31
Mayıs
2024
Cuma
SPOR

Fransa'da uyu, İsviçre'de maç izle

İsviçre ve Avusturya'nın ortak düzenleyeceği Avrupa Şampiyonası'na 3 aydan kısa bir süre kaldı. Finallere gitmeye hak kazanan Türkiye, ilk maçını 7 Haziran'da oynayacak. 

Milli Takım'ı yalnız bırakmak istemeyen Türk seyirciler, biletlere yoğun ilgi gösteriyor. Grup maçları için UEFA'nın Futbol Federasyonu'na gönderdiği 21 bin biletin yüzde 75'i satıldı. 

Yoğun talebi değerlendiren seyahat acenteleri de şampiyona için özel tur paketleri hazırladı. Ancak programın konaklama kısmı sıkıntılı. İsviçre'deki otellerin tamamı dolduğu için rezervasyonlar komşu ülkelere kaydırıldı. Milli Takım'ı seyretmek isteyenler, geceyi İtalya veya Fransa'da geçirerek, sabah karşılaşma için İsviçre'nin yolunu tutacak. Turizm şirketleri, turları 3 maçtan ikisini kapsayacak şekilde ayarlıyor.
2006 Dünya Kupası finallerine katılmayı kıl payı kaçıran Milli Takım, Euro 2008'de yer almak için eleme grubunda 2 yıl içinde 12 zorlu maç yaptı. Lider götürdüğü grupta peş peşe kaybettiği puanlarla ümitleri zayıflayan Ay-Yıldızlı ekip, 21 Kasım'da oynadığı Bosna maçını 1-0 kazanarak Yunanistan'ın yedi puan arkasından grup ikincisi olarak Euro 2008 finallerine adını yazdırmayı başardı. Milli Takım, İsviçre ve Avusturya'nın ortaklaşa düzenleyeceği Euro 2008 finallerinin kura çekilişinde Çek Cumhuriyeti, Portekiz ve İsviçre'yle eşleşti. Ay-Yıldızlı ekip, ilk maçını Portekiz'le oynayacak. 11 Haziran'da İsviçre'yle karşılaşacak Milliler, gruptaki son maçını 15 Haziran'da Cenevre'de Çek Cumhuriyeti'yle yapacak. Milli Takım'ı Türk seyirciler yalnız bırakmayacak. UEFA, şampiyonadaki her maç için takımların seyircilerine stat kapasitesinin yüzde 20'si kadar bilet ayırıyor. Buna göre Türk seyircilere Portekiz ve Çek Cumhuriyeti maçları için 6 bin 624'er adet, İsviçre maçı için ise 7 bin 770 bilet kontenjanı ayrıldı. Tur şirketleri Euro 2008'e yönelik tur paketleri hazırladı. Şampiyona döneminde Türk Hava Yolları'nın İsviçre ve Avusturya'ya yapacağı seferlerin rezervasyonları şimdiden doldu. Bazı tur şirketleri de seyircileri kiralık uçaklarla götürecek.

Şirketler, turları 3 maçtan ikisini kapsayacak şekilde ayarlıyor. Jolly Tours seyircilere 6-12 Haziran ve 10-16 Haziran tarihleri arasında iki tur seçeneği sunuyor. Şampiyonaya 500 kişiyi götürmeyi planladıklarını belirten Jolly Tour Yurtdışı Turlar Departman Müdürü Tolga Tekin, tur fiyatlarının 700 ile 900 Euro olarak belirlendiğini söyledi. Ulaşımın yanı sıra 4 ve 5 yıldızlı otellerde konaklamayı kapsayan fiyata, bilet ücretleri dahil değil. Şampiyona döneminde özellikle İsviçre'deki otellerde yer kalmadığı için İtalya'nın Milano şehrindeki otellerden yer ayırttıklarını belirten Tekin, seyircilerin gece İtalya'da konaklayacağını, gündüz de maçları seyretmek için İsviçre'ye götürüleceğini belirtti.

Bir kişiye birden fazla bilet yok

Futbol Federasyonu, biletlerin karaborsaya düşmemesi için sıkı önlemler alıyor. Bir kişiye birden fazla bilet satılmıyor. Bilet talep ve başvuru formunu doldurarak imzalayan futbolseverler, 20 YTL hizmet bedelini bankaya yatırıp evrakları dekontuyla birlikte federasyona gönderiyor. Talep onaylanırsa müşteriler bilet bedelleri ve pasaportlarının 60. sayfasını federasyona iletiyor. Bilet alanların bunu başka birine, seyahat şirketlerine ya da acentelere satması yasak. Bilet için bir kişi sadece bir kez başvuru yapabiliyor. Maçlara girme yasağı bulunan kişilere bilet satılmıyor. Bilet için başvurular 19 Mart'ta sona erecek. Federasyon, biletleri 15 Mayıs'tan itibaren sahiplerine teslim etmeye başlayacak.

Final maçının bileti 550 Euro
2008 Avrupa Futbol Şampiyonası için basılan toplam 1 milyon 50 bin adet bilet, aşama aşama satışa sunuluyor. Dünya Kupası'ndan daha ucuz olan biletler 45 ile 550 Euro arasında değişen fiyatlara satılıyor. Avusturya'nın başkenti Viyana'daki final maçına futbolseverler 160 ile 550 Euro arasında para ödeyerek girebilecek. Talebin arzı aşması durumunda biletler kura yöntemiyle dağıtılacak. Biletlerin yüzde 38'i şampiyonaya katılacak ülke federasyonlarına, yüzde 14'ü sponsor firmalara ve reklam dağıtımına, geri kalanlar ise önemli kişi ve konuklar, UEFA yetkilileri, maçların oynanacağı stat ve şehir personeline dağıtılacak. Avusturya ve İsviçre'de 7-29 Haziran 2008 tarihleri arasında düzenlenecek Euro 2008, Avrupa Şampiyonası tarihinde 2. kez 2 ülke arasında düzenlenen şampiyona olacak. Şampiyona, 2000 yılında Belçika ve Hollanda işbirliği ile düzenlenmişti. İki ülke finaller aşamasında 2'şer gruba ev sahipliği yapacak ve toplam 8 şehirde karşılaşmalar oynanacak. 4 grupta 16 takımın mücadele edeceği şampiyonada gruplardan çıkanlar, 19 Haziran'da çeyrek final oynayacak. Şampiyonada yarı final mücadeleleri ise 25-26 Haziran'da oynanacak. 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda kupa, 29 Haziran Pazar günü Viyana'daki Ernst-Happel Stadyumu'nda sahibini bulacak.

ŞEHİRLER & STADYUMLAR

Basel (İsviçre): St. Jakob-Park

Bern (İsviçre): Suisse Wankdorf

Cenevre (İsviçre): Stade de Genève

Innsbruck (İsviçre): Stadion Tivoli

Klagenfurt (Avusturya): Wörthersee Stadion

Salzburg (Avusturya): Stadion Salzburg Wals-Siezenheim

Viyana (Avusturya): Ernst-Happel-Stadion

Zürih (İsviçre): Letzigrund Stadion

Zaman
Yayın Tarihi : 9 Mart 2008 Pazar 04:27:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?