19
Mayıs
2024
Pazar
SPOR

İtalya'da şike depremi

İtalyan liginde oynanan 18 maçta şike şüphesi ortaya çıktı. Telefon konuşma kayıtlarıyla belirlenen şike kuşkusu bulunan maçların 12'sinin şampiyonluğun en güçlü adayı Juventus olması liderliği tehlikeye soktu.

İtalyan futbolu, son dönemlerin en geniş kapsamlı soruşturmasıyla karşı karşıya. Napoli Savcılığı'nın uzun süredir yürütmekte olduğu soruşturma, futbol dünyasında tam bir deprem etkisi yaratacak nitelikte görünüyor. Yaklaşık bir yıldır dinlenen telefon konuşmalarından elde edilen bilgiler ve bu veriler ışığında 2004-2005 sezonundaki maçların izlenmesi neticesinde, 18 maçta şike şüphesi ortaya çıktı. Şike kuşkusunun bulunduğu karşılaşmaların 12'sinin İtalya'nın ünlü futbol takımı FC Juventus'un maçları olması da dikkat çekiyor.

Yöneticilerden hakemlere, kulüplerden oyunculara kadar uzanan kuşkulular listesinde, haklarında tahkikat başlatılan kişi sayısı daha şimdiden 50'yi aşmış durumda. İtalya'daki Birinci Futbol Ligi'nden FC Juventus, ACF Fiorentina, SS Lazio, Udinese, AC Siena ve FC Messina, İkinci Futbol Ligi'nden (Serie B) ise Arezzo, Crotone ve Avellino, mercek altına alınan kulüpler arasında yer alıyor.

Bunlardan, aralarında FC Juventus'un da bulunduğuna kesin gözüyle bakılan 3 takım, “sporda hilecilik” suçlamasına muhatap olmaları nedeniyle, çok ağır cezalara maruz kalma riskiyle karşı karşıya. Diğer 6 takımın soruşturmaya konu olmalarının ise daha çok, FC Juventus'un Genel Direktörü Luciano Moggi hakkındaki “transferlerde usulsüzlük” suçlamasıyla ilgili olduğu tahmin ediliyor.

Deprem etkisi yaratmaya aday görünen soruşturmanın basına yansımasının ardından geçtiğimiz günlerde, İtalya Futbol Federasyonu Başkanlığı görevinden istifa eden Franco Carrara'nın da Napoli Savcılığı tarafından dinlenebileceği ileri sürüldü. Carraro ise, kendisinin de soruşturmaya tabii tutulacak kişiler arasında olduğu yönündeki iddialara karşılık, şunları söyledi:

“Konuya ilişkin haberleri şaşkınlıkla karşılıyorum. Ancak yargıya güveniyorum. Futbola yaptıkları katkı nedeniyle kendilerine müteşekkirim. Soruşturmaya tabii tutulacağım yönündeki iddia doğru olsa dahi, ben son derece rahatım. Ben daha önce de soruşturmalara muhatap oldum. Ancak hepsinden beraat ettim.”

SORUŞTURMADAN EN FAZLA ETKİLENEN TAKIM FC JUVENTUS

Serie A şampiyonu FC Juventus, İtalyan yargısının futbol konusunda başlattığı soruşturmadan en fazla etkilenecek kulüpler arasında yer alıyor. Siyah-beyazlı kulüp hakkında, Napoli Savcılığı'nın yanı sıra, Torino ve Roma Savcılıkları tarafından da tahkikat başlatıldı. Dün, Torino Savcılığı'nın da, “bütçede sahtekarlık” suçlamasıyla FC Juventus'un Asbaşkanı Antonio Giraudo hakkında soruşturma açıldığı ortaya çıktı.

FC Juventus'un Genel Direktörü Moggi de, en ağır suçlamalara muhatap olan en ünlü şahsiyet konumunda. Moggi hakkındaki suçlamalar, FC Juventus'un maçları kazanması için yapılan manevralardan çeşitli kulüplerin futbolcu transferlerinde usulsüzlük yapmaya kadar uzanıyor. Moggi'nin oğlu Alessandro Moggi'nin denetiminde olan, ayrıca çok sayıda futbolcunun menajerliğini üstlenmiş bir şirket konumundaki ”Gea World” hakkında da soruşturma açıldı. 

İtalyan spor basını, Moggi'nin, FC Juventus'taki Genel Direktörlük görevinden istifa etmesinin yakın olduğunu ileri sürüyor. Haberlere göre, FC Juventus'un Asbaşkan Giraudo'yu da bir başka isimle değiştirme yoluna gitmesi de ihtimal dahilinde olduğu belirtiliyor. FC Juventus'un Teknik Direktörü Fabio Capello'nun ise önümüzdeki sezon için FC İnter'i tercih edeceği konuşuluyor.

İtalya'daki yasalarda, şike ve benzeri durumlarda, “sporda çok taraflı hilecilik” suçunun sabit olması durumunda, “men” cezası öngörülüyor. “Men” futbolcular için belirli bir süre “maç yasağı”, federasyon bünyesindeki yöneticiler ve hakemler için ise 3 yıl görevden uzaklaştırılma anlamına geliyor.

