23
Mayıs
2024
Perşembe
SPOR

Hakemler önde gider...

Hep krallar başı çekecek değil ya, çim sahaların tartışılmaz mutlak patronu hakemlerimiz de sık sık maçın üstüne çıkarak ön planda gitmeye pek meraklılar...

İktidarın gücünden sonuna dek yararlanma konusunda hakemler, Anayasa Mahkemesi'ni kapatmakla göz dağı veren Meclis Başkanı Arınç’tan pek farklı sayılmaz.Böylesi gereksiz açıklamalar ortamı daha da germekten başka maksada yaramıyor, tıpkı hakemlerin maç sonrası çelişkili beyanları gibi....

Hakemler de maçları yönetirken ‘dediğim dedik, çaldığım düdük ‘ tarzında, kontrol edilmez bir totaliter davranış sergiliyor. Fenerbahçe – Trabzonspor karşılaşmanda çaldığı ya da çalmadığı düdüklerle yoğun biçimde eleştirilen Cem Papila, Nobre’nin attığı ilk golden önce kesin ofsayt olduğunu açıklarken, aslında kendini de sorguluyordu.

Papila, aynı görüşmede ofsaytı neden vermediği konusunda da sorumluluğu bayrak çekmeyen yardımcısının üstüne yıktı. Oysa hakemin, her durumda yardımcısının kararlarına boyun eğmesi diye bir kural yok. Olsaydı zaten biri maçın mutlak hakimi, diğerleri de yardımcıları olmaz, karşılaşmalar üç hakemle birlikte oynanırdı.

Son hafta, hakemlerin reisinin de açıkladığı gibi ‘Kara adamlar’ için karabasan gibiydi. Tepedeki ekipler kadar diptekilerin de kaderlerinin belirleneceği son dört sınava yaklaşırken, hakemler kendi patronlarının ağzından yaptığı açıklamaya göre, 30’cu haftayı yüz karası defterine yazmak zorunda kaldı.

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Sabri Çelik, son haftada görev yapan hakemlerin sezonun en düşük not ortalamasını aldığını belirtirken, "Hakem ve yardımcı hakem hataları maçların sonuçlarına tesir etmiştir" diye adrenalini daha da yükseltti.

Kara Adamlar’ın en fazla dikkat çeken düdüğü Cem Papila, Fenerbahçe’nin Trabzonspor’u 2 –1 yendiği mücadelede 6. 7 puan alırken, hakem nizamnamesine göre resmen sınıfta çaktı.

Haftanın en yüksek karnesini Çaykur Rizespor-Beşiktaş maçının yönetmeni İsmet Arzuman 8.7 ile getirdi. En berbatlarıysa Konyaspor – BB Ankaraspor sınavını 5.8 puanla tamamlayan Tolga Özkalfa’ydı.

Futbolumuz, özellikle Süper Ligimiz ve dahası Bizans’ın üç büyüklerinin ardı sıra dördüncü büyük Trabzonspor’un maçları, genelde futbolun ‘Kara Adamlar’ denilen siyah giysili hakemlere odaklandığından sitemizde düdüğü çalanların notlarıyla onlara karne verenleri de maç tabelalarında yayınlayacağız. Hakemlere verilen notlar, okul sıralarından anımsadığımızdan çok farklı.

Ağzı düdüklü, cebi sarılı – kırmızı kartlı sahanın diktatörlerinin bunca yönetsel saltanatına karşın, karneleri alışageldiğimizin dışında 0 yerine 5’le başlar. Yani okulda 5 numarayla sınıf geçerken, hakemken aynı puanla mevsimi kapayacak denli vahim düdükler çalmışsınız demektir. Kara Adamlar’ı izleyen rasathane görevlisi konumundaki ‘Gözlemciler’in verdikleri notlarda 7. 5’in altına düşmemek gerekir. Zira bu not hakemlik raconunda her ne kadar ‘tatmin edici’ sınıfında yer alsa da aslında düdük bükülerek verilen bir ‘Eh işte’nin üstünde değildir.

Sonuçta gözlemcisinden 8 ya da üstünde bir not alamayan hakem, camia tarafından pek makbul sayılmıyor. Gelelim 30. haftanın kronolojik heyecanına... SİSTEM KURBANI BOĞALAR... İstanbulspor, 1959’da başlayan Türkiye Birinci Milli Ligi’nde yer alan 16 takımın arasındaki murahhas azalardan biri olarak ulusal kıdemli kulüplerimizdendir.

Galatasaray’ın yanı sıra mektep takımı olarak birinci ligde yer alma başarısını gösteren Sarı Siyahlılar, İstanbul ekiplerinin ağırlıklı oldukları 1959 - 1960 sezonunda Feriköy, Karagümrük, Vefa, Kasımpaşa, Beykoz ve Adalet’in üstünde, Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, İzmirspor ve Ankara Demirspor’un ardından 6. sırayı kapma başarısını göstermişti.

İlerleyen mevsimler, köprülerin altından akan sular, ortalığı bulandıran eko – politik dalgalanmaların önlenilemez krizleri sonucunda İstanbul’un adını taşıyan bu tek temsilci, sistemin kurbanı olarak küme düşürülme tehlikesini bu kez atlatamayacak pozisyona iteklendi. Boğalar’ın sunak tahtasına yatırıldıklarının resmi ilanı bu hafta, bilmem kaçıncı belediye stadlarından birinde oynayıp 3 –1 yitirdikleri Gaziantep infazıyla belirginleşti.

Zeytinburnu faciasının ardından hakeme saldırma biçimiyle sahaya yansıyan vahşi olaylar sonrasında kaderin ördüğü örgülerin daha da aleyhte sıkılaştırılacağı besbelli. Sebebi de general Napolyon’un topçusuna sorduğu ‘Niye kaybettiniz?’ sorusuna aldığı ‘Paşam cephanemiz yoktu...’ yanıtındaki kadar açık...

