30
Mayıs
2024
Perşembe
SPOR

Holiganlara karşı yeni önlemler

Sporda şiddeti bitirmek isteyen Emniyet, karşılaşmalardaki taşkınlıkları önlemek için yeni bir çalışma başlattı. Holiganları takip edip, sahalardan uzak tutmak isteyen polis, özel bir bilgi bankası ve veri ağı oluşturdu.

Müsabakaların seyrinden men cezası alanların tüm kimlik bilgileri ve cezalarına ilişkin veriler, bilgi bankasına yüklenecek. Kişi bilgileri, (Merkezî Nüfus İdaresi Sistemi) MERNİS'e bağlı olarak çalışan sistem aracılığıyla tüm 81 il emniyet müdürlüğü tarafından görülebilecek. Sistem aracılığıyla tüm spor suçlularını takip etme imkânı bulacak polis, holiganları sahaya almayacak.

Sporun en önemli sorunlarından biri olan şiddetin önüne geçmek için hazırlanan 'Spor Müsabakalarında Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun' çerçevesinde yapılan çalışmalar yetmeyince polis, ek tedbir alma yoluna gitti. Çünkü söz konusu kanun çerçevesinde hazırlanan bilgi bankası çoğu kez eksik bilgi, zamansız ve gecikmeli yazışmalar yüzünden etkin olarak işletilemiyordu. 

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yakın zamanda geliştirdiği proje ile 2004-2008 yılları arasında müsabakaları seyretmeme cezası alan 3 bin 427 kişinin tüm detaylı bilgileri sisteme yükleniyor. Bu andan itibaren şiddete karışacak şahıslarla ilgili bilgileri ise olayın geçtiği ilin emniyet müdürlüğüne bağlı 'spor güvenliği büro amirliği' sistemine ekleyecek. Projeyle tüm il emniyet müdürlükleri, kimlerin spor cezalısı olduğunu bu ağdan takip edebilecek ve asla spor alanlarına almayacak. Misafir takımların seyircileri de böylece yakından takip edilebilecek. 

Takiplerin etkin olabilmesi için ağdaki kişi bilgileri arasında cezalısının fotoğrafı da bulunacak. Böylece iki takımın da şiddete bulaşmış seyircileri hakkında bilgi edinen polis, gerekirse döküm alarak saha girişine gidecek ve gelenleri tek tek kontrol ederek, fotoğraflarıyla tanımaya çalışacak. 

Konuyla ilgili olarak tüm illeri yazılı olarak uyaran Emniyet Genel Müdürlüğü, seyirden men cezası verilmiş şahısların, müsabaka alanlarına girdiğinin tespiti halinde buna engel olmayan kamu görevlileri hakkında ağır cezai müeyyideler uygulanacağını hatırlattı.

Alper Sancar / Zaman
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2008 Cuma 14:58:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?