22
Mayıs
2024
Çarşamba
SPOR

Fenerbahçe'ye çağ atlattık

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, FBTV'ye yaptığı açıklamalarla hem 2005 yılı faaliyetleri hakkında bilgi verdi hem de yeni yıl mesajını iletti.

Sözlerine herkesin yeni yılını kutlayarak başlayan Başkan Aziz Yıldırım, "Bir kaç gün sonra yeni yıla giriyoruz.. Tüm insanlara yeni yılın dostluk barış sağlık getirmesini diliyorum" dedi.

2005 yılının Fenerbahçe için çok önemli bir yıl olduğunu söyleyen Yıldırım, "Futbolda şampiyon olduk, ilk yarıyı lider bitirdik.. Basketbol takımlarımız başarılı oldu.. Amatör şubelerin hepsinde birincilikler kazandık.. Avrupa'da dereceler yaptık.. Tesisleşmede de 4. tribünü destekler sayesinde bitirdik.. Tek yapamadığımız şey basketbol salonuydu, araziyi bulduk projeyi hazırladık ama belediyeyle bazı sorunlar var.. Onları da aşıp 2007'ye girmeden bitireceğiz" dedi.

BASINA ELEŞTİRİ

Basını eleştiren Yıldırım, "İyi olan şeylerde yönetimin ve benim adım yazılıyor ama kötü olan şeylerde de yönetimin adını yazın.. Yönetimin desteğiyle icraatlar yapıyoruz.. Ama bize tepki duyanlar, bize küfür edenler de var.. Ama sonuçta biz Fenerbahçe için bütün hedeflerimize ulaşacağız" diye konuştu.

TAKIMI ZENGİNLEŞTİRDİK

Fenerbahçe'nin varlığı olmayan bir kulüp olduğunu ifade eden Aziz Yıldırım her şeyi planladıklarını belirtti. Geleceğe birşeyler bırakmak istediklerini söyleyen başkan, "Stadı yaptık, takımı Dereağzı'ndan çıkarıp Samandıra'ya götürdük.. takım sadece futbol düşünür hale geldi.. Şimdi ilk hedef basketbol salonu yapmak.. Bazı şirketler kurabiliriz.. Emlak piyasasında bir rant var.. Buna yönelik bir çalışmamız var" dedi.

FENERİUM DİYE BİR MARKA

Bir Kulübün can damarının stad olduğunu belirten Yıldırım, Fenerbahçe'nin stat gelirinin30-35 milyon dolara ulaştığını söyledi. Fenerium diye bir marka yaratıldığını söyleyen Yıldırım söyle konuştu:

"Bu yakında halka açılabilir çünkü büyük bir şirket haline geldi.. Sponsorluklar arttı.. Ben geldiğimde 16 milyon dolardı kulübün geliri bunun 11 milyon doları TV geliriydi.. şimdi 100 milyon dolar gelir va bunun 13 milyon doları TV geliri.."

Yıldırım, kurulan sistemin kendilerinden sonra işleyip işlemeyeceği hakkında sorulan soruyu ise, "Sadece kulüpler için söylemiyorum.. Her şirkette açıklar olacaktır.. Bir şirket yatırım yapıyorsa borçsuz olamaz.. Kimse hayal kurmasın" diye cevapladı.

KALICILIK GÜÇLE GELİR

Başarıda kalıcı olmayı sağlamak için ekonomik olarak güçlü olunması gerektiğini ifade eden başkan Aziz Yıldırım, "Şimdi bu konunun dışında bir şey söyleyeyim.. Ben 2007'de Avrupa'da başarılı olacağız diye bir şey söyledim.. Hala bu sözlerimin arkasındayım ama bazı gerçekleri insan zamanla görüyor.. Türk futbolunu yeniden organize etmek lazım.. Terim de geçenlerde bunu söyledi.. Benim görüşüm şu:

Şampiyonlar Ligi'nde iki senedir başarının nasıl geleceğini gördüm.. Biz yabancı olayını söylerken bunun için söylüyoruz.. Türk futbolcusunun kalitesini arttırmak lazım.. Altyapıda eğitmen yok.. Gençleri eğitmek lazım.. Avrupa'daki takımlara baktığınızda onlarda da 2-3 yıldız var, gerisi standart oyuncular.. Ama nerede duracaklarını nasıl oynayacaklarını biliyorlar. Fenerbahçe'nin ihtiyaç duyduğu mevkiiler belli ama bunu Türkiye'de bulamıyorsunuz.. Dışardan getirmek için de Federasyonun kuralı belli.. Biz yabancı sayısı artsın derken sınırsız olsun demedik.. Herkes ihtiyacı dahilinde alır.. Mesela kulübün vergi borcu olmayacak, UEFA'ya borcu olmayacak gibi kriterler koyarsınız.

