22
Mayıs
2024
Çarşamba
SPOR

Futbol dünyasının "kılıbıkları"

Gazetelerin spor sayfalarında, özellikle transfer dönemlerinde bol miktarda yalan haber okuruz. Bu haberlerde, önce, dünyaca ünlü bir futbolcunun üç büyüklerden birine geleceği yazılır. Başka bir malzeme buluncaya kadar ‘geldi-geliyor’, ‘kulüp özel uçak gönderdi’ haberleriyle gündem epey meşgul edilir. Sonra da bu futbolcunun aslında İstanbul’a gelmek istediği fakat son anda eşinin buna sıcak bakmadığı belirtilerek başka bir yalan transfere geçilir.
Her ne kadar bizim gazetelerimiz ünlü futbolcuların eşlerini yalan haberlere malzeme yapsa da bir gerçek vardır ki yıldız isimlerin çoğu hanımlarının onayını almadan sözleşmeye imza atmaz. Sözleşmede milyon dolarlar yazsa da... Hadi attı diyelim, bu sefer de hanımı mutsuz olduğu için morali bozulur ve beklenen performansı gösteremez. Futbol dünyası, buna benzer örneklerle dolu.

Bunlar arasında en güncel olanı, yıllarca top koşturduğu ve çok sevildiği Milan gibi büyük bir kulüpten koparak Chelsea’ye transfer olan Ukraynalı Andriy Shevchenko. Ünlü golcü, Roman Abromovich’in takımıyla anlaştığında, Avrupa basını, ‘İngilizce, İtalyanca’ya galip geldi’ türü başlıklar atmıştı. Çünkü, Chelsea’ye transferinde İngilizce’sini geliştirmek isteyen eşinin büyük rolü ve ısrarı vardı. Eşi ayrıca, çocuklarının da mükemmel bir İngilizce öğrenmesini istiyordu.

Fakat performans olarak Chelsea’de bekleneni veremedi Andriy Shevchenko. Eski takımı Milan da Ukraynalı yıldızı tekrar İtalya’ya getirmek için girişimlere başladı. Shevchenko da ‘Bavulum hazır’ türü açıklamalar yaparak gitmeye hazır olduğu mesajını verdi. Fakat ünlü futbolcunun top model eşi Kristen Pazik, ‘dönecek mi-dönmeyecek mi’ tartışmalarına “Biz İtalya’ya dönmeyeceğiz.” diyerek son noktayı koydu. Gerekçesi de az önce bahsettiğimiz İngilizce meselesiydi. Tabii bu söz sonrasında ne Shevchenko ne de Milan olaya müdahale edebildi. Karısının ısrarı sonrasında Shevo, kariyerinin en kötü dönemini yaşıyor olsa da Chelsea’de kalmaya razı oldu. Tüm bu olup bitenlerin ardından Milan Başkanı Silvio Berlosconi dayanamadı ve şunları söyledi: “Shevchenko, karısının fino köpeği. Karısı onu nereye çekerse, oraya gidiyor.”

Bu durumun bir değişiği yakın zamanda Arjantinli yıldız futbolcu Hernan Crespo’nun başına da geldi. İtalyan eşi Alessia Rossi, anne ve babasına daha yakın olabilmek için İtalya’ya dönmek isteyince, Crespo da Chelsea’den Milano temsilcisi İnter’e transfer oldu.

Yine 2006 Dünya Kupası’ndan sonra futbolu bırakan Zidane’ın Juventus’tan Real Madrid’e gitmesinde de eşinin büyük rolü var. Cezayir asıllı ünlü futbolcunun eşi Veronique, İtalyan takımı Juventus’un bulunduğu şehir olan Torino’dan hoşlanmıyordu. Real’in 2001’de yapmış olduğu teklife Zizou’dan önce Veronique ‘Evet’ dedi ve birlikte İspanya’nın ve İspanyol futbolunun başkenti Madrid’in yolunu tuttular.

Şu sıralar eşinin yukarıdakilere benzer baskılarına maruz kalan ise David Beckham. Ünlü İngiliz futbolcunun top model eşi Victoria Bechkam’ın Amerikan kulüplerinden yapılan teklifleri kabul etmesi için kocasına sürekli baskı yaptığı söyleniyor. Geçtiğimiz günlerde İtalyan La Gazzetta Dello Sport gazetesi, bir haberinde, Victoria Beckham’ın Hollywood’a daha yakın olabilmek için Amerika’ya gitmek istediğini yazdı. Bakarsınız, Beckham, futbol hayatının son dönemlerini Amerika’da değerlendirebilir.

İsterseniz, yazımızı, şu anda Türkiye’de top koşturan iki ünlü futbolcuyla ilgili örneklerle bitirelim. Beşiktaş, Kleberson transferinde epey zorlanmıştı. Teklif edilen büyük paralar, meselenin çözüme kavuşmasını yine de sağlamıyordu. Asıl sebep sonradan anlaşıldı. Kleberson’un eşi, İstanbul’a gelmek istemiyordu. Beşiktaş da Kleberson’un eşini özel bir helikopterle İstanbul semalarında gezdirdi ve futbolcudan çok eşini ikna etmeye çalıştı. Sonuçta başarılı olundu ve Kleberson, Porto ve Sporting Lizbon’dan gelen teklifleri reddedip Beşiktaş’la anlaştı.

Son örneğimiz, Mateja Kezman. Şu anda F.Bahçe’de forma giyen Sırp futbolcu, daha önce Chelsea’de de oynamıştı bilindiği gibi. Fakat PSV Eindhoven’daki performansını bir türlü sahaya yansıtamamış ve Athletico Madrid ile anlaşmıştı. Bunun sebebini de ünlü futbolcudan öğrenip yazımızı noktalayalım: “Chelsea’de kendimi rahat hissedemedim. Eşim Emilija Londra’yı çok kötü buluyordu çünkü. Bir süre sonra çocukları da alıp eve geri döndü. Orada tamamıyla yalnız kaldım. Bir an önce oradan ayrılmalıydım. Eşim benim için çok önemlidir. Kendini iyi hissederse ben de iyi hissederim ve başarılı olurum. İspanya’da çok rahattım. Çünkü, eşimde Madrid’i çok sevmişti.”
Sayı: 166
Bölüm: Avrupadan Futbol

Zaman/MEHMET ALİ BAŞKUT
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2007 Pazar 20:24:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?