Çünkü İstanbulspor’un parası yok, seyircisi, stadı yok... Çünkü yakın döneme kadar himayesinde olduğu banka, medya ve daha sonra siyasi partinin desteğinden yoksun. Çünkü tüm bu yeterinden fazla antiseptikler sonucunda ne federasyonun ne de yayıncı kuruluşun gözdesi olmaktan fersahlarca ırak, sahipsiz ve reytingsiz...

Daha başka n’olsun ki... İlk yarıda da Sarı Siyahlılar’ı 1 – 0 yenen Gaziantep’de MAÇIN ADAMI biri penaltıdan iki gole imzasını atan Lazarov’du...

İSTANBULSPOR 1-3 GAZİANTEPSPOR 29 Nisan 2005 Cuma 15:30 Zeytinburnu Stadı, İstanbul – HAKEM: M.Selçuk Dereli 7. 0, YARDIMCI: Serdar Akçer 8.6, YARDIMCI: Ö.Fatih Kalaycı: 6.5 GÖZLEMCİ: Necdet Erdilek İstanbulspor: Oğuz - Cem Can, Deniz Uygar Uche, Yalçın, Abdullah, Musa Kuş, Aytekin, Güven (Gökmen 79’), Aleksandrov, Faruk (Mehmet 70’), Bülent Teknik Direktör: Fahrudin Ömeroviç Gaziantepspor: Kaya, Barış, Gökhan Zan, Bouazizi, Mehmet, Erhan Namlı (Şevki 67’), Devran Ayhan, El Taib (Ozan 89’), Erdal, Lazarov, Jaziri (Gökhan Güleç 76’) Teknik Direktör: Nurullah Sağlam GOLLER: 13 1-0 Bülent Karaman [3] Asist: Cem Can 65 1-1 PENALTI - Lazarov [9] Asist: Barış Durmaz 84 1-2 Lazarov [10] Asist: Barış Durmaz 90 1-3 Gökhan Güleç [1] Asist: Lazarov)

KARTAL YÜKSEKTEN UÇUYOR...

Lige, hemen tümü takımlarında yedekte bekleyen bir ekibi tamamlayacak sayıda transferle başlayan Beşiktaş, ‘Dalya’ şampiyonluğunu kazandıkları Lucescu’yla el sıkışıp yerine Vicente Del Bosquet’yi teknik patron olarak tayin ediyordu.

‘Real Madrid’ten başka bir takım çalıştırmamak’ gibi trajikomik (Real Madrid sanki futbol aleminin en büyük ilahı değil de İspanya’nın üçüncü liginde oynayan bir kasaba takımıymış gibi...) biçimde suçlanan (!) pos bıyıklı İspanyol’la maratonun ilk yarısı sonunda yollarını ayırdı Kara Kartal.

Dünyanın en pahalı kramponlarını sakin üslubuyla yıllardır başarıyla idare eden Del Bosquet, Türkiye Süper Ligi’nin hararetli alaveresine bir türlü uyum sağlayamamıştı. Yerine göreve getirilen ‘memleket çocuğu’ Rıza Çalımbay, takımın başında çıktığı 13 sınavda sadece tek yenilgi (Galatasaray’a 1 – 0) ve iki beraberliğin (İnönü’de Gençlerbirliği’yle Diyarbakır’la da deplasmanda golsüz) peşinden 10 zaferle toplam 32 puan kazandırdı.

Salt bu son 13 hafta göz önüne alındığında liderle birlikte 2 yenilgi (Denizli 2 – 0 Fenerbahçe 0, Fenerbahçe 3 – 4 Beşiktaş / Samsunspor 2 – 1 Galatasaray, Galatasaray 0 – 2 Trabzonspor) ve 1 beraberliği (Samsunspor 1 – 1 Fenerbahçe / Kayseri 2 – 2 Galatasaray) bulunan Cimbom bile puantajda Rıza hocanın birer sayı gerisinde kaldı.

İlk devrenin 13. haftası sonunda Vicente’nin Beşiktaş’ı averajla ancak 10. basamağa ilişebilmişti. Bugün ise Çalımbay’ın Kara Kartal’ı 4. sıraya yükselip daha üstlere de gözüne dikerek Avrupa biletini cebine koydu bile. Son Rize deplasmanında futbol ilahları Beşiktaş’tan yanaydı. Gollük pozisyonlar bulmakta konuk ekibi 5 – 3’le geçen ev sahibi, maçın başlarında Fahri’nin geliştirdiği organize ataklardan skorsuz döndü.

İlk yarıdaki sınavdan 2 – 2’yle dönen Beşiktaş ise rakip kaleye yaklaştığı ilk akında İbrahim Akın’ın 25 metreden savurduğu füzeyle öne geçip tabelayı da korumasını becerdi. Bu beceride en büyük pay sahibi kaleci Murat da MAÇIN ADAMI seçilmeyi hak etti.

RİZESPOR 0-1 BEŞİKTAŞ

 29 Nisan 2005 Cuma 20:00 Atatürk Stadı Rize – HAKEM: İsmet Arzuman 8.7, YARDIMCI: Birol Budan: 8.3, YARDIMCI: İbrahim Albayrak 8.5, GÖZLEMCİ: Yusuf Yaylı) Rizespor: Zdravkov, Yasin, El Tabei, Mehmet, Victoria, Şener (Ferenczi 78’), Ünal, Zafer Demiray (Cem Baki 65’), Fahri, Serkan, Okan Teknik Direktör: Erdoğan Arıca Beşiktaş: Murat, Çağdaş, Guiaro, Mustafa, Ahmed Hassan, Tayfun, Koray, Pancu, Tümer (Ali Güneş 59’), İbrahim Akın (Veysel Cihan 70’), John Carew (80 Tayfun Korkut) Teknik Direktör: Rıza Çalımbay 28 0-1 İbrahim Akın (, A: Tümer Metin)

KENANPAŞA TATLISI SENDROMU...

Ankaragücü, 1977 – 78 sezonunda mersin İdmanyurdu’yla birlikte ikinci kümeye düşmenin acısını bir kez daha tadıyordu. İki mevsim bir alt kümede mücadele ettikten sonra 1980 – 81’de Türkiye Kupası finallerinde ilk ayakta 2- 1 yendiği Boluspor’la rövanşta gelen golsüz beraberliğin ardından Kupa’yı kucaklama mutluluğunu yaşadı.

