20
Mayıs
2024
Pazertesi
SPOR

İnanılması güç rekor

Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finalde elenen, Turkcell Süper Lig'de ise şampiyonluğu ezeli rakibi Galatasaray'a kaptıran Fenerbahçe borsada inanılması güç bir rekora imza attı.

Sarı Kanaryalar'ın yayın geliri ve marka haklarını elinde bulunduran borsadaki firması Fenerbahçe Sportif'in hisseleri yılbaşından bu yana üç kat prim yaparken, şirketin piyasa değeri 1.99* milyar dolara yükseldi.

Fenerbahçe Sportif böylece Manchester United, Real Madrid, Chelsea ve Liverpool gibi dünya devlerini geride bırakarak borsa değeri açısından dünyanın en pahalı spor şirketi konumuna ulaştı. Fenerbahçe hisselerindeki artış borsadaki diğer spor kulüplerini de tetikledi. Dün Fenerbahçe hisseleri yüzde 13.64 yükselirken Galatasaray ve Beşiktaş hisseleri de borsanını en çok kazanan hisseleri listesine girdi.


MATEMATİK OLARAK İMKANSIZ
Yıllık gelirleri 140 milyon dolar, futbol takımının değeri ise 160 milyon milyon dolar olan Fenerbahçe'nin piyasa değerinin 2 milyar doları geçmesi Avrupalı dev rakipleriyle karşılaştırılınca soru işaretlerini beraberinde getirdi. ABD'nin ünlü finans dergisi Forbes'ın yaptığı araştırmaya göre dünyanın en değerli kulüpleri listesinde Manchester United 1.8 milyar dolarlık piyasa değeri ve yıllık 620 milyon dolarlık geliriyle ilk sırada yer alıyor.

Manchester'in futbol takımının toplam değeri 571 milyon doları buluyor. İspanyol boğası Real Madrid ise başlı başına dev. 1.25 milyar dolarlık piyasa değerine sahip Real Madrid'in yıllık geliri 714 milyon doları bulurken futbol takımına biçilen fiyat ise 617 milyon dolar düzeyinde. Uzmanlar ise işin matematiği bakımından ya Fenerbahçe hisselerinin ya da dünyadaki diğer spor kulüplerinin yanlış filyatlandığını kaydediyor.


YÜKSELİŞTE CİMBOM ETKİSİ
Fenerbahçe'nin mart başından bu yana hızlanan bir yükselişle piyasa değeri açısından borsadaki holding ve bankaları geride bırakması da uzmanlar tarafından spekülatif bulunuyor. Örneğin sadece dünkü yükselişle Fenerbahçe'nin piyasa değeri 245 milyon dolar artarken, çıkışa neden olarak gösterilen haber zayıf bulundu.

Piyasada Fenerbahçe'nin yükselişine gerekçe olarak Galatasaray hisselerindeki beklentiler gösteriliyor. Galatasaray'ın yönetimle kavgalı yabancı ortağı QVT Fonu'nun, kulübe elindeki hisseleri 220 YTL'den geri satma ihtimalinin güçlendiği (borsada bir hisse 139 YTL) yönündeki dedikodular Cimbom'un İMKB'deki hisselerine yüzde 6.11prim yaptırdı. Bu artışın diğer kulüpleri de etkilemesi gerektiği düşüncesi ya da bahanesiyle Fenerbahçe hisseleri de yüzde 13.64 yükseldi. Böylece kulübün değeri 2 milyar 37 milyon dolara ulaştı.

 

..
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2008 Çarşamba 07:24:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?