23
Mayıs
2024
Perşembe
SPOR

İri kıyım skorer, sinirli ama özür de diliyor

Kara Kartallar’ın skorer Sambacısı, ikinci haftadaki Denizli sınavında olduğu gibi yine açılışı yaptı, yine oyundan alındı, yine sert tepki gösterdi ve yine soyunma odasında hocası ve arkadaşlarından özür diledi. Ailton’un her ne kadar ‘tek sorunum gol atmak’ dediği ileri sürülse de böyle bir sorun olacağına inanmıyorum. Tercüme hatası akla daha yakın.

En iyisi, antrenörler dahil, futbolumuzdaki tüm yabancı unsurlara Türkçe öğretip aracıları piyasadan kaldırmak. Üreticiden, tüketiciye hesabı... Ailton "Bütün forvetler maçın sonuna kadar oynamak ister. Hele gol atmışsa bunu daha fazla ister. Yaptığımın yanlış olduğunu biliyorum ve üzgünüm. Hocamla hiçbir sorunum yok. Zaten kendisinden de arkadaşlarımdan da özür diledim. İddia edildiği gibi sorunlu ve problemli bir futbolcu değilim. Benim tek sorunum gol atmak" demiş.

Ne var ki uygulamaya bakıldığında asıl sorununun gol attıktan sonra başladığı ortaya çıkıyor. Gol atmasın, sorun da çıkmasın. Rıza hoca da rahat bir nefes alsın... Ev sahibinin formasını terletenlerden Youla, Ahmed Hassan 11’de başlarken Veysel kulübeyi ısıttı. Sofya’dan sakatımsı dönen Koray, oynamakta israr edince Çalımbay onu da başlangıç tayfasına dahil etti, iyi de etti.

Başkent zevatının Beşiktaş yandaşlarından Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç da protokol tribününde bir mini kabine toplantısı gerçekleştirdi. Uyuklamalarıyla dikkat çeken Koç’un, zaman zaman tuzak kurduğunu ileri sürdüğü bu özelliği bu kez kameralara yansımadı. Tarafların birbirini yoklaması, kollaması tam bir saat sürdü.

Gençlerbirliği gençlerinin tempo kaybetmeye başladıkları dakikalarda baskısını artıran Beşiktaş, gole kavuşmakta gecikmedi. İlk yarıya hızlı başlayan Ziya Doğan’ın stajyerler çetesiydi. Marcio, ev sahibi adına rakip kaleyle ilk sıcak teması gerçekleştirirken 4’de sert şutu direğin yanından çıktı. Rıza Çalımbay’ın bandosu ağır aksak makamından çalarak oyuna soğutmaya çalıştıkları sıralarda 29’de Çakır Mehmet’in, altı dakika sonra da Sedat’ın sert şutları Kolombiyalı eldivende eridi.

Yarım saat dolarken dansın ritmini kontroluna alan Beşiktaş, önce Ailton’la, sekiz dakika sonra da Youla’yla yakaladığı girişimlerde kaleci Gökhan’a takıldı. İkinci devrede oyuna tümüyle rakip alana yıkan Beşiktaş, yine Mehmet Çakır’ın az farkla yandan çıkan şutunun ardından Ailton’la çıktığı sayı avında 61’de tabelayı değiştirmeyi başardı.
Sambacı, çok üstün vuruş tekniğiyle rakip savunma ve eldiveni çaresiz bıraktı. Ağır siklet Brezilyalı yine ilk maçında olduğunca golünü atmasının keyfini çıkaramadan oyundan alınmasını hareketleriyle protesto etti.

Uzatmaların başında ayaktopu ilahları joker haklarını Kartal’dan yana kullanırken Tuna’nın sert şutu üst direkte patladı. Gençler, eşitliğe ramak kalmalarından üç dakika sonra, 90 + 6’da, ava giderken avlanırken, Veysel’in şık asistini benzer şıklııkla değerlendiren Tümer farkı ikiye çıkardı. Maçın oyuncusu ise, orta alanının kumandanı, oyun kurucu Kleberson’du.