12 Eylül 1980’de hükümet darbesini yaparak yönetime el koyan Kenan Evren paşa, milli ligde başkent temsilcisinin bulunmaması gibi bir duruma asla rıza gösterilmeyeceğini belirtince, mesajı alan federasyon, ‘emir demiri keser’ diyerekten mecburen Ankara’nın Sarı Lacivertlileri’ni birinci lige terfi ettirdi...

1959’da Ankaragücü, Gençlerbirliği, Hacettepe ve Ankara Demirspor’la başlayan Ankara misketi ilerleyen mevsimlerde Şeker Hilal ve PTT’nin de katılmasıyla ligi şenlendiriyordu. Ne var ki başkent temsilcileri yerlerini giderek Anadolu’nun diğer kulüplerine terk ederken son Ankaralı da 1978’de birinci kümeye veda etti.

İhtilali belki de Ankaragücü’nü Milli Lig’e çıkarmak için yapan (!) Kenan paşanın tartışılması olanaksız fermanı sonucunda kendini birdenbire altın tepsi içinde birinci ligde bulan Ankaragücü, bu mevsimin sonlarına yaklaştığımızda yeniden ‘Kenanpaşa tatlısı sendromu’na girdi. Kenan paşa şu sıralar Ege’de Güzel Sanatlar Akademisi’ne girmek için resim kurslarına devam ettiğinden eski gözbebeğine ikinci kez kıyak yapma yetkisinden çok çok ırak.

Mevsime Reha Kapsal’la başlayan Ankaragücü, 14. haftada 19 Mayıs Stadı’ndaki 1 – 0’lık Galatasaray yenilgisinin ardından hocasıyla el sıkışırken 15 puanla 15. sırada bulunuyordu. Ertesi hafta Kadıköy’de Fenerbahçe önünde 5 – 0’lık bozguna uğradıklarında başlarında Sakıp Özberk vardı.

Sakıp hocayla izdivaç da topu topu 5 hafta sürdükten sonra yerine ‘ihtiyaç anında kullanılacak antrenörler’ listesinin ilk sıralarında yer alan Yılmaz Vural getirildi. Ligin en ‘poligamik’ teknik direktörlerinden sayılan Vural’la beraberliğin ömrü de 8 haftalık bir şeydi. Son olarak iki hafta önce takımın kumandanlığına özkaynaklardan getirilen Adnan Şentürk’le 30. haftada gelen 4 – 1’lik Diyarbakır zaferi, ‘mutluluğu uzaklarda arama, hemen yanı başına bak’ kelamını doğru çıkardı.

Bu skorla Sarı Lacivertliler bir hafta önce 13. sırada bulunan Diyarbakır’ın basamağını ele geçirip rakibini bir alt sıraya itti. İlk yarıda da Diyar’ı 1 – 0 yenen Ankaragücü’nde iki golün sahibi Cenk İşler de gol sayısını 101’e çıkarıp ‘100’ler kulübü’ne üye olurken MAÇIN ADAMI seçimini kazandı.

ANAKARAGÜCÜ 4-1 DİYARBAKIRSPOR

30 Nisan 2005 Cumartesi 16:00 19 Mayıs Stadı Ankara – HAKEM. Bülent Demirlek 8.5, YARDIMCI: Bülent Gökçü 8.8, YARDIMCI: Serkan Ok 8.5 GÖZLEMCİ: Sebahattin Şahin Ankaragücü: Orkun Uşak, Ayhan Evren, Hakan Kutlu, Emre Güngör, Hervé Zengue, Özgür Yıldırım (78 Hüzeyfe Doğan), Stephen Baidoo, Evren Turhan, Faruk Namdar (44 İsmet Taşdemir), Cenk İşler (85 Augustine Ahinful), Umut Bulut Teknik Direktör: Adnan Şentürk Diyarbakırspor: Fadhel Khaled, Göksel Akıncı, Burhan Saatcioğlu, Cem Beceren, Goran Stavrevski, Serdar Samatyalı (46 Yunus Altun), Cumhur Bozacı, Redi Jupi (46 Eser Yağmur), Zafer Uysal (74 Yasin Sülün), Cem Yanık, Sinan Kaloğlu Teknik Direktör: Oğuz Çetin 16 1-0 Faruk Namdar (5) 31 1-1 Sinan Kaloğlu (8, A: Cem Beceren) 41 2-1 Umut Bulut (8, A: Faruk Namdar) 45 3-1 Cenk İşler (12, A: Evren Turhan) 74 4-1 Cenk İşler (13, A: Ayhan Evren)

KULÜBEDEN GELEN PUANLAR...

Kayserispor en son 6 marttaki Rizespor galibiyetinden yaklaşık 2 ay sonra yeniden bulduğu 3 puana yine kulübeden gelen Gökhan’la kavuştu. Gökhan 26. haftada oynanan Galatasaray sınavında da oyuna 58. dakikada Michalik’in yerine girdikten sonra Sarı Kırmızılılar’a 10 dakikada iki gol atmayı başarmıştı. Son maçta da ikinci yarı Pesir’in yerine başlayan ‘yedek umut’, girdikten üç dakika sonra takımını galibiyete taşırken ilk yarıda 2 – 1 yenildiği Horoz’dan da rövanşı aldı. Düşme hattındaki bu son derece yaşamsal önem taşıyan üç puanın sahibi Gökhan MAÇI ADAMI rütbesini de alkışlarla kazandı.