Sporda hilecilik suçu için ise daha ağır cezalar verilebiliyor. Bu suçun başkan, asbaşkan, genel direktör veya teknik direktör tarafından işlendiğinin kanıtlanması durumunda, ilgili kulüp ”doğrudan sorumlu” addediliyor. Bu durumda verilecek ceza, “ligin son sırasına indirilmek ile ligden ihraç” arasında değişebiliyor. Suçun, anılan yöneticiler tarafından “dolaylı” biçimde işlenmesi durumunda ise kulüp “göreceli biçimde sorumlu” sayılıyor. Bu durumda verilecek ceza da, “puan silmek ile ligden ihraç” arasında değişiyor.

Juventus'un tüm yönetim kurulu istifa etti 

İtalya Futbol Fedarasyonu Başkanı Franco Carrara, 1 yıldan bu yana gizlice yürütülen soruşturmanın ilk sonuçlarının basına yansımasının ardından görevi bırakırken, dün Serie (A) Şampiyonu FC Juventus'un Yönetim Kurulu topluca istifa etti. 

Toplu istifa sonrasında FC Juventus'un yeni yönetim kurulunun 29 Haziran'da kulübün hissedarları tarafından belirleneceği duyuruldu. 

Siyah-beyazlı kulüp adına yayımlanan yazılı açıklamada, ''FC Juventus'un yönetim kurulu istifa dilekçelerini hissedarlara teslim etmiş olup, yeni yönetim kurulunun belirlenmesi için 28 Haziran 2006'da gerekli toplantının yapılması kararlaştırılmıştır'' denildi. 

Yönetim kurulunun topluca istifasıyla birlikte, FC Juventus Asbaşkanı Antonio Giraudo ile genel direktör Luciano Moggi'nin yetkileri sınırlandı. Pazar günü FC Juventus'un Reggina ile oynayacağı sezonun son maçının ardından, Giraudo ile Moggi'nin de istifalarını sunmaları bekleniyor. 

İtalyan federasyonuna baskın

İtalya Futbol Federasyonu ve İtalyan Hakemler Derneği'ne, İtalyan Jandarma Birimleri tarafından baskın düzenlendi.

İtalyan futbolunda yaşanan skandallara ilişkin Napoli Savcılığı'nın öncülüğünde yürütülen soruşturma çerçevesinde bugün yapılan baskının, hakkında ''sporda hile amaçlı örgütlü suç oluşturmak'' kuşkusuyla soruşturma açılan FC Juventus Genel Direktörü Luciano Moggi ve oğlu Alessandro ile bu kişilerin denetiminde olan GeaWorld Şirketi ile ilgili olduğu belirtildi.

Bu kişiler ve şirketlerinin, 2004-2005 sezonunda yapılan maçlarda
hileye başvurmuş olabilecekleri ve yapılan baskında bu şüphelere ilişkin bilgi arandığı kaydedildi.

Napoli Savcılığı, skandal haberlerinin çıkmasıyla bugün konuya ilişkin bazı açıklamalarda bulundu. Napoli Cumhuriyet Savcısı Giovandomenico Lepore, Moggi'nin, 15 Mayıs Pazartesi günü Roma Mahkemesi'nde dinleneceğini duyurdu ve şunları söyledi:

''1 yılı aşkın bir süredir gizlice yürütülmüş olan telefon dinlemeleri ve soruşturma sonucunda, 2004-2005 sezonunda İtalya Birinci Ligi'nde (Serie A) şike ve usülsüzlükten kuşkulandığımız karşılaşma sayısı 19'dur. Şu ana dek 41 kişi hakkında soruşturma başlattık. Söz konusu sanıklar federasyon ve kulüp yöneticileri, hakemler, güvenlik birimleri amirleri, oyuncular ve de bir gazetecidenoluşmaktadır.''

AC MILAN, SS LAZIO VE ACF FIORENTINA DA MERCEK ALTINDA

Savcı Lepore, FC Juventus'un yanı sıra AC Milan, SS Lazio ve ACF Fiorentina'nın da soruşturmanın merkezinde yer aldığını ifade ederek, ''İkincil düzeyde de olsa soruşturma kapsamında bulunan başka kulüplerde var'' dedi.

Bu arada, Lepore'nin verdiği bilgilere göre İtalya Futbol Federasyonu yöneticileri de haklarında soruşturma başlatılmış kişiler arasında yer alıyor.

İtalya (A) Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Marcello Lippi'nin soruşturmanın dışında olduğunu vurgulayan Lepore, soruşturmaya konu olan 9 hakemin isimlerini ise şu şekilde sıraladı: Massimo De Santis, Pasquale Rodomonti, Paolo Bertini, Paolo Dondarini, Gianluca Rocchi, Domenico Messina, Marco Gabriele, Salvatore Racalbuto ve Paolo Tagliavento.

İtalya'da yeni hükümetin kurulmasının ardından, futboldaki skandallar konusunda parlamentonun da bir soruşturma komisyonu oluşturması bekleniyor"
aa
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2006 Cuma 12:48:37
Güncelleme :12 Mayıs 2006 Cuma 23:08:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?