20
Mayıs
2024
Pazertesi
SPOR

Futbolculara ligine göre vergi

Hükümet sporun vergilendirilmesinde köklü değişikliğe gidiyor ve spor kulüplerinin birikmiş borçlarına da erteleme getiriyor.

TBMM Plan Bütçe Alt Komisyonu’ndaki yasa tasarısına göre sporcuların vergisi bulunduğu lige göre kademeli olacak. Üst liglerdekiler yüzde 15, alt liglerdekiler yüzde 5 vergi verecek. Tasarı spor kulüplerinin mevcut vergi borçları için de 6 yıl erteleme öngörüyor.

HÜKÜMET, Amme Alacakları Yasa Tasarısı’nda bir dizi değişikliğe gidiyor. TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’ndaki görüşmelerde sporcular için öngörülen vergi kademelendirildi. Buna göre, üst liglerde oynayanlar yüzde 15, alt liglerde oynayanlar ise yüzde 5 vergi ödeyecek. Komisyonda yapılan başka bir düzenlemeyle de Türkiye’de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüplerinin 31 Aralık 2007 tarihine kadar olan vergi, SSK primi ve bunlara bağlı vergi cezası, gecikme zammı, gecikme faizleri 6 yıl süre ile ertelenecek. Tasarıda, pilot ve hosteslerin ikramiyelerinden kesinti yapılmaması ve Maliye Bakanlığı’nın üniversite hastanelerine olan borçlarında indirime gidilmesine ilişkin düzenlemeler de var.

TEKNİK DİREKTÖRLER: Alt komisyonda yapılan bazı değişiklikler şöyle: "31 Aralık 2017 tarihine kadar teknik direktör ve antrenörler ile sporculara yapılacak ücret ve ücret sayılan ödemelerden, en üst ligdekiler için yüzde 15, en üst altı ligdekiler için yüzde 10, diğer ligdekiler için yüzde 5 oranında gelir vergisi kesilecek. Mevcut düzenlemeye göre, bu oranlar her sporcu için yüzde 15 olarak uygulanıyordu. Lig usulüne tabi olmayan spor dallarındakilere, milli takımda görev yapan teknik direktör ve antrenörlere yapılan ödemeler ile milli sporculara uluslararası müsabakalara katılmaları karşılığında yapılan ödemelerden de yüzde 5 oranında gelir vergisi kesilecek."

SPOR KULÜPLERİNE BORÇ ERTELEME: Türkiye’de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüplerinin 31 Aralık 2007 tarihine kadar olan vergi, SSK primi ve bunlara bağlı vergi cezası, gecikme zammı, gecikme faizleri de 6 yıl süre ile ertelenecek. Bu borçlar azami tecil süresine ilişkin uygulanmakta olan tecil oranının 6’da biri dikkate alınmak suretiyle teminat aranmaksızın tecil edilebilecek. Bu düzenlemenin yürürlülüğe girmesinden önce mevcut mevzuata göre taksitlendirilen borçlar için de 6 yıllık erteleme imkanı geçerli olacak. Borç erteleme düzenlemesinden yararlanmak isteyen spor kulüplerinin 30 Haziran 2008 tarihinde kadar başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2008 Cumartesi 04:35:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?