KAYSERİSPOR1-0 DENİZLİ

 30 Nisan 2005 Cumartesi 16:00 Atatürk Stadı Kayseri – HAKEM: Metin Tokat 8.2 YARDIMCI: Ufuk Şepik 8.1 YARDIMCI: Mehmet Kısal: 8.0 GÖZLEMCİ : İbrahim Aksoy Kayserispor: Metin Aktaş, Ali Turan, Pini Balili (90 İlhan Parlak), Samuel Johnson, Mehmet Topuz, Cem Karaca (62 İbrahim Yavuz), Erich Brabec, Tomas Pesir (46 Gökhan Ünal), Ergün Teber, Murat Duman, Bülent Bölükbaşı Teknik Direktör: Hikmet Karaman Denizli: Süleyman Küçük, Burak Özsaraç, Tomas Abraham (50 Mehmet Türkmehmet), Serhat Gülpınar (77 Alp Küçükvardar), Roman Kratochvil, Timuçin Beyazıt (69 Yaser Yıldız), Güven Varol, İbrahim Çelik, Miikka, Ender Alkan, Bülent Ertuğrul Teknik Direktör: Giray Bulak 49 1-0 Gökhan Ünal (6, A: Bülent Bölükbaşı)

 ‘KURTULDU’ PENALTI KURTARDI AMA...

Ligin galibiyet sevincini en az yaşayan (topu topu iki yengi) ekibi Sebatspor, Fatih Sultan Mehmet’in adını taşıyan minimalist stadında Gençlerbirliği’den beş fark yerken aritmetik, geometrik ve tüm metrik hesaplarla resmen süper Lig’e veda etti. Teknik direktör Güvenç Kurtar’ın da kurtaramadığı Akçaabatlılar’da kaleci Osman Kurtuldu 68’de Sammy Gtari’nin penaltısını kurtardı lakin 20 dakika sonra 5. golü yedi. İlk yarıda Ankara’daki 1 – 1’in ardından evinde Alkaralar’a boyun eğdikleri karşılaşmada MAÇIN ADAMI üç gole mührünü basan Sertan oldu.

SEBATSPOR0-5 GENÇLERBİRLİĞİ

 30 Nisan 2005 Cumartesi 16:00 Fatih Stadı Akçaabat – HAKEM: Oktay Demiray 8.0YARDIMCI: Arif Sucuoğlu 8.1 YARDIMCI: Harun Taş 8.0 GÖZLEMCİ: Yahya Diker Oktay Demiray Sebatspor: Osman Kurtuldu, Serdal Boyraz, Muhammet Özdin, Ali Şen Kandil (44 Selahattin Kınalı), Hakan Bayraktar, Hamza Gezmiş, Ogün Temizkanoğlu (57 Ekrem Ekşioğlu), Yusuf Şimşek, Bayram Toysal, Anderson Lopes, Orhan Kaynak Teknik Direktör: Güvenç Kurtar Gençlerbirliği: Ömer Çatkıç, Erkan Özbey, Abdel Zaher El Saka, Baki Mercimek (66 Tuna Üzümcü), İsmail Güldüren, Erhan Güven, Ayman Abdel Aziz, Sammy Gtari (72 Mehmet Nas), Kerem Şeras, Souleymane Youla (77 Atilla Birlik), Sertan Eser Teknik Direktör: Ziya Doğan 22 0-1 Sertan Eser (4, A: Souleymane Youla) 25 0-2 Souleymane Youla (12, A: Sertan Eser) 45 SA - Yusuf Şimşek KIRMIZI KART 51 0-3 Sertan Eser (5, A: Souleymane Youla) 63 0-4 Sammy Gtari (1) 68 Penaltı - Gençlerbirliği - Sammy Gtari (Osman Kurtuldu çıkardı) 88 0-5 Sertan Eser (6)

İLK ADIM, VATAN, MİLLET, SAKARYA...

Lige çok kötü başlayan Sakaryaspor, ilk 17 hafta son üçlünün içinden çıkamazken, ikinci yarının ilk haftasında yakaladığı 15. sırayı kimseye kaptırmamak için girdiği amansız mücadeleyi canla başla sürdürüyor. Milli mücadelenin başladığı İlkadım’ın ardından Sakarya meydan muharebesiyle devam eden ulusal kurtuluşun bu iki simgesi, Samsun 19 Mayıs’ta puanları paylaşırken, konuk ekibin sayısını bulan Burak’la fotoyu burunla kazanan kaleci Şenol, dalga dalga gelen ataklarda peşpeşe gollük pozisyonlar bulan rakibe ikinci bir şans daha tanımayarak MAÇIN ADAMI övgüsünü hak etti.

SAMSUNSPOR1-1 SAKARYASPOR

 30 Nisan 2005 16:30 19 Mayıs Stadı Samsun – HAKEM: Fırat Aydınus 7.3 YARDIMCI: Orkun Aktaş 7.6 YARDIMCI: Mesut Doğukan 7.4 GÖZLEMCİ: Hasan Ceylan Samsunspor: Ike Shorunmu, Kaies Ghodhbane (84 Ergin Yücetaş), Celil Sağır, Serkan Aykut, Adnan Güngör, Muhammet Şeker, Caner Altın (60 Musa Aydın), Kenan Yelek, Georgi Ivanov, Yordan Petkov, Tolga Doğantez Teknik Direktör: Ertuğrul Sağlam Sakaryaspor: Şenol Karagöl, Mesut Ünal (59 Gökhan Çalışal), Emre Toraman, Ragıp Başdağ, Burak Akdiş (89 Serdal Kurt), Saidi Makasi (71 Aydın Çetin), Marcel M'Bayo, Cemil İbiş, Gökhan Kök, Aldülkadir Şakşak, Honoré Kabongo Teknik Direktör: Şaban Yıldırım 42 0-1 Burak Akdiş (7, A: Marcel M'Bayo) 44 1-1 Adnan Güngör (4)

GÜNEŞ KADIKÖY’ DE DOĞMUYOR...

Aslına bakarsanız buna Fenerbahçe’ye karşı doğmuyor demek daha mantıklı. 1995 – 96’da Sarı Lacivertliler’e şampiyonluğu Avni Aker’de hediye eden Şenol hoca, bu armağanın son versiyonunu, Cem Papila’nın üstün hizmetleriyle de olsa Saracoğlu’nda tekrarladı. Maçın kırılma noktaları Alex’in serbest vuruşunda Luciano’nun bariz ofsayt pozisyonun es geçilmesinin ardından Nobre’yle gelen sayı, ve Fatih’in gecenin en başarılı oyuncusu Rüştü’yü de çaresiz bıraktığı akıl dolu kafa golüydü. Bordo Mavililer, bu yenilgiyle takipçisi oldukları Sarı Kırmızılılar’ın 5 puan gerisine düşerken, Kanarya şampiyonluk yolundaki en zor engellerden birini daha aşıp ilk yarıdaki 2-0’ın da rövanşını vermiyordu. MAÇI ADAMI yüzde yüz gollük pozisyonlarda rakibe eşitlik fırsatı ermeyen altın eldiven Rüştü’ydü.