Biz başarıyı yakalamak istiyoruz.. Avrupa'yı hep örnek veriyoruz..Onların oyuncuları daha kaliteli, daha eğitimliolabiliyor.. Onlarla mücadelede sıkıntı yaşıyoruz.. İçerde ise maçların %70'inde iyi oynuyoruz.. Bence kazanıyorsak iyidir.. Ama insanlar tatmin olmuyor.. O zaman cambazlar getirelim.

Anelka'yı 3.5 yıllığına aldık.. Anlaşmasındaki 22 milyon Euro'yu getirirse ayrılabilir.. Ama hiçbir teklif yok zaten.. Biz memnunuz kendisinden.. Para için de hiçbir oyuncumuzu yollamayız.. Ocak ayında da hiç bir transfer yapmayacağız.. Henry'i alacağımızı söylüyorlar.. Henry'nin fiyatı nedir, Fenerbahçe'nin bütçesi nedir?.. Kaldı ki Henry'i alacak olsak yemekte yanımdakine mi sorarım."

ŞAMPİYONLAR LİGİ DEĞERLENDİRMESİ

Galatasaray UEFA Kupası'nı aldığında yaş ortalaması 26'ydı diyen Yıldırım, "Tecrübeli oyuncularla beraber uzun süredir birlikte oynayan oyunculardan kuruluydu.. Bizde Tuncay 4, Ümit 3 sene diğer oyuncular 2 yıldır bu takımda.. Takımın birbirine iyicene alışması lazım, eskiden beri çokteknik direktör değiştirdik bu kötü bir gelenekti.. Şimdi biz Daum'la 3. yılımıza girdik.. Bu çocuklar gelişimlerini sağlarsa ve iyi yabancı futbolcular alırsak, gerekli takviyeler yapılırsa Avrupa'da ilk sene olmasa da daha sonraki senelerde kupayı alabiliriz.. Türkiye'deki şampiyonlukları Avrupa'ya taşımalıyız" dedi.

TÜRK FUTBOLUNU KARALAMAYALIM

"99-00 sezonunun ilk yarısı sonunda Galatasaray'ın 42 puanı, Beşiktaş'ın 31 Antep'in 30 bizim ise 29'du" diye konuşan Aziz Yıldırıım, "O zamanla bu sezon arasında ne fark var !.. Demek ki Türkiye ligi hep aynı.. Fenerbahçe'de kaliteli oyuncular var.. Bu yüzden Türk futbolunu kalitesi yok diye karalamayalım. Yabancı oyuncu sınırlamasına herkes Türk çocuklarının önü kesilecek diyor.. Tam tersi.. Alex'in Anelka'nın bizimkilerle birlikte oynamasının Türk oyuncularına katkısı yok mu ?.. Hooijdonk geldi Mehmet Yozgatlı'ya frikik atmayı öğretti.. Türk çocukları da bunları görüp çalışırlarsa o seviyeye gelirler" ifadesini kullandı.

DAUM İYİ ÇALIŞTIRICI

Daum'dan memnun olup olmadığının sorulması üzerine, Alman çalıştırıcının çok kaliteli bir teknik adam olduğunu belirten Yıldırım, "Daum da bizim gibi basına mesafeli, içiçe değil.. Sorunlarını gidip basınla paylaşmıyor.. Fenerbahçe ile ilgili şikayetler, bizim tavırlarımızın bizi yalnızlığa ittiği şeklinde yorumlanması bu yüzden.. Biz hiçbir kulübün aşağı gitmesini istemeyiz.. Daum 3. yıla giriyor.. Seneye de mukavelesi var.. Geçenlerde ona isterse sözleşmesini uzatabileceğimizi söyledik..

Daum kendini yalnız hissediyor.. Şikayetçi bu konuda.. Rekorlar kırıyor.. O zaman böyle bir hocayı desteklemek lazım.. Hem hocayı hem futbolcuları tebrik etmek lazım.. Bu futbolculara daha hoşgörülü bakmak lazım.. Her maçı kazanacaklar diye bur kural yok.. Onları tenkit ederken, eleşktirirken yazı yazarken daha ölçülü olmak lazım.. Daum'un antrenörlgünü kabul etmemek çok kötü bir şey.. Daum başından geçen hadiseler olmasa Alman Milli Takım antrenörüydü.. Önünü kesmek için operasyon yaptılar.

