27
Mayıs
2024
Pazertesi
SPOR

Kulüpler süre istedi

Statlarda polisle devam 

Polisin hafta sonundan itibaren statlardan çekilmesi yolundaki yasa hükmü, ara formülle askıya alındı. Kulüpler özel güvenlik kurulması ile ilgili sürenin beş yıl daha uzatılması için bakanlıktan yasa değişikliği yapılmasını isteyecek

Hafta sonundan itibaren polisin statlardan çekilmesi yolundaki yasa hükmü, İçişleri Bakanlığı ve Kulüpler Birliği Vakfı arasında geliştirilen ara formül ile sezon sonuna kadar by-pass edildi.

5149 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliği Önleme yasasının 5. maddesi gereği, 9 Mayıs 2009’dan itibaren statlarda polis ve jandarmanın yerini kulüpler tarafından kurulan özel güvenlik birimlerinin alması yolundaki hüküm, İl Güvenlik Kurulları’nın devreye sokulmasıyla dört hafta rafa kaldırıldı.

Başvuru yapacaklar
Kulüpler Birliği ve İçişleri Bakanlığı yetkileri tarafından yürütülen görüşmeler sonunda İl Güvenlik Kurulları’nın kulüplerin yazılı başvurusu üzerine maçlara polis talep edeceği, sorunun bu yolla çözüleceği bildirildi. Bu talep İl Emniyet Müdürlükleri tarafından dikkate alınacak ve haziran ayına kadar futbol dahil tüm spor müsabakalarında devletin resmi görevlileri hazır bulunacak.
Soruna kesin çözüm üretmek için Kulüpler Birliği ile İçişleri Bakanlığı’nın yasanın 3. kez değiştirilerek sürenin uzatılması konusunda uzlaşmaya varıldığı öğrenildi. 5149 sayılı yasanın 5. maddesinde öngörülen “Özel Güvenlik” birimlerini oluşturması için kulüplere azami 5 yıl daha süre verilecek. Bu sürenin bir daha uzatılmaması için kesin görüş birliğine varan taraflar, TBMM Temmuz ayında tatile girmeden önce gerekli yasal düzenlemenin yapılması için çalışacak. İçişleri ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlıkları tarafından hazırlanacak yasa teklifi 2009-2010 sezonu öncesi TBMM’den geçirilecek.

Cezalar geliyor
Kulüplere tanınacak 5 yıllık süre içinde özel güvenlik birimlerinin kurulması ve uygulamaya geçmesi de takvime bağlanacak.
Polis kademeli olarak spor alanlarından çekilirken soyunma odaları, akreditasyon kartının geçerli olduğu bölümler, stat girişlerinde seyirci kontrolü gibi görevler teker teker özel güvenlik birimlerine geçecek.
28 Mayıs 2005 tarihinde şiddet yasasında yapılan değişiklik kulüpleri para cezasıyla karşı karşıya bıraktı. Yasa değişikliğine göre özel güvenlik birimlerini öngörülen sürede kurmayan Süper Lig kulüpleri bu sezon için 33 bin 281’er, Bank Asya kulüpleri 142 bin 112’şer, alt liglerdeki kulüpler ise 14 bin 211’er lira idari para cezası ödeyecekler.
Fenerbahçe ve Galatasaray kulüpleri ise pilot uygulamanın yapılacağı, bu hafta sonu oynayacakları Denizlispor ile Ankaragücü karşılaşmalarında kendi özel güvenlik güçlerini statlara getirecekler.

 

 

Milliyet
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2009 Cuma 16:29:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Turan Beyaztaş IP: 78.168.41.xxx Tarih : 8.05.2009 18:01:59

Bu akılla çok kişinin hayatını söndürürsünüz. Polisin elindeki imkanlarla bile zor oluyor. Özel güvenlik ile hiç olmaz bizim ülkemizde bu tür olayların önlemi çok sert ve eldeki tüm imkanları kullanarak önlebilir. İleride hatayı anlayacaksınız. Polisinde işine gelir yapın yapın.