FENERBAHÇE2-1 TRABZONSPOR

 30 Nisan Cumartesi 19:00 FB Şükrü Saraçoğlu Stadı İstanbul – HAKEM: Cem Papila 6.7 YARDIMCI: Adil Sinem 7.3 YARDIMCI: Serkan Gençerler 6.5 GÖZLEMCİ: Yavuz Karaozan Fenerbahçe: Rüştü Reçber, Serkan Balcı, Önder Turacı, Fábio Luciano, Deniz Berış, Nicolas Anelka (69 Serhat Akın), Selçuk Şahin, Aurélio, Tuncay Şanlı, Alex (90 Kemal Aslan), Márcio Nobre (79 Mehmet Yozgatlı) Teknik Direktör: Christoph Daum Trabzonspor: Michael Petkovic, Emrah Eren, Tolga Seyhan, Erdinç Yavuz, Celalettin Koçak, Hüseyin Çimşir, Adem Koçak (33 Ibrahima Yattara), Gökdeniz Karadeniz, Miroslaw Szymkowiak, Volkan Bekiroğlu (78 Mehmet Yılmaz), Fatih Tekke Teknik Direktör: Şenol Güneş 16 1-0 Márcio Nobre (16, A: Alex) 62 1-1 Fatih Tekke (25, A: Emrah Eren) 65 2-1 Penalty - Alex (23, A: Nicolas Anelka)

KONYALI YÜRÜDÜ AMA GEÇEMEDİ...

Türküdeki gibi Konyalı yürüdü, iki kez öne geçen rakibini yakaladı ama daha fazlasını yetiştirip öne geçmeyi başaramadı. Haftanın en dingin karşılaşması Yeşil Beyazlılar’ın hemen her sınavında olduğunca gol düellosu biçiminde geçti. İlk yarıda deplasmandan 3 – 1’lik zaferle dönen Konyalılar rövanşı da üç gol yiyerek verdi. Gol yağmurunun perdesini açan Jaba MAÇIN ADAMI fiyakasına en fazla yaklaşan krampon oldu.

KONYASPOR 2-3 Ankaraspor

01 Mayıs 2005 Pazar 15:30 Atatürk Stadı Konya HAKEM: Tolga Özkalfa 5.8 YARDIMCI. Ömer Faruk Yeşil 6.0 YAARDIMCI: Serhan Malkoç 7.9 GÖZLEMCİ: Halit Gerçekler - Tolga Özkalfa Konyaspor: Özden Öngün, Yasin Çelik, Ömer Gündostu, Tayfun Türkmen, Erhan Albayrak (46 Ousmane Camara), Altan Aksoy, Zafer Demir, Hasan Uğur, Elvir Baljic, Muhammet Akagündüz, Zafer Biryol (80 Ceyhun Eriş) Teknik Direktör: Saffet Susiç Ankaraspor: Dragoslav Jevric, Hasan Yiğit, Ramazan Tunç, Şenol Yavaş (90 Savaş Bahadır), Wederson, Musa Büyük, Erman Özgür, Mustafa Sarp, Ümit Aydın, Tita (81 Hürriyet Güçer), Jabá (89 Ümit Karan) Teknik Direktör: Samet Aybaba 02 0-1 Jabá (15) 07 1-1 Altan Aksoy (3, A: Muhammet Akagündüz) 14 Penalty - BB - Wederson (Özden Öngün saved) 24 1-2 Ramazan Tunç (2, A: Wederson) 42 2-2 Freekick - Elvir Baljic (3) 58 2-3 Erman Özgür (6, A: Tita)

ERGÜN’ÜN ÜZÜLMESİNE DAYANAMADI...

Galatasaray maça liderin 7 puan gerisinde başlamanın stresini üstünden yarım saatte ancak atabildi. 29’da Ergün, ilki fileleri bulmasına rağmen ihlalden tekrarlanan ikinci vuruşunu çatala nişanlayınca Malatya için büyük fırsat doğdu. Ne var ki Hakan Şükür 20 dakika sonra attığı golle arkadaşı Ergün’ün üzüntüsüne son verirken Fenerbahçe’yle 4 puanlık farkın açılmasını da engelledi. Gol krallığı yarışında 18 sayıyla Fatih ve Alex’in ardından üçüncü sıraya yerleşen Boğaz’ın Boğası çok kritik golüyle MAÇIN ADAMI oldu.

MALATYASPOR 0-1 ALATASARAY

01 Mayıs 2005 Pazar 19:00 İnönü Stadı Malatya - HAKEM: Serdar Tatlı 7.3 YARDIMCI: Cemal Gemici 8.6 YARDIMCI: Muhittin Gürses 8.2 GÖZLEMCİ: Ünsal Çimen Malatya: Bora Körk, Serkan Özsoy, Eren Aydın, Mehmet Budak, Mert Korkmaz, Schuman Bah, Tóth Balázs, Alioum Saidou (86 Bilal Kısa), Murat Erdoğan, Elvir Boljic (61 Helman Mkhalele), Milan Osterc (50 Ferit Karataş) Teknik Direktör: Feyyaz Uçar Galatasaray: Faryd Mondragon, Stjepan Tomas, Rigobert Song, Orhan Ak, Uğur Uçar, Sabri Sarıoğlu, Flávio Conceiçao, Ergün Penbe, Hasan Şaş (77 Franck Ribery), Necati Ateş (66 Cihan Haspolatlı), Hakan Şükür (80 Hasan Kabze) Teknik Direktör: Gheorghe Hagi 29 Ergün Penaltı dışarı 49 0-1 Hakan Şükür (18, A: Necati Ateş)

KÜME DÜŞTÜ GOL KRALLIĞI YARIŞMASI 25 Fatih Tekke - Trabzonspor 23 Alex - Fenerbahçe 18 Hakan Şükür - Galatasaray 16 Márcio Nobre - Fenerbahçe 15 Jabá - Ankaraspor 14 Necati Ateş - Galatasaray, Zafer Biryol - Konyaspor 13 Cenk İşler - Ankaragücü, John Carew - Beşiktaş 12 Souleymane Youla - Gençlerbirliği 11 Wederson - Ankaraspor, Kaies Ghodhbane - Samsunspor, Gökdeniz Karadeniz - Trabzonspor 10 Ziad Jaziri - Gaziantepspor.

