp, Fenerbahçe'ye geçme meselesi? Biraz açar mısınız?



"Konu şu; bugün bu takımın (Galatasaray Tekerlekli Basketbol Takımı) başarısını paylaşamayanlar, bu takımın kuruluş aşamasını ya bilmiyor ya da unuttu. 2005'te Galatasaray tekerlekli Basketbol Şubesi kurulduğu toplantıda antrenör İncesu, Başkan Özhan Canaydın, Sinan Kalpakçıoğlu ve ben vardık. Çok zor koşullarda kuruldu takım. Takımın en önemli adamı antrenör Sedat İncesu... Onun hakkı ödenmez. Beraber çok badireler atlattık. Tekerlekli sandalye bulmada bile zorlandık. Oyuncularımızın paraları aylarca ödenmedi. Sponsorlardan bulduğumuz paralar şubenin borçlarına mahsup edilmeye kalkışıldı. Neler neler... Neyse ki daha sonra Şube Kaptanı Dilara Endican oldu. Ve asıl düşündürücü olan ne biliyor musunuz? Bu takım bu engellere rağmen Mayıs ayında Avrupa Şampiyonu oldu! Zoru başarmak güzeldir. Mutluyuz!



DÖNME DİYECEKLER, VARSIN DESİNLER



Asıl konuya gelirsek. Beşiktaş Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı var. Kimin yok? Fenerbahçe'nin... Artık sıra onlarda. Fenerbahçe böyle bir şube açarsa ben hazırım. Yavuz Kocaömer olarak göreve varım. İki yıl boyunca bu şubenin kaptanlığını yönetir, deneyimlerimi onlarla paylaşırım. Buna Galatasaray Kulübü itiraz ederse üzülürüm ama, üyelikten istifa ederim.

Benim için engelli sporu hepsinden daha önemlidir. Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş fark etmez. Bu yaştan sonra "dönme" diyeceklerse desinler...

Galatasaray'ın bu şampiyonluğu nelere yol açtı bilseniz. bu spora yan gözle bakanların bile gözü açıldı..."



ENGEL TANIMAYAN SPORCULAR



Avrupa birinciliğinin ardından yenilgisiz Kıtalararası şampiyon olan Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, dünya engelliler haftasında yurda dönerken, Atatürk Havaalanı’nında onları taraftarlar karşıladı, bağrına bastı. Türkiye'deki tüm engellilerin “sesi” olan basketbolcuları havaalanında Galatasaray Başkanı Adnan Polat başta olmak üzere büyük bir kalabalık karşıladı. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü hakkında konuşan Galatasaray Tekerlekli Sandalye Takımı Antrenörü Sedat İncesu, “Engelli vatandaşların hayattan kopmamaları için mutlaka spor yapmaları gerekli. Biz bir engelli takımı olarak normal sporcularımızın getiremediği başarıyı elde ettik. İnanınca başarabiliyoruz. Diğer engelli arkadaşlarımızın önünü açmak için çalışıyoruz. Destek olduğunda neleri başarabileceklerini onlara gösteriyoruz. Başarımız onların spora yönelmesi için bir neden olsun” dedi.



ŞAMPİYON KADRO

İşte efsane şampiyon takımın kadrosu: Selim Demirdağ (Guard), Maatthew David Scott (Forvet), Petr Tucek (Pivot), Ahmet Mencik (Forvet), Hussein Haidari (Oyun Kurucu), Justin Eveson (Açık Forvet), Ferit Gümüş (Açık Forvet), Serdar Antaç (Forvet), Selim Sayak (Guard), İsmail Ar (Forvet), Seyran Kurt (Forvet), Abdülgazi Kahraman Açık (Forvet)... Bu oyunculardan hepsinin öyküsü birbirinden ilginç. Ancak onların öyküleri ise bambaşka:

DEPREME YENİLMEDİ


İsmail Ar: 17 Ağustos depreminde Yalova’da enkaz altında kaldı. Belden aşağısı felç oldu. 19 yaşında tekerlekli basketbolu oynamaya başladı. Ulusal takıma kadar yükseldi.

Hüseyin Haydari: Irak asıllı İsveçli oyuncu dünyanın en iyi oyun kurucusu olarak tanınıyor. Yaptığı asistler ve attığı sayılarla takımın en etkili oyuncusu.

Abdülgazi Kahraman: Almanya ulusal takımınında da forma giyen Türk oyuncu Avrupa’da yüksek dış şut yüzdesi özelliğiyle tanınıyor.

David Scott: Amerika’da spor oskarları ödüllerine “Yılın erkek sporcusu” dalında aday gösterilen ilk engelli sporcu olmuştu.

Petr Tucek: 31 yaşındaki Çek oyuncu 2006 yılında Almanya’nın Zwickau takımından transfer edildi. Tucek dizlerinden sakatlanınca normal basketbolu bıraktı. Avrupa’nın sayılı pivotlarından.



TAKIMIN BAŞARILARI



2006 ve 2008 Sinan Erdem Turnuvası Şampiyonu, 2006 Tekerlekli Sandalye Basketbol 2. Ligi Şampiyonu, 2007 ve 2008 Tekerlekli Süper Lig Şampiyonu, 2006 Willy Brinkman Kupası Şampiyonu, 2007 Chieti Turnuvası Şampiyonu, 2008 Şampiyonlar Ligi Şampiyonu.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 14:49:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ragıp YILMAZ IP: 212.156.0.xxx Tarih : 4.12.2008 13:41:14

Tebrikler arkadaşa; Bazen fanatizm ile taraftarlığı birbirine karıştırıyoruz.Fakat çok önemli bir ayrıntıyı atlıyoruz. Bir Galatasaraylı amaç ülke ve millet sporuna hizmetse renk aramaz,nazire yapmaz Ama ya bu başka bir takım çalışanı olsaydı... İşte Gs. taraftarının farkı Herkes Gs. olamaz