23
Mayıs
2024
Perşembe
SPOR

Güney Kıbrıs ve Türkiye arasında bir ilk


Kürşat Akyol
İstanbul


Türkiye ile Kıbrıs arasında bugün tarihte ilk kez iki futbol takımı karşı karşıya geliyor.

Avrupa Şampiyonlar Ligi ikinci ön eleme turunda bu akşam Kıbrıs şampiyonu Anorthosis Famagusta, kendi sahasında, Türkiye Ligi İkincisi Trabzonspor'u ağırlayacak.

Daha önce 1986 yılında Beşiktaş ile Rum Kesimi'nin Apoel takımları arasında İstanbul'da oynanması gereken futbol maçında, konuk takım, siyasi nedenlerle sahaya çıkmamış ve hükmen mağlup ilan edilmişti.

Apoel, bu nedenle, iki sezon boyunca Avrupa liglerinde oynamama cezasına çarptırılmıştı.

Kıbrıs’ta bugün gelinen noktada, Rumlar’ın 1 Nisan’da yapılan Birleşmiş Milletler barış planı referandumunda hayır oyu kullanmasının ardından bir futbol karşılaşması, siyasi yönden olumlu bir katkı yapıp yapamayacağı konusunda farklı görüşler bulunuyor.

Bugünkü futbol maçı, Türkiye'nin 3 Ekim'de başlaması öngörülen Avrupa Birliği ile üyelik müzakereleri öncesinde, Kıbrıs'ın da dahil olduğu 10 yeni Avrupa Birliği üyesi ülkeyle Gümrük Birliği Anlaşması'nı teyit etmesi anlamına gelen Ek Protokol'ü imzalamasının beklendiği günlere rastladı.

Bu futbol karşılaşmasının yanısıra, yarının Kıbrıs için tarihi bir gün olması için bir gerekçe daha var.

Azerbaycan Havayolları'nın Kıbrıslı Türklerin Ercan Havaalanı'na deneme seferi amacıyla ilk uçuşunu yarın yapması bekleniyor.

Böylece, Kıbrıslı Türklere 1974 yılından bu yana uygulanan ulaşım ambargosu da, ilk kez delinmiş olacak.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2005 Salı 12:46:42
Güncelleme :27 Temmuz 2005 Çarşamba 13:13:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?