FEDERASYONUN FENDİ LİG TVYİ YENDİ...

Aslında geçtiğimiz hafta yapılması gereken uygulama 31. haftaya ertelenince, geç de olsa aklın yolu bunudu. Puandaş takımların aynı saatte oynamaları gereken maçlar, yayıncı kuruluşun maddi açından haklı sebepleriyle, üç ya da iki günlük naklen yayınlara yayılıyordu.

İşin içinde kulüplere ödenen astronomik yayın haklarının yanı sıra diğer yatırımlar da göz önüne alındığında Lig TV’nin reklam pazarlaması açısından haftayı üç önemli karşılaşmaya paylaştırarak reyting kovalaması hakkı.

İcabında tek maç için bile yayın satın alıyor meraklısı. Yayıncı haklı da olanlar, tam rekabet şartlarının dengesine oluyor. Bu yüzden federasyon, yayıncı kuruluşu ikna ederek bundan sonra gerilimli sınavları aynı saate aldırma basiretini sağladı.

Önümüzdeki cumartesi gecesi ateşi üsttekileri de alttakileri de yakacak denli hararetli kapışmalara sahne olacak. ‘Şampiyo...’ sloganının son harfini tamamlama peşinde koşan Fenerbahçe, 30 puanla kırmızı çizgide endişelenen Diyarbakır’la deplasmanda yeni bir ‘can derdi, mal derdi’ gerilimine gidiyor.

İlk yarıda 3 – 0 kazandıklarınca rahat olmayacak bu rövanş. Tribünleri öfletip pöfletecek ikinci düello Ali Sami Yen’e çıkacak Ankaragücü ile Cimbom arasında gerçekleşecek.

Ev sahibi zirveye, misafir istikbale oynuyor . Aslında ikisinin hedefinin özgül ağırlıkları eş değerde. Şampiyon olmakla, küme düşmemek bir yerde benzer katsayıyla çöküyor futbolcuların zihnine ve adalelerine...

Ankaragücü’nün işinin zorluğu üst üste oynayacağı ikinci Bizans deplasmanında bir diğer Baron’la, lider Fenerbahçe’yle kapışması...

Gaziantep – Kayseri müsabakası kadar dibi etkileyecek bir diğer mücadele de Sakarya – İstanbulspor maçında yaşanacak. 15. basamağın gediklisi Adapazarlılar, gözden çıkarılan Boğalar karşısında üç puana daha yakın olan forma.

Futbol Federasyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, 31. hafta maç programı şöyle: 7 Mayıs 2005 Cumartesi: 16.00 Büyükşehir Belediyesi Ankaraspor - Çaykur Rizespor (Ankara 19 Mayıs) 19.00 Galatasaray - Ankaragücü (Ali Sami Yen). 19.00 Trabzonspo r -Konyaspor (Hüseyin Avni Aker). 19.00 Diyarbakırspor - Fenerbahçe (Diyarbakır Atatürk). 19.00 Gaziantepspor - Kayserispor (Kamil Ocak). 19.00 Sakaryaspor - İstanbulspor (Sakarya Atatürk). 8 Mayıs 2005 Pazar: 15.30 Denizlispor-Akçaabat Sebatspor (Denizli Atatürk). 15.30 Gençlerbirliği-Malatyaspor (Ankara 19 Mayıs). 19.00 Beşiktaş-Samsunspor (BJK İnönü)

2. LİG A KATEGORİSİNDE 30. HAFTANIN KARNESİ MERSİN PES ETMEDİ, KAZANDI

Eski Milli Lig deneyimi bulunan ekiplerden Mersin İdman Yurdu, konuk ettiği Çanakkale Dardanelspor karşısında geriye düşmesine karşın, canını dişine takarak mücadele edip 3-2’lik zafere ulaştı.

MERSİNİDMANYORDU 3 - 2 ÇANAKKALE DARDANELSPOR 30 Nisan 2005 Cumartesi 14:00 (Seyircisiz oynandı) Tevfik Sırrı Gür Stadı Hakemler: Çağatay Şahan, Turan Özke, Tunahan Ertem Mersin İdmanyurdu: Orhan Altay - Önal Arıca, Cemal Koç (SARI 35’), Ulaç Çağlayan, Selim Özer- Mehmet Zengin, Kerim Zengin, Bülent Gökalp (Halil Tosun 55’), Tarkan Özyılmaz (Sezer Güner 65’)- Ahmet Kolcu, İlker Erbay (55’ Altay Can) Çanakkale Dardanelspor: Eser Altın- Erdal Akyürek, Volkan Zemen, Murat Demir, İlkem Özkaynak- Mehmet Topal, Caner Erdoğan, Selçuk İnan (89’ Erhan Eren), Mehmet Şen- Selçuk Hızarcı ( SARI 77’ Selçuk Bice ), Emirhan Özdemir (84’ Mustafa Kocabey) GOLLER: 25’ Mehmet Topal (0 – 1), 70 Selim Özer(1 – 1), 80’ Kerim (2 – 1) , 83’ Ahmet Kolcu (3 – 1), 90’ Mehmet Şen (3 – 2) OZAN SAZI ELİNE ALINCA... Eski Milli Lig temsilcilerinden Adanaspor, haftalar önce A Kategorisine veda etmenin üzüntüsünü Karagümrük Kyoto karşısındaki dört farklı galibiyetle teselli ederken, rakibini de birlikte aşağıya sürükledi.. Ümit Ozan, attığı 3 golle farklı galibiyette sazı eline alıp çalan skorer oldu 01 Mayıs 2005 Pazar 14:00

