16
Mayıs
2024
Perşembe
SPOR

Futbolda yeni kural değişiklikleri

Futbol oyun kurallarını düzenleyen International Football Association Board (IFAB) geçen hafta sonunda İngiltere’nin Manchester kentinde toplandı. Kurul, topun kale çizgisini geçip geçmeyeceği konusundaki çalışmalardan, sahalardaki sevinç gösterilerine kadar bir dizi konudaki çalışmaları masaya yatırıp yeni düzenlemelere gitti. Değişen kuralların başında futbolcuların sahadaki sevinç gösterilerine getirilen sınırlama ve yedek bir yardımcı hakem geliyor.

IFAB’ın oyun kurallarında aldığı değişiklik kararları şöyle:

Futbolcu gol sevinci gösterileri sırasında yüzünü veya kafasını maske veya benzer bir şeyle örtemez.

Futbolcuların forma ve şortlarının altına giydikleri şeyler, forma ve şortla aynı renk olmalı.

Futbolcular üzerlerinde politik, dini veya kişisel şeyleri ifade eden açıklamalar taşıyamaz.

Yarışma kurallarına göre yedek bir yardımcı hakem atanabilir, ancak bu hakem sahadaki yardımcı hakem göreve devam edemeyecek durumda olursa yerine geçer.

Teknik alanda hiçbir reklam kullanılamaz.

Teknolojiye şartlı evet

FIFA’nın son dönemde tartıştığı en önemli konuların başında topun kale çizgisini geçip geçmediği yönündeki soru işaretlerini ortadan kaldırmak veya kameralı görüntü sistemini kullanıp kullanmamak üzerineydi. Manchester’daki toplantıda bu da masaya yatırılırken, bu sorunu ortadan kaldırmak için yapılacak çalışmaların ve sunulacak önerilerin şu içerikleri taşıması gerektiğinin altı çizildi:

Teknoloji yalnızca topun gol çizgisini geçip geçmediğine yönelik olmalı.

Sistem % 100 güvenli olmalı.

Topun gol çizgisini geçip geçmediğine yönelik bilgi sistem ile hakem arasındaki iletişimi anında sağlanmalı.

Sistemin sinyali sadece hakemler ve yardımcıları tarafından algılanabilmeli.

2 yardımcı çalışması

IFAB, UEFA Başkanı Michel Platini’nin de desteklediği FIFA’nın öne sürdüğü sahada 2 yardımcı hakemin daha görev yapması konusunda alt komitenin çalışma yapmasını uygun buldu. Geçen hafta Kanada’nın Montreal kentinde Asmahan Mansour’un maça başörtüsüyle çıkması üzerine sahadan çıkarılmasıyla gündeme gelen "başörtüsüyle sahaya çıkılması" konusunda ise "Oyuncu ekipmanını belirleyen" 4. kuralın açık olduğu ifade edildi. 4. maddede futbolcu ekipmanını "Şort, forma, tozluk, çorap, ayakkabı" olarak belirliyor. Ekipmanın doğru olmaması halinde de hakeme kıyafeti uygun hale getirmesi için futbolcuyu sahadan çıkarma yetkisi veriyor.

BÖYLESİ ARTIK YOK

Ekvadorlu Ivan Kaviedes, 2006 Dünya Kupası’ndaki Kosta Rika maçında gol atınca, bir araba kazasında ölen ve takma adı "Spiderman" olan eski takım arkadaşına ithafen bir örümcek adam maskesi takmıştı. Ganalı John Pantsil de Çek Cumhuriyeti galibiyeti sonrası İsrail bayrağı açıp tur atınca Arap dünyasının tepkisini çekmişti.
HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 9 Mart 2007 Cuma 19:06:00
Güncelleme :9 Mart 2007 Cuma 19:12:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?