20
Mayıs
2024
Pazertesi
SPOR

Futbolculara 'askerlik' müjdesi!

1. ve 2. Lig'de oynayan takımların futbolcuları ile A Milli Takım kadrolarında yer alan sporcuların askerliklerini 38 yaşına kadar tecil edebilmelerine imkan veren kanun teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edildi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Kemal Yardımcı başkanlığında toplanan TBMM Milli Savunma Komisyonu, Komisyon Başkanı Yardımcı ile CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu'nun askeri personele sağlık, harç, sınav hakkı ve yaş sınırı kolaylığı sağlanması hakkında kanun teklifini birleştirerek görüştü.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de katıldığı görüşmelerin sonunda kanun teklifi kabul edildi. Teklife göre kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olup hizmetinin özelliği sebebiyle sevkinin tehirine ihtiyaç duyulan kamu personelinden devlet veya kendi hesaplarına yurt içinde veya dışında görev, staj, yüksek lisans, ihtisas veya doktora yapanlarda aranan yaş sınırı 33'ten 35'e yükseltiliyor.

A Milli Takım kadrolarında yer alan, olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonaları ile uluslararası müsabakalarda ilk üçe giren ve bu dereceleri alan takımların kadrolarında bulunan aktif sporcuların askerlikleri, 38 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar tecil edilebilecek. Türkiye profesyonel 1. ve 2. futbol liglerinde yer alan takımların kadrolarında bulunan profesyonel futbolcuların, üç ve daha fazla ligi bulunan diğer spor dallarında ise en üst iki ligde yer alan takımlar ile en az iki ligi bulunan spor dallarında da en üst ligde yer alan takımların kadrolarında yer alan sporcular da askerliklerini 38 yaşına kadar tecil edebilecek.

Fakülte ve yüksekokul mezunu uzman erbaşların astsubaylığa geçişlerindeki şartlardan birisi olan yaş şartı kaldırılacak ve bunun yerine hizmet süresi esas alınacak. Eğitim sürelerinin 5 yıla çıkarılması nedeniyle askeri lise ve astsubay hazırlama okulu ve son sınıf öğrencilerine harçlık ödenecek. Muayene ve tedavileri sadece askeri hastanelerde yapılan uzman erbaş ve aileleri, kamu sağlık kuruluşlarından da ücretsiz yararlanabilecek. Sözleşmesi sağlık nedeniyle sona eren uzman erbaşlar, maluliyet kararı beklemeden sağlık yardımından yararlanabilecek.

Düzenleme ile komando branşında olan ve yüzer birliklerde görev yapan uzman erbaşların herhangi bir kaza durumunda sözleşmelerinin feshedilmesi uygulamasına son verilecek ve kuvvet ve sınıf değişikliği imkanı verilecek. Sözleşme feshi gerektiren suçları işledikleri gerekçesiyle haklarında dava açılanlara, kendi istekleriyle sözleşmelerini yenilemeseler bile dava sona erinceye kadar ikramiye ödenmeyecek.

.
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2008 Perşembe 17:38:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?