ADANASPOR 4 - 0 KARAGÜMRÜK-KYOTO

01 Mayıs 2005 Pazar 14:00 5 Ocak Stadı Hakemler: Mustafa Sağlam, Mehmet Kara, Görkem Konuk Adanaspor: Atilla (Eray 81’)- Ertan , Ahmet Ç. (SARI Dede 67’), Rahim, Hasan- Hakan, Tanıl (SARI), Ahmet B. Ümit M. (Emre 77’ SARI)- Ümit Ozan, Ahmet Ö. Karagümrük Kyoto: Volkan- Göktuğ (Orhan 67’), Emre E (SARI)., Şener (ŞENER), Doğan (SARI + GOLLER: Ahmet 27’ (1 – 0), Ümit Ozan 36’ (2 – 0), 79’ (3 – 0), 84’ (4 – 0) Kırmızı kart: Doğan (60’ Karagümrük Kyoto) ALTAY DA ACI ÜSTÜNE ACI... Mevsimler boyunca Birinci Lig’in en kıdemli kulüpleri arasında yer alan Altay’da, son hafta acı üstüne acı yaşandı.

İzmir’in Siyah Beyazlı camiası eski yöneticilerinden Fatih Ülker’i kaybetmenin ardından, Alsancak’ta Kayseri Erciyesspor’a da son dakika golüyle kaybetti.

ALTAY 1 - 2 KAYSERİ ERCİYESSPOR

Stat: Altay Alsancak Hakemler: Süleyman Abay , Aleks Taşçıoğlu , Tarık Ongun Altay: Ufuk -, Yasin SARI) , Ramazan , Onur , Metin- Merter , Ali (SARI 82’ Eralp ), Tayfun , Murat İsmailoğlu ( 60’ Oktay)- Ahmet (SARI 46’ Murat Karakoç), Murat Alemdar Kayseri Erciyesspor: Haluk-, Gürdal (78’ Aytek), Ömer Ateş (SARI), Aydın (SARI), Cem (SARI), Ömer Közen (71’ Cüneyt), Mutlu (SARI), Mehmet, Taner- Erol (SARI), Barış (56’ Ramazan) GOLLER: 22’ Erol (Penaltı 0 – 1), 60’ Oktay (1 – 1), 89’ Taner (1 – 2) Sarı Kartlar: Dk. 30 Yasin, Dk. 43 Ahmet, Dk. 79 Ali (Altay) Dk. 22 Erol, Dk. 39 Cem, Dk. 65 Aydın, Dk. 78 Mutlu, Dk. 87 Ömer Ateş (Kayseri Erciyesspor)

SİVAS DAVUL ZURNA EŞLİĞİNDE...

İkinci Lig A Kategorisi'nin gedikli lideri Sivaspor, Antalyaspor'u deplasmanda 2-0’la geçerek ertelediği mutlu sona ulaştı Bu zaferle puanını 67'ye çıkaran Sivas, son düdüğe 3 hafta kala, yıllardır hasretini çektiği Süper Lig' biletini garantiledi.. Sarı kartlar: Dk. 44 Serdar (Sivasspor), Dk. 74 Sinan (Antalyaspor) ANTALYASPOR 0 - 2 SİVASSPOR Atatürk Stadı Hakemler: Metin Aydoğan, Cemal Bingül , Erdem Bayık Antalyaspor: Haluk- Levent, Barış, Mehmet, Hayati- Volkan, Mustafa G. (Murat 77), Nihat, Mustafa Ö. ( Sinan 69 SARI)- Hakan, Taner Sivasspor: Akın- Murat, Hakan, Hakkı, Hayrettin- Serkan, Yasir (Mahmut 85), Serdar (SARI), Mehmet (Çetin )- Mehmet Ali (Ertuğrul 88), İlhan GOLLER: Mehmet 57’ (0 – 1), Mahmut 86’ (0 – 2)

 GAKKOŞLAR UMUT TAZELEDİ...

Süper Lig’in lezzetini hala damağında hisseden Elazığspor, ikinci yarıda yakaladığı sayılarla Karşıyaka’yı geçerken, A Kategorisi’ni üçüncü sırada bitirip üst lige bilet alacak adaylar arasına girdi. E tipi galibiyetin golleri 8 dakika içinde Ercan ve Erkan’dan geldi.

ELAZIĞSPOR 2 - 1 KARŞIYAKA

Atatürk Stadı Hakemler: Bülent Yıldırım, Neşet Merdin, Kemal Uğurlu Elazığspor: Oğuzhan- Feridun (SARI), Hacı Arif, Bülent, Ümit- Mehmet Deliorman, Korhan, Ramazan (32’ Hakikat), Murat Bölükbaş (88’ Emrah)- Erkan (76’ Mustafa Marangoz), Ercan Karşıyaka: Habib, Ufuk (69’ Remzi), Emrah (SARI), Kemal, Ulaş (SARI)- Cüneyt (SARI), Atilla, Olgay, Tayfun (59’ Hakan)- Erhan, Evren(74 Nedim) GOLLER: 50’ Ercan (1 – 0), 58’ Erkan (2 – 0), 90’ Atilla (2 – 1)

TİMSAH FENA ISIRDI...

Geçen mevsim 40 puanla Süper Lig’den düşen Bursaspor, İstanbul deplasmanında Büyükşehir Belediyespor’u net bir skorla sollayarak, eski muhitine dönmesini sağlayacak biletin peşine düştü. Timsahlar’ın ilk sayısı A Kategorisi gol krallığında 26 golle önde giden Okan Yılmaz’dan geldi.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESPOR 0 - 2 BURSASPOR

Bayrampaşa Çetin Emeç Stadı Hakemler: Ayktekin Durmaz, Selçuk Kaya, Fatih Gündoğdu İstanbul Büyükşehir Belediyespor: Ahmet- Uğur, Fikret, Cihat, Necdet (SARI)- İlhan (46’ Vahit), Recep (73’ Tolga), Efe, İbrahim- Eyüp (20’ Volkan), Ünal (SARI) Bursaspor: Serdar Kulbilge- Miu, Ünsal, Mustafa (90’ Mehmet Öncan), Serdar Kurtuluş- İlyas (SARI), Orhan (67’ İbrahim), Frasineanu, Serdar Topraktepe- Okan (90’ Mehmet Al), Serkan GOLLER: 32’ Okan (Penaltı), 88’ Frasineanu.

