22
Mayıs
2024
Çarşamba
SPOR

'Hocaların hocası' İstanbul'da

Galatasaray'ın yeni antrenörü Karl Heinz Feldkamp İstanbul'a geldi

Feldkamp, yarın Galatasaray yönetimi ile görüşüp salı günü basın toplantısı düzenleyecek.

Galatasaray'ın yeni antrenörü Feldkamp Almanya'da 3 Almanya Kupası ve bir lig şampiyonluğu kazandı. Feldkamp Almanya'da Rehhagel ile birlikte "hocaların hocası" olarak anılıyor.

2 Haziran 1934'de Almanya'nın Essen şehrinde dünyaya gelen Feldkamp, çalıştırdığı takımlara ülkesinde bir defa Almanya Şampiyonu, üç defa da Almanya Kupası kazandırdı. Galatasaray'ı da Türkiye Şampiyonu yaptı. Almanya'da 400'den fazla 1. lig maçına antrenör olarak çıkarak bu alanda ülkenin en tecrübelilerinden biri oldu.

Futbolcu olarak Almanya 3. lig ekiplerinden Rot-Weiss Oberhausen forması giydi. 1960'lı yıllardaki futbolculuğu döneminde Almanya milli takımı kadrosuna da çağrıldı.

Komşu kızlarının henüz 6 yaşında iken "Kalli" diye çağırması nedeniyle adı takma adı Kalli kalan Feldkamp, ilk antrenörlüğe Hamit ve Halil Altıntop'un yetiştiği SG Wattenscheid takımında 1972-73 sezonunda başladı. Daha sonra Gütersloh ve Arminia Bielefeld takımlarını çalıştırdı. Bielefeld'i ilk yılında Almanya 2. liginden 1. ligine çıkarmak üzereydi. Yükselmeyi son maçta kaybetti, ama bir sene sonra aynı takımla 1. lige yükseldi.

1978 yılında Kaiserslautern'e geldi. 1982'ye kadar bu takımı çalıştırdı. 80 bin nüfuslu şehir Feldkamp'ın antrenörlüğü döneminde tarihinin en başarılı günlerini yaşadı. İki defa ligi üçüncü sırada tamamladı. 1978-79 sezonunda ligin ilk yarısını lider bitirdi. 1981 yılında finalde Eintracht Frankfurt'u 3-1 yenerek Almanya Kupası'nı kazandı.

Feldkamp ile Kaiserslautern 1982'de UEFA Kupası'nda yarı finale kadar yükseldi. Çeyrek final maçında İspanya futbolunun devi Real Madrid'i 3-1 yenildiği maçın rövanşında 5-0 yenerek yarı finale yükselmişti. Yarı finalde Göteborg ile ilk maçta 1-1 berabere kaldı, ikinci maçta uzatmalarda 2-1 yenilerek elendi. Kaiserslautern ile Kalli Almanya'da 1982 ve 83'de ligi dördüncü sırada bitirdi.

Feldkamp daha sonra kısa süreli Borussia Dortmund ve ardından Arminia Bielefeld takımlarını çalıştırdı. 1984 ile 1987 yılları arasında o dönemin ünlü takımlarından Bayer Uerdingen'in başına geçti. 1985'te Almanya Kupası finalinde Bayern Münih'i 2-1 mağlup ederek kariyerinde ikinci defa bu kupayı kazandı. Kalli'nin Almanya'da tarihe geçtiği maç eski Doğu Almanya ekibi Dinamo Dresden ile yaptıkları karşılaşma oldu. Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda Eski Doğu Almanya ekibine ilk maçta 3-0 mağlup olan Kalli'nin öğrencileri rövanş maçında bir ara 3-0 yenik duruma düşse de maçı 7-3 kazanmayı bildi.

1987-88 sezonunda Eintracht Frankfurt'un başına geçen Feldkamp, aynı sezon Almanya Kupası'nı finalde Bochum'u 1-0 yenerek ikinci defa kazandı.

Feldkamp, Dortmund, Bielefeld ve Eintracht Frankfurt'ta kısa süren antrenörlük dönemleri ile ilgili, "Heyecanın kaybolduğu yerde duramazdım."diye açıklıyor.

1990'da Kaiserslautern'in başına geldiğinde takım düşme tehlikesi yaşıyordu. Aynı ekibi toparladı ve Almanya Kupası'nı bu takımla kazandı. Kaiserslautern finalde Otto Rehhagel'in çalıştırdığı Werder Bremen'i 3-2 yendi. Bu Kalli'nin üçüncü Almanya Kupası oldu. Bir yıl sonra 1991'de Kaiserslautern ile Almanya Şampiyonu oldu. Bayern Münih ile nefes nefese girilen yarışta mutlu sona ulaşan Feldkamp, bir sezon sonra Kaiserslautern'i lig 5.'si yaptı. Şampiyonlar Ligi'nde Feldkamp'ın takımı aynı sezonun Şampiyonlar Ligi şampiyonu olmayı başaran Barcelona'ya kıl payı sonuçla elendi.

Feldkamp 1992'de Galatasaray'a geldi. Lig ve Türkiye Kupası şampiyonu oldu. 7 yıl sonra 1999'da Beşiktaş'ın başına geçti. Ancak sağlık problemi nedeniyle takımı kısa süre sonra bırakmak zorunda kaldı.

Feldkamp 1996'da Almanya'nın en prestijli televizyon kanallarından ZDF'de Almanya mili takım yorumcusu olarak çalıştı. Dünya Kupası ve Avrupa Kupası maçlarını yorumladı.

Feldkamp Mayıs 2004'den buyana Zaman Gazetesi yazarı olarak futbolun içinde kaldı.

zaman
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2007 Pazartesi 00:41:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?