16
Mayıs
2024
Perşembe
SPOR

Futbolda radikal kararlar

Futbolda yıllardır tartışma konusu olan "Federasyonun özerkleşmesi"ne ilişkin yeni yasa resmen gündemde. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, FIFA ve UEFA'nın kuralları doğrultusunda hükümetin futbol üzerindeki etkisinin azaltılacağını duyurdu. 

Futbol Federasyonu'nun görev ve yetkilerini düzenleyen 3813 sayılı kanunda yapılması öngörülen değişiklikler, Bakanlar Kurulu'nda izmaya açıldı. Devlet erki, futboldan elini resmen çekiyor.


Buna göre artık Spordan Sorumlu Devlet Bakanı'nın Futbol Federasyonu'nun "gözetme ve denetleme" görevi tarihe karışırken, Futbol Federasyonu'nun gerekli hâllerde olağanüstü genel kurula çağırma yetkisi de kaldırılıyor. Yeni yasada Tahkim Kurulu'nun genel kurul tarafından seçilmesi usûlü de iptal edilirken, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun da federasyonu denetlemesine izin veren hükümler kaldırılıyor.

Tahkim Kurulu üyelerinin bundan sonra Futbol Federasyonu tarafından seçileceği ve futbolda dengeleri gözeten yeni bir kurumun, "Uyuşmazlık Çözüm Kurulu"nun da yeni yasayla kurulacağı öğrenildi. Kurulun başkanı Futbol Federasyonu tarafından atanırken, en önemli ayrıntı, kurulda bulunacak 15 üyenin Kulüpler Birliği Vakfı, Profesyonel Futbolcular Derneği ve Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği'nin göndereceği 5'er kişiden oluşacak olması. Böylece uzun yıllardır futbolda hiçbir etkisi olmamasından şikayet edilen bu dernekler, artık futbolun yönetiminde resmen söz hakkı sahip olmuş olacaklar.

Türk futbolunu düzenleyecek yeni yasanın önemli bir değişikliği de, Tahkim Kurulu'nun maddi konulara ilişkin kararlarının, Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) gidebilecek olması.

Son olarak, Futbol Federasyonu'nun tüm harcama ve yatırımlarının, yeni düzenleme uyarınca, dış denetim firmalarınca denetlenmesi de zorunlu hâle getiriliyor.

...
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2007 Salı 02:55:28
Güncelleme :20 Kasım 2007 Salı 10:36:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?