İKİNCİ BİLETİ VESTEL MANİSA KAPTI

Vestel Manisaspor, Yimpaş Yozgatspor engelini üç farkla aşarak, Sivasspor’la birlikte Süper Lig biletini cebine koyan ikinci ekip olma başarısına ulaştı Bu zaferle 65 puana çıkan Ege’nin Siyah - Beyazlıları, maratonun sonuçlanmasına 3 hafta kala Manisalılar’ı coşturdu.

VESTEL MANİSASPOR 5 - 2 YİMPAŞ YOZGATSPOR

19 Mayıs Stadı Hakemler: Mehmet Fatih Gökçe, Neslihan Bayraktar, Barış Savur Vestel Manisaspor: Akın Dağdelen- Emre Güsar, Özgür Vurur, Nezir, İnanç Gültekin- Uğur İnceman, Serkan Dökme (Hüseyin Karakayış 67’), Murat Özkan , Hakan Balta (Soner Sakarya 80’ SARI )- Mehmet Akdemir, Mustafa Özsöğüt (Coşkun Birdal 60’) Yimpaş Yozgatspor: Armağan Vatanoğlu- Ali Ravcı (KIRMIZI 89’), Burhan Akcan, Hakan Tüfekçi, Abdülkadir Demirci Ferdi Tatlı (52’ Erkan Sevil), Engin Sertel (.26’ Erkan Güney), Ömür Ejder, Adem Çak- Emre Aygün, Mutlu Dervişoğlu (SARI) GOLLER: İnanç (12’ 1 - 0), Mehmet (16’ 2 - 0), Murat Özkan (38’ 3 - 0), Emre (41’ 3 - 1), Coşkun (76’ 4 - 1), ( 82’ 5 - 1), Mutlu (.91’ 5 – 2)

KÖRFEZ’DEKİ COŞKUN SUYA BİR BAK...

Süper Lig’in müdavimlerinden Kocaelispor, deneyimli Kuddusi Müftüoğlu’nun düdüğü eşliğinde, 21 Kasım Stadı'ndaki net galibiyetiyle vize kuyruğundaki dört aday arasında yerini aldı. Ev sahibi Mardinspor ise tepede ve dipte kaynayan cadı kazanlarının gümbürtüsünden azade, ortancalığına devam ediyor.

MARDİNSPOR 0-2 KOCAELİSPOR

21 Kasım Stadı Hakemler: Kuddusi Müftüoğlu Özgür Çetinel, Arif Çelik Mardinspor: Volkan- İbrahim (46’ Ogün), Erman (SARI 46’ Serdar), Mehmet Çetinkaya, Tanju- Hakan, Can, Abdullah, Şeyhmus- Cem, Cevat Kocaelispor: Hakan- Faruk, Bülent (80’ Ergün), Ahmet, Koray, Haydar x, Engin xxx, Nuri xx, Ercan x (Dk. 88 Bayram ?), Uğur xx, Fazlı xxx GOLLER: 8’ Engin (0 – 1), 32 ‘Fazlı (0 – 2)

MARTI, TELEKOM’U ÖZELLEŞTİRDİ

Bir zamanlar yıldız futbolcuların cirit attığı Sarıyer, Yusuf Ziya Öniş’te ağırladığı Türk Telekomspor’u Tuncay’ın tek golüyle geçerek bir üstündeki Yimpaş Yozgatİspor’la arasındaki puan farkını 6’ya indirerek düşmeme mücadelesinde moral buldu.

SARIYER1-0 TÜRK TELEKOMSPOR

Yusuf Ziya Öniş Stadı Hakemler: Cemil Şensöz, Hamit Korkmaz, Mehmet Karanlık Sarıyer: Cenk- Ali, Serhat, Turgay, Niyazi, Erbil- Hüseyin, Ceyhun (86’ Günay), Ümit (65’ Sefer)- Cem ( 87’ Serkan), Tuncay Türk Telekomspor: Hakan- Savaş (46’ Mehmet), Ömer, İsa (SARI), Serdar- Onur, Volkan, Koray ( SARI77’ Erhan), Burhan- Kazım (71 Aykan), Tolga (SARI) GOL: 47’ Tuncay.

İKİNCİ LİG A KATEGORİSİ GOL KRALLIĞI 22 Gol: Okan (Bursa), 18 Gol: Muhammet (Sivas), Taner (Erciyes), 15 Gol: Taner (Antalya), Mehmet Şen (Dardanel), 14 Gol: Engin (Kocaeli), 13 Gol: Erol (Erciyes), 12 Gol: Serdar Topraktepe (Bursa), Mehmet Yıldız (Sivas), 11 Gol: Türker (Karşıyaka), Sedat (Mersin), 10 Gol: Coşkun (Vestel), Mutlu (Yozgat), 31. hafta programı ve hakemleri: Mersin İdmanyurdu - Çanakkale Dardanelspor (Çağatay Şahan) İstanbul Büyükşehir Belediyespor - Bursaspor (Aytekin Durmaz) Elazığspor - Karşıyaka (Bülent Yıldırım) Sarıyer- Türk Telekomspor (Cemil Şensöz) Altay - Kayseri Erciyesspor (Süleyman Abay) Adanaspor - Karagümrük KYOTO (Mustafa Sağlam) Mardinspor - Kocaelispor (Kuddusi Müftüoğlu) Vestel Manisaspor - Yimpaş Yozgatspor (Mehmet Fatih Gökçe) Antalyaspor - Sivasspor (Metin Aydoğan)

Cengiz Alpman
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2005 Perşembe 15:26:21
Güncelleme :6 Mayıs 2005 Cuma 17:24:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?