GENÇLERBİRLİĞİ 0 - 2 BEŞİKTAŞ

20 Ağustos 05 Cumartesi Ankara 19 Mayıs Stadı 21. 15

Hakemler: Serdar Tatlı 8. 4 Adil Sinem 8. 0 Muhittin Gürses 8. 3 Gözlemci: Taner Yalçındağ

GENÇLERBİRLİĞİ: Gökhan ** - Erhan **, Erkan Özbey ***, Risp **, Uğur ** (87 ‘ Baki Mercimek)- Sedat Yeşilkaya ** (68’ Tuna **), Ayman ** (64’ SARI), Marcio ** (68’ Kerem Şeras), Hasan Uğur (59’ SARI) - Mehmet Çakır **, Isaac **

BEŞİKTAŞ : Cordoba **- , Ali Güneş **, İbrahim Toraman **, Gökhan Zan ***, Adem ** - Koray ***, Okan **, Kleberson ***, Ahmed Hassan ** (90’ Veysel), Youla ** (81’ Pancu), Ailton *** (68’ Tümer **)

GOLLER: (0 – 1) Ailton 61’, (0 - 2) Tümer 90 +6’

KOKTEYLİN DOZU İYİ AYARLANMAYINCA...

Beşiktaş karşısında sahadan 2-0 yenik ayrılan Gençlerbirliği teknik patronu Ziya Doğan, oyuncularının tecrübesizliğinden yakındı. Ne var ki kokteyli hazırlayan başbarmen olarak Ziya hocanın kullandığı karışımdan bizzat kendisi sorumlu. Bir yerine iki ölçek genç kullanınca ortaya, acemiler mangası kokteyli çıkıyor işte böyle...
Doğan, eski formadaşı Rıza Çalımbay’le düelloya çıkmadan önce ligin gol yemeyen ama aynı zamanda atamayan tek temsilcisiydi.

Kleberson’la birlikte mevsimin en flaş transferlerini bitiren Siyah Beyazlılar karşısında puan alabileceklerini düşündüklerini, ancak bunun gerçekleşmediklerini belirten Ziya hoca ''Yaklaşık yarım saat iyi oynadık. Beşiktaş ikinci yarıda kurduğu baskıyı genç ve tecrübesiz oyuncularım kıramadı” dedi.

Bu itirafı sonucunda futbolun 90 dakikalık bir sınav olduğu konusunda kendi kendini yargıladığı da ortaya çıkıverdi.
Geri düştükten sonra mecburen risk aldıklarını ifade eden Doğan ‘ Ne var ki Beşiktaş ikinci yarıda bizden daha iyi oynadı'' dedi. Ziya hoca, maç boyunca talebelerinin sürekli birbirleriyle toslaşmalarını ‘deneyimsizliğe’ bağlarken son derece haklıydı. Deli Petro’nun dediği gibi, ‘çarpa çarpa, çarpmamayı öğreneceksin’...

AVRUPA SÜRPRİZLERİ YENİLENMESİN...

Beşiktaş teknik direktörü Rıza Çalımbay, ‘Kükreyen Fare Vaduz’ karşısındaki rövanş öncesinde, prova general sayılabilecek Gençlerbirliği sınavını önemli bir deplasman galibiyeti olarak niteledi.

Rıza hoca, takımının daha önceleri, Avrupa kupalarında mutlak tur atlar gözüyle bakıldığı maçlarda birkaç kez hüsrana uğradığının altını çizerken “Bir kez daha bu tür sürpriz sonuçlar yaşamak istemiyoruz” dedi.

Gol atan Ailton'u oyundan almasıyla ilgili soruları da Çalımbay şöyle yanıtladı: "Ailton'un davranışı canımı sıkmadı. Maçta gol atma sevincinin ardından adrenalinin aşırı yükselmesi sonucunda ortaya çıkan gayri ihtiyarı tepkiler diyelim. Zaten onu gol attı diye değil, henüz 90 dakika çıkaracak denli hazır olmadığı için oyundan aldım.
Zaten soyunma odasında tüm takımdan özür diledi.”

Skorer Sambacı, sayıyı bulmasından 7 dakika sonra kenara çekilmesine çok sinirlenerek, söylene söylene sahayı terk etti. Ancak Ailton, soyunma odasında davranışının yanlış olduğunu anlayınca Çalımbay ve takımdaşlarından içtenlikle özür diledi.

Cengiz ALPMAN
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2005 Çarşamba 15:38:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?