17
Mayıs
2024
Cuma
SPOR

Güler: 'Gerekirse maçları oynatmayız'

İstanbul Valisi Muammer Güler, bundan sonra maçlar öncesinde bir toplantı yapılacağını, yeterli önlemlerin alınmaması durumunda maçların oynatılmayacağını söyledi.

Muammer Güler, Cağaloğlu’ndaki valilik binasında gerçekleştirilen ve İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürü Tamer Taşpınar, Futbol Federasyonu Başkanvekili Şekip Mosturoğlu, TSYD Genel Başkanı Onur Belge, Beşiktaş Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Yücel, Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Ekşioğlu ve Galatasaray Kulübü adına Yeşim Toroslu katıldığı toplantı sonrası açıklamalarda bulundu.

Vali Güler, bundan sonra maçlar öncesinde sabah saatlerinde toplantı yapılacağını belirterek, “maç öncesinde bir toplantı daha yapılacak. Bu toplantılarda tedbirlerin yetersiz olduğu düşüncesi oluşursa karşılaşmalar oynatılmayacak” diye konuştu. Güler, stat güvenlik yetkilisinin, önlemlerin yetersiz olduğunu Futbol Federasyonu yetkilisine bildireceğini vurgulayarak, “tedbirler alınmadan maçlar başlatılmayacak” dedi.

“Biletler maç sonuna kadar saklanacak”

Futbol Federasyonu’nun aldığı kararların yanında kurulun da bazı ek kararlar aldığını ifade eden Güler, toplu bilet satışı yapılmayacağını, maç biletlerinin karşılaşmanın sonuna kadar saklanacağını ve bu konuda seyircilere gerekli uyarılar yapılacağını söyledi.

Güler, numarasız bilet satışı yapılamayacağını, kulüplerin taraftar derneklerine bilet vermeyeceğini belirterek, “ Biletix de fazla bilet satışı yapmayacak. Kulüplerin bu tedbirleri titizlikle uygulayacaklarını düşünüyoruz. Kendilerinden beklentimiz bu yönde. Ayrıca tribünlerde merdiven boşluklarında seyirci olmayacak. Stadın her tarafını kontrol edecek ve yüz tanıyabilecek şekilde kamera sistemi kurulacak. Kapılarda da dedektör bulunacak. Dış bariyerlere önem verilecek” dedi.

Şiddetin önlenmesi için alınan kararların titizlikle uygulanacağını kaydeden Güler, “amaç sporun beden ve ruh sağlığını geliştirmesi ve barış ile dostluğu pekiştirmesi. Maçlar sırasında olumsuz davranışlarda bulunanlar kurallara uyarak karşılaşmayı izleyenleri de rahatsız etmekte. Bundan sonra koltuklarda numara kontrolü yapılacak. Yığın halinde maç izleme şekli engellenecek. Bununyanında kanunun öngördüğü yaptırımlar uygulanacak” diye konuştu.

Mosturoğlu: “Sadece kulüpler hatalı değil”

Toplantıya katılan Futbol Federasyonu Başkanvekili Şekip Mosturoğlu ise yaşanan olayların yalnızca kulüplerin hatası olmadığını söyledi.

Statlarda şiddeti engellemek için polisiye önlemlerin ağırlaştırıldığını dile getiren Mosturoğlu, “maalesef, Avrupa’da görülmeyen sertlikte önlemler alınacak. Polisiye tedbirler olmadan insanlarımızın maçları izleyecek seviyeye gelmesi gerekiyor. Polisiye tedbirler arttırıldı ama bu tedbirler geçici olacak” diye konuştu.

Maçlar öncesinde yapılacak toplantılara da değinen Mosturoğlu, şunları söyledi:

“Bunlar eşgüdüm toplantısı olacak. FIFA ve UEFA’da da bu tür toplantılar oluyor. Toplantılarda maçlarla ilgili her konu masaya yatırılacak. İl güvenlik amiri maç öncesinde gerekli tedbirlerin alınmasını isteyecek. Bu tedbirler yerine getirilmezse maçlar oynatılmayacak.”

Beşiktaş’a verilen ceza

Beşiktaş’ın, İnönü Stadı’nda Çaykur Rizespor ile yaptığı maçta Cihat Aktaş’ın öldürülmesi sonrasında aldığı üç maç seyircisiz oynama cezası konusundaki soruyu ise Mosturoğlu, şöyle yanıtladı:

“Maçlarda yaşanacak şiddet konusunda kurallar ve yapılacak yaptırımlar belli. Beşiktaş, bu kurallara göre ceza almadı. Burada Beşiktaş’ın sorumluluğu yok. Siyah-beyazlı kulübün stat sahibi olma sorumluluğu var. Cezayı da buna göre aldı. Beşiktaş, bu olayların yaşanmasında tek sorumlu değil. Bütün kulüplerin bu olaylara karşı duyarlı olması gerekiyor."

istanbul
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2004 Cuma 10:52:30
Güncelleme :26 Kasım 2004 Cuma 10:54:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?