3 ülkede 4 takımı şampiyon yaptı.. Hepimizin yanlışları var.. Daum yarışmacı bir teknik direktördür.. Taraftardan bir isteğim var.. Hocaya sahip çıkalım.. 3-4 yazar kafasına göre yorum yapıyor.. Daum da bu ailenin bir parçası olduğunu görsün.. Yalnız başına yaşayan bir adam olursa verimi düşer.. Bazılarının bütün amacı Fenerbahçe'nin 3. şampiyonluğunu engellemek.

Feyenoord maçı öncesi bir anımı anlatayım: Antrenörümüz Lorant.. Yanımda Selim Soydan ile Alaattin Metin var.. Bir haber geldi Ortega oynamıyor diye.. Selim Soydan dedi ki Lorant'ı kov, Daum'u getir.. daum'u getirdik, 1 sene sonra Selim Soydan Daum gitsin diye yazı yazdı.. Daum'a inanmıyor olsak onunla çalışır mıyız?.. Kimi getireceğiz ?.. Yeni gelecek adam başarılı olacak diye bir kural var mı? Daum duygusal.. Schalke maçını kazanmak istedi olmayınca da duygusal konuştu.. Daum'u biraz tanımak lazım.. Ailesini, çocukluğunu bilmek lazım" dedi.

TRANSFER ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Transfer hakkında Daum'la sürekli görüş alış verişinde bulunduklarını söyleyen başkan, "Fenerbahçe'nin ihtiyacı olan yerlere yıldız alacağız.. Hedef 2007'de Türkiye'de şampiyon olmak, taraftarı mutlu edecek şekilde Avrupa'da da başarılı olmak.. Şu anda değil ama sezon sonu Türkiye içinden de transfer yapabiliriz.. 2007'de 100.yılı mahsun kutlayacak değiliz.. Gerekeni yapacağız. Mesela yalnızca Roberto Carlos değil.. Pek çok oyuncuyla görüşmeler yapılıyor..Anlaşma yapmadan açıklama yapmak yanlış.. Herkes beklesin çalışmalar sürüyor.. Bomba değil iyi transfer yapacağız. Avrupa'ya giden Türk oyuncular Türkiye'ye çağrılınca sıkıntılar oluyor.. Emre'ye iyi para teklif ettik ama sıkıntısı Türk basınıydı.. Dışarıya giden oyuncular geri gelmek istemiyorlar.. Mesela Hooijdonk haberi.. Buradan iyi anılarla ayrılıyor, ama bu haberler onu çok üzdü.. Oyuncuları göklere kadar çıkarıp sonra aşağıya bırakmamak lazım.. Eleştiri yapsınlar o normal" diye konuştu.

HINCAL ULUÇ'A CEVAP

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım gazeteci-yazar Hıncal Uluç hakkında da eleştirilerde bulunarak şöyle konuştu:

"Sürekli hakkımda yazıyor. Ben de 2-3 senedir cevap vermiyorum.. Diyor ki yürekliyim korkmam.. Sen maça bile gelemiyorsun.. Gel isteğin yerde konuşalım.. Karalamak için bu kadar yazı yazılır mı?.. Ben kimseyi ne tehdit ettim ne de başka bir şey yaptım.. Geçenlerde Hooijdonk hakkında dergide çıkan şeyi yazıyor.. Orada kastedilen Ali Şen ki onun da bu olayla alakası olamaz; ama o beni yazıyor.. Gürcan Bilgiç ona cevap yazdı, biz de teskip ettik.. Sonra Uluç diyor ki araştırılsın edilsin.. Ee sen karala sonra araştırılsın de.. Mahkemeye verdik, hesaplaşacağız.. Bilet konusu.. UEFA kruterlerine göre her tribünde belli miktarda bilet hediye etme hakkımız var.. Eşe dosta 3-5 tane verirsin.. Bizim hiçbir şeyimiz gizli değil.. Stada gecekondu diyor.. Olur mu böyle şey? Devletten hiçbir katkı almadan yaptık.. Dersin ki diğer kulüpler de bunu yapsın.. Biz o stadı Türkiye'ye yapsın.. Allah katkı yapanlardan razı olsun.. Yapan insanlara teşekkür edeceğine karalıyor.. Peki sen ne yaptın bu ülkeye ?.. Tenkit edebilirsin Hıncal Bey.. Feridun Niğdelioğlu'nu dövdürdü diye yazıyor.. Feridun kendi yalanlıyor.. Engin Verel dövüldü.. İlk ziyaret eden benim.. Ama Hıncal Uluç'un her yazısında Aziz Yıldırım."

