30
Mayıs
2024
Perşembe
SPOR

Mahşerin dört atlısı

Beko Basketbol Ligi’ni ilk iki sırada bitiren Beşiktaş ve Efes yarı finalde 1-0 geride 

Beşiktaş Cola Turka için bugünkü ilk maç çok kritik. Son 1.5 yılda Efes Pilsen’i 8 maçta da yenen F.Bahçe Ülker ise mutlak favori

PLAY-OFF’UN aslında normal sezonun en başarılı takımlarına avantaj sağlaması gerekir öyle değil mi? 30 hafta boyunca yaşanan mücadelede daha iyi derece elde etmenin bir ödülü olmalı. Beko Basketbol Ligi’nin cilvesi işte. Sezonu ilk iki sırada bitiren Beşiktaş Cola Turka ve Efes Pilsen, yarı finallere dezavantajlı olarak 1-0 geride başlayacak. Normal sezonda oynanan maçları daha anlamlı kılmak için iki maçı da bir tarafın kazanması durumunda seriye 1-0 üstünlük taşımak aslında lig maçlarının değeri ve çekişmesini arttırıyor elbette. Ama bu sezon bu statünün garip bir sonucu ile karşı karşıyayız. 3 galibiyetin final yolunu açtığı, takımların çok denk olduğu bir seride 1-0 gerçekten önemli bir avantaj.

Yarı finalin ilk randevusu bugün 20.00’de Akatlar Arena’da Beşiktaş Cola Turka ile Türk Telekom arasında oynanacak. Seride 1-0 geride olan siyah-beyazlılar üst üste Ankara’da oynanacak iki maç öncesi seriye denge getirmek amacında. 1-0’ın çok büyük dezavantaj olduğunu bildiklerini söyleyen koç Ergin Ataman, “Seyircimizle önce seriye denge getireceğiz. Sonra Ankara’daki maçlara bakarız” diye konuştu. Öte yandan yarı finalin diğer serisinde ise artık potada “ezeli rakip” olan Efes Pilsen ve F.Bahçe Ülker karşı karşıya gelecek. Son 1.5 yılda üst üste tam 8 kere rakibini deviren sarı-lacivertliler psikolojik avantajının yanına bir de 1-0 üstünlük ekleyince seride mutlak favori konumuna geçti.

YARI FİNALLER

(1) BEŞİKTAŞ COLATURKA

(4) TÜRK TELEKOM

TELEKOM’UN en büyük avantajı, iki oyun kurucusu El-Amin ve Tutku’yu aynı anda oynatabilmesi. Haluk da girdiği zaman 3 oyun kuruculu bir sistem oluşturuyorlar. Ancak esas tehlikeli el Tutku’da. Beşiktaş’ın bu sezon büyük çıkış yapan savunma silahı Sinan’ın Tutku’yu ne kadar yavaşlatacağı onlar açısından belirleyici olacak. Öte yandan da Dalmau’nun El-Amin karşısında biraz olsun direnç göstermesi şart.

Dışarda Başkent ekibi önde belki ama pota altında avantaj siyah-beyazlılara geçiyor. Beşiktaş uzunlarının en önemli özelliği her yerden, her şekilde sayı bulabiliyor ve özellikle Niçeviç sayesinde aralarında pas trafiği oluşturabiliyorlar. Kaya ligin en sert pota altı gücü. Niçeviç, Drobnjak ve Shumpert ise içerden dışarıdan, orta mesafeden her yerden etkili. Jurkoviç bu eşleşmelerde fiziksel olarak çok yetersiz. Bu nedenle Williams, Lang ve Dudley faul problemine girmeden boyalı alanda ayakta kalmaya çalışacaklar.



(2) EFES PİLSEN

(3) F.BAHÇE ÜLKER


Efes Pilsen’in sezon sonunda iyice kırılgan hale gelen özgüveni Karşıyaka serisinde üst üste üç galibiyetle biraz tamir olmuştu. Ancak son 1.5 yılda oynadığı 8 maçın tamamını kaybetmiş olmak seri başlamadan bir darbe vuruyor. Öncelikle, iki aydır rölantide oynayan Penn ve formsuz Ender’e karşı Solomon’un yapacağı baskı Efes’i zorlayacak. Kısa rotasyonunda Ö.Onan ve Kinsey de rakibine hayatı zindan eden isimler.

Dengeleri değiştirebilecek yegane isim belki de Serkan ama o da bu tip yakın savunmaları pek sevmiyor. Kısaların savunmayla boğuştuğu yerlerde oyunu yönlendiren Ermal ise kendisinden çok uzun ve hareketli isimler karşı çok zorlanıyor. Ve F.Bahçe Semih ile Ömer Aşık’a sahip. Yani hemen her pozisyonda Efes en sevmediği tür savunmacılarla karşı karşıya. F.Bahçe’nin en büyük sorunu küçük patlamalarla oynaması ve rotasyon tercihleri nedeniyle zaman zaman durması. Efes ise şu anda F.Bahçe fırtınası geçene kadar sabredebilecek bir psikolojik dirence sahip değil.

Vatan
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2008 Cuma 14:08:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?