19
Mayıs
2024
Pazar
SPOR

Kadın haltercilere şampiyona yasağı

Halter Federasyonu Başkanı Dr. Hasan Akkuş, dünya şampiyonasına kadın sporcu götürmeyeceklerini söyledi. Akkuş, 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'nı riske atmamak için böyle bir karar aldıklarını söyledi.

Yönetim kurulunda, Dominik Cumhuriyeti'nde düzenlenecek Dünya şampiyonasına sadece erkek sporcularla katılma kararını aldıklarını ifade eden Akkuş, “Bu yılki dünya şampiyonasına madalya şansı olan sporcuları götürüreceğiz. Şampiyonaya 3 veya 4 erkek sporcuyla katılacağız. Bayanlarda ise katılmayacağız” dedi.

Akkuş, bayanlarda yalnızca Nurcan Taylan'ın madalya şansı bulunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ancak onun da sakatlığı bulunuyor. Nurcan'ın doktoru bana 'sakatlığı çok inatçı ve uzun bir tedavi süreci gerektiriyor' dedi. 2008'de olimpiyatlar var. Tedavisinin tamamen bitmesi uzun bir zaman gerektiriyor. Yoğun antrenmanlardan uzak durması gerekiyor. Bayanlarda Dünya şampiyonasına katılmayacağız. Yönetim kurulunda bu kararı kesin olarak aldık. Erkeklerde 3 sporcuyla katılmayı düşünüyoruz. 1 sporcunun da dünya şampiyonasına yakın zamandaki performansına bakacağız. Eğer onun da madalya şansı olursa, götüreceğiz. Şu anda erkeklerde gidecek sporcuların da isimlerini zikretmek istemiyorum.”

DOPİNGLE MÜCADELE YENİ UYGULAMA

Halter Federasyonu, dopingle mücadele konusunda yeni bir adım atarak, sporcu ve antrenörlerin, bir doping uzmanı ve bir psikologla birebir görüşmesi uygulamasına geçti.

Dopingle mücadele konusunda yeni bir aşamaya geçtiklerini belirten Hasan Akkuş, “Bundan sonraki adımımız, federasyonumuzda görevli bir psikolog ile bir doping uzmanını tüm sporcu ve antrenörlerimizle başbaşa görüştürmek. Gruplar halinde sporcularımızı Ankara'ya davet edeceğiz. Bunlar tek başına psikolog ve doping uzmanıyla başbaşa görüşecek. Dopingle bilgilendirme birebir devam edecek. Her sporcumuz yazılı dökümanımıza sahip olacak” diye konuştu.

Akkuş, sporcu ve antrenörlere test uygulayacaklarını da anlatarak, ”Milli takım kampına davet ettiğimiz sporcular ve doping havuzunda bulunan her sporcumuzu bu havuza almadan önce dopingle ilgili bilgileri konusunda küçük bir testten geçireceğiz. Bu teste verdikleri bilgiler doğrultusunda milli takım sporcusu olacaklar, yada olamayacaklar. Aynı şey antrenörlerimiz için de geçerli. Bu testte başarılı olamayan antrenörlerimize de dersini iyi çalışıp, tekrar gelmesini söyleyeceğiz” dedi.

PEKİN OLİMPİYATLARI İÇİN RİSK ALINMAYACAK

2008 Pekin Olimpiyat Oyunları hakkını yitirmemek için bu noktaya geldiklerini vurgulayan Akkuş, “Dünyada dopingle yapılan mücadele tamamen değişmiştir. Arkamızı döndüğümüz zaman camiamızdan bazıları illegal yollara başvuruyorlar. Bu mücadele sadece başkan ve yönetim kuruluna mı aittir, hayır. Camiamız kendi meselesine sahip çıksın. Her türlü bilgi ve ihbarı değerlendiriyoruz. Bu topyekün bir mücadeledir. Her hafta doping kontrolü yapsak da yüzde yüz başarılı olacağımıza emin değilim. Bu dönemde 3. aşamaya geçmiş oluyoruz. 2006 sonuna kadar tüm sporcu ve antrenörlerimiz doping uzmanı ve psikoloğumuzla birebir görüşmelerden geçecek. Milli takımda ve doping havuzunda yer almanın birinci şartı doping konusunda bilgili olmaktan geçmektedir. Dopingle ilgili bilgilerden oluşan her test kağıdığını sporcularımızın önüne uzatacağız ve '20 dakika süren var, bu sorulara cevap ver' diyeceğiz. Bu sınavdan geçemeyen hiçbir sporcuyu milli takıma almayacağız. Temmuz ayının sonunda illere bildireceğiz ve ağustos ayı ile birlikte sporcularımızı buraya çağıracağız. Sporcularımızın tüm ücretlerini de karşılayacağız. Bireysel bilgilendirme sisteminden herkes geçecek.”

ŞAMPİYONLAR DA TESTİ GEÇMEK ZORUNDA

Olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonalarında başarılı olmuş tüm sporcular için de bu yöntemi uygulayacaklarını ifade eden Akkuş, “Bu gerekli. İllegal yollarla mücadelede kararlıyız. Katı tedbirler uygulamak zorundayız. Pekin Olimpiyat Oyunları'nı riske atamayız. Pekin'de Türkiye adına bir tarih yazılacaktır. İnanıyoruz ki Halil Mutlu orada 4. kez Olimpiyat Şampiyonu olacaktır. 2008 Pekin için asla risk kabul etmiyoruz. Halil Mutlu da Taner Sağır da Nurcan Taylan da dahil tüm sporcularımız doping konusunda bilgili olmak zorundadır. Biz bunun için çok şey çektik” diye konuştu.
Akkuş, sözlerini şöyle tamamladı: “Halterde ben şunu istemiyorum. Bir tavandasınız, ancak bir sporcuda doping çıktı diye dibe vuruyorsunuz. Zikzak çizmemek gerekir. Halterin olması gereken yer her zaman tavandır. Çünkü insanımız bu konuda çok yeteneklidir. Asansör gibi bir gün aşağıda, bir gün yukarıda, bu çok yıpratıcıdır. Pekin Olimpiyatları'na gitmemiz riske girdiği anda Türkiye'de halter bitmiştir. Bundan en çok sporcular ve antrenörler zarar görecektir. Bu mücadelenin sonu yoktur. Sporcu ve antrenörlerimiz buna ister istekli katılırlar, isterse de katılmazlar, ancak biz mücadelemizi sürdüreceğiz.”
A.A.
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2006 Perşembe 11:37:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?