19
Mayıs
2024
Pazar
SPOR

İlk yarı finalist belli oldu
























Dünya Kupası'nda ilk yarı finalist Almanya oldu. Normal süresi ve uzatmaları 1-1 biten maçta Almanya Arjantin'e penaltılarda 4-2 üstünlük sağladı ve son dörde kaldı.

Almanya, evsahipliği yaptığı 2006 Dünya Kupası'nda Arjantin'i penaltılarla eledi ve yarı finale yükseldi. Jens Lehmann, Roberto Ayala ve Esteban Cambiasso'nun penaltılarını kurtararak Almanya'yı zafere taşıdı.

Normal süresi Ayala ve Klose'nin karşılıklı golleriyle biten mücadelede eşitlik 30 dakikalık uzatma bölümünde de bozulmadı. Dünya Kupası'nda bu maça kadar penaltılarda hiç kaybetmeyen iki takımdan Almanya kullandığı dört penaltıyı da gole çevirirken, Lehmann iki Ayala ve Cambiasso'nun vuruşlarında gole izin vermedi ve Almanya 1990 finalinde Brehme'nin penaltısıyla yendiği Arjantin'i evine yolladı.

Turnuvanın ilk çeyrek final maçında Arjantin, Meksika ile oynadığı ikinci tur maçından üç değişik isimler çıktı. Forvette Javier Saviola'nın yerini Carlos Tevez alırken, orta sahada Esteban Cambiasso'nun yerine Luis Gonzalez, sağ bekte Lionel Scaloni'nin yerine Fabricio Coloccini ilk 11'de başladı.

Almanya teknik direktörü Jurgen Klinsmann ise İsveç'i 2-0 yendikleri ikinci tur maçındaki kadroyu sahaya sürdü.

Olimpiyat Stadı'nın tribünlerini dolduran 72 bin seyirci pozisyonu az ama zevkli bir ilk yarı seyretti. Arjantin kısa pasa dayalı oyunuyla topa daha fazla oldu, en ciddi fırsatı ise Almanya yakaladı.

17'nci dakikada Bernd Schneider'in ortasında Michael Ballack'ın yakın mesafeden kafa vuruşu çok az farkla hedefi bulmadı. Yedinci dakikada Lukas Podolski'nin 25 metreden kullandığı frikikte Arjantin kalecisi Roberto Abbondanzieri topu iki hamlede kontrol etti.

İlk yarıda topa sahip olmada yüzde 65'e 35 gibi ezici bir üstünlük sağlayan Arjantin rakip kaleye sadece bir şut çekebildi. Jose Pekerman'ın Saviola'nın yerine ilk 11'de tercih ettiği Carlos Tevez Güney Amerika ekibinin ilk 45 dakikadaki en etkili ismiydi.

İkinci yarıya aynı kadrolarla başlayan iki takımdan Arjantin 49'uncu dakikada öne geçti. 105'inci milli maçına çıkan savunma oyuncusu Roberto Ayala, Miroslav Klose'nin darbesine rağmen Juan Roman Riquelme'nin sağdan kullandığı kornerde kafayla topu ağlara gönderdi.

Almanya, Ayala'nın golünden sonra beraberlik için Arjantin yarı sahasında daha fazla görünmeye başladı. Jurgen Klinsmann 62'nci dakikada Bernd Schneider'in yerine 100 metreyi 10.7 saniyede koşan David Odonkor'u alarak maçtaki ilk oyuncu değişikliğini yaptı.

Arjantin teknik direktörü Jose Pekerman ilk oyuncu değişkliğini kaleci Roberto Abbondanzieri'nin sakatlanmasıyla zorunlu olarak yaptı. 65'te kornerden gelen topa yükselen Abbondanizeri Klose'den diz yiyince 71'de yerini Leo Franco'ya bıraktı, bir dakika sonra Riquelme'nın yerine Esteban Cambiasso oyuna dahil oldu.

Cambiasso'nun girişinden hemen sonra Arjantin ikinci gol fırsatını Maxi Rodriguez ile kullanamadı. Almanya savunmasının az adamla yakalandığı pozisyonda Carlos Tevez sağdan bindirme yapan Maxi Rodriguez'i gördü, Atletico Madridli oyuncunun çaprazdan vuruşunda top yan ağlarda kaldı.

Son oyuncu değişikliğini 79'da Crespo'nun yerine Cruz ile kullanan Arjantin bir dakika sonra topu ağlarında gördü. Ballack'ın soldan ortasında Borowski kafayla aşırttı, Klose kafayla turnuvadaki beşinci golünü kaydetti.

Lubos Michel'ın dört dakika eklediği mücadelede iki taraf da normal süre içinde eşitliği bozamadı ve 30 dakikalık uzatma bölümüne geçildi. Luis Gonzalez'in çaprazdan vurduğu vole ve Fabricio Coloccini'nin üst direğe çarpıp auta giden orta-şut karışımı denemesi dışında kayde değer bir pozisyon yaşanmayınca Dünya Kupası'ndaki ilk yarı finalisti belirlemek için penaltı atışlarına geçildi.


--------------------------------------------------------------------------------

Almanya: 1-Jens Lehmann; 3-Arne Friedrich, 21-Christoph Metzelder, 17-Per Mertesacker, 16-Philipp Lahm; 19-Bernd Schneider (62' 22-David Odonkor), 8-Torsten Frings, 13-Michael Ballack, 7-Bastian Schweinsteiger (74' 18-Tim Borowski; 20-Lukas Podolski, 11-Miroslav Klose (86' 10-Oliver Neuville)

Arjantin: 1-Roberto Abbondanzieri (71' 12-Leo Franco); 4-Fabricio Coloccini, 2-Roberto Ayala, 6-Gabriel Heinze, 3-Juan Pablo Sorin; 22-Luis Gonzalez, 8-Javier Mascherano, 10-Juan Roman Riquelme (72' 5-Esteban Cambiasso), 18-Maxi Rodriguez; 11-Carlos Tevez, 9-Hernan Crespo (79' 20-Julio Ricardo Cruz)

Normal süre: 1-1, Uzatma: 1-1
Penaltı atışları: Neuville (gol, 1-0), Cruz (gol, 1-1), Ballack (gol, 2-1), Ayala (kaçırdı, 2-1), Podolski (gol, 3-1), Maxi Rodriguez (gol, 3-2), Borowski (gol, 4-2), Cambiasso (kaçırdı, 4-2)

Goller: 49' Ayala, 80' Klose

Sarı kartlar: 3' Podolski, 46' Sorin, 60 Mascherano, 88' Maxi Rodriguez, 90'+4' Odonkor, 96' Cruz, 115' Friedrich

Hakem: Lubos Michel (Slovakya)

Stat: Olympiastadion (Berlin)
CNNTURK
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2006 Cuma 21:02:12
Güncelleme :30 Haziran 2006 Cuma 22:53:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?