23
Mayıs
2024
Perşembe
SPOR

Kapulluoğlu: Yasal engel yok

Futbol Federasyonu Başkanı Levent Bıçakcı'nın "Biz güven oylamasına gitme kararı aldık, belki seçim olmayabilir" açıklaması mevzuatla ters düştü.

Futbol Federasyonu Hukuk Kurulu'nun eski üyesi Avukat Kemal Kapulluoğlu,federasyonun bu konudaki söylemlerinin mevzuatta yeri olmadığını söyledi. Federasyon yasasının 5. maddesi gereğince iddiaların aksine federasyon yönetim kurulunun genel kurulu olağanüstü genel kurula davet etme yetkisi olduğunu belirten Kapulluoğlu, "Mevzuatta bu konu çok açık ve net bir şekilde var.

5. maddede Futbol Federasyonu'nu olağanüstü genel kurula davet etme yetkisi olan üç tane organ vardır. Bunun birincisi genel kurulun yüzde 40'ı, ikincisi federasyon yönetim kurulu ve üçüncüsü de spordan sorumlu devlet bakanıdır. Olağanüstü genel kurul toplantılarında da yine mevzuata göre 'Başkan ve kurulunun seçimleri yapılabilir' deniyor. Yani yönetim kurulunun Futbol Federasyonu Genel Kurulu'nu olağanüstü genel kurula davet etmesine ve seçime gidilmesine ilişkin ortada hiçbir yasal engel yok" dedi.

Avukat Kapulluoğlu, federasyonun belirlediği bu gündem ile ilgili olarak da, "Benim merak ettiğim bir şey var, bu yönetim kurulu son toplantıda güvenoyu almak üzere mi bir karar aldı, yoksa seçime gitmek üzere mi bir karar aldı? Mevzuatımızda güvenoyuna gitmek üzere genel kurulun davet edilmesi gibi bir şey yok. Böyle bir kavram yok. Güvenoyu alacaksanız, seçim isteyeceksiniz. Aynı listeyle o seçimde çıkıp aday olacaksınız, tekrar seçilirseniz 'Güven tazeledik' diyeceksiniz. Güvenoyu seçime gidilerek yapılır. Seçime gidilmesi için güvenoyu yapılması gibi bir kavram futbol mevzuatında yok. Bunun adı seçimdir, güven oylaması değildir" açıklamasını yaptı.

Federasyonun bugünkü iddialarının mevcut mevzuat hükümlerinin hiçbirine uymadığını belirten Avukat Kapulluoğlu, "Federasyonda 'Genel Kurul seçim yapılıp yapılmamasına karar verecek' diyenler var. Onlara bir şey söylemek isterim. Genel Kurul'un seçim isteyebilmesi için 207 delegenin yüzde 40'ı olan 84 imza lazım. Peki şimdi onlara sormak isterim. Genel Kurul, ilk toplantıda 104 delegeyle toplanabilir.

Bunun yarısından bir fazlası karar alınması için yeterli mi? Yeterli. Yani 53 oyla bu demelerine göre seçim kararı alabilirler. Ama mevzuata göre Genel Kurul'un seçim isteyebilmesi için 84 oy lazım, peki bu durumda 53 oyla seçim kararı alırlarsa bu hukuki olur mu? Tabi ki olmaz. Yani her yönden şu anda federasyonun iddiaları mevzuata uygun değil, huhuki değil., Bir insanın seçimle geldiği yerde güvenini tartmasının yolu seçime gidip aday olmasıdır" dedi.

.
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2005 Çarşamba 11:18:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?