NECİL ÜLGEN'E ÇAĞRI

Yazmak güzel şey ama bilerek yazmak diyen Yıldırım, "Bu pislikleri temizlemek lazım.. Bunlar doğruysa ben de dahilsem çekip gideceğiz.. Ama doğru değilse böyle yazamayacaklar.. Sanki biz Serdar Bilgili ile anlaşmışız, Beşiktaş Başkanı borç almış, o borcu kapamak için Aziz Yıldırım araya girmiş.. Sonra şampiyonluk bize gelmiş.. Necil Ülgen çıksın açıklasın.. Kendisi Fanatik'in müdürü.. Ama yazıyor sonra da diyor ki ben fantazi bir yazı yazdım.. Ama isim yazmadığı için mahkemeye veremiyorsun.. Kanuni olarak yazsın ismimi mahkemede hesaplaşalalım gerçekler ortaya çıksın.. Bu yazarların bu saygısızlığına müsaade etmeyeceğim bundan sonra" dedi.

KULÜPLER BİRLİĞİ HAKKINDA

Kulüpler Birliği'nden rahatsız olanlar şimdi başka türlü hareket ediyorlar diye konuşan Aziz Yıldırım, "Biraz geriye gidiyorum.. Sanki biz Kulüpler Birliği'ni tanımıyoruz gibi bir şey var.. Ben geldiğimde de Kulüpler Birliği'ye ilgili rahatsızlık vardı.. Ama sonuçta Kulüpler Birliği kulüplerin sorununu çözen bir yer değil.. her toplantıda Havuzdan gelen paranın kavgası yapılır.. Kulüplerin başka sorunları var..

Biz o tavrı koyarken tek başımıza koymadık.. Geçen Mart ayında havuz sisteminin değişmesi gerektiğini açıkladık.. Avrupa'daki havuz sistemlerini inceledik.. Rus Federasyonu Naklen yayınlarından %3 alıyor, bizde Federasyon %10 alıyor.. Haziran ayındaki genel kurulda kulüpler bir araya geldi.. Orada bizle hiçbir diyaloğa girmeden kendileri önerge verdiler.. Halbu ki biz araştırmıştık bunu.. Ve orada Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor toplantıyı terketti..

Beni aradılar ben bizim yöneticilerimizin terketmemesini söyledim, orada kaldılar.. Ondan sonra biz 4 büyük kulüp aramızda karar aldık.. sisteme dokunmasalar büyükler daha az para alcak dokundular daha çok aldık.. bu sırada 4 büyük kulüp 21 Haziran'da açıklama yaptık.. Bundan sonra Kulüpler Birliği toplantılarına girmeyeceğimizi açıkladık.. Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzon son zamanlarda bu toplantılara katıldılar..

Biz sözümüzün arkasında durduk ve katılmadık.. Ben şunu diyorum, başarılı olup daha fazla kazanacağımız bir sistem gelsin.. Eğer başarılı olamazsak bugünkünden az alalım onu da kabul ederiz.. Biz garanti paradan da vazgeçtik bunu göze galdık.. Ligde başarılı olan çok pay alsın havuzdan.. Diyorlar ki Fenerbahçe yayın hakkını FBTV'ye alacak.. Böyle saçma şey olur mu?.. Yılda 150 milyon doları nasıl verelim.. O yayın altyapısı var mı bizde?.. Ama bunlar kasıtlı yazılıyor.. Kulüpler Birliği kulüplerin yararına çalışırsa ilişkileri gözden geçiririz" diye konuştu.

TAHKİM KURULUNDAN ŞİKAYETÇİ DEĞİLİM

Tahkim'den ilk şikayet edenin kendisi olmadığını ifade eden Yılrıdım, "Disiplin kurulu ile Tahkim Kurulu sanki birbirine zıt çalışmaya başladı.. Şahsıma verilen ceza için gitmedik kurula "Ben tanımam bu kurulu" dedim.. Semih için gittik sadece.. Bizim hiçbir etkinliğimiz yok.. Gittim ben Sayın Hasan Doğan ve Sayın Bıçakcı ile görüştüm.. yanlışlıkları anlattım.. Onlar da dedi ki "Biz senden daha fazla şikayetçiyiz Tahkim'den".. Ben de "Genel Kurul'a gidin değiştirin o zaman.. Hatta imza toplanması gerekiyorsa ben de görüşme yapayım imza toplanması için dedim" şeklinde konuştu.




.
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2005 Çarşamba 14:09:38
Güncelleme :28 Aralık 2005 Çarşamba 15:53:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?