30
Mayıs
2024
Perşembe
SPOR

Milli boksörün şok kararı!

Olimpiyatlarda ve dünya şampiyonalarında Türkiye'ye tarihî başarılar kazandıran boksörlerimiz ilgisizlikten dolayı bir bir profesyonel hayata geçiş yaparak ülkemizi terk ediyor.

Türk boksu, dünya şampiyonluğu unvanına ulaşan ilk boksör Sinan Şamil Sam ve Avrupa şampiyonu Selçuk Aydın'dan sonra şimdi de olimpiyat ikincisi Atagün Yalçınkaya'yı kaybetti. 2004 Atina Olimpiyatları'nda gümüş madalya kazanarak dünyanın ilgi odağı olan milli boksör Atagün Yalçınkaya, son dönemde yaşadığı haksızlıkları gerekçe göstererek, milli takımı bıraktığını ve bu yıl Pekin'de yapılacak 2008 Olimpiyatları'na katılmayacağını açıkladı. 16 yaşında Avrupa şampiyonalarında kürsüye çıkmayı başarıp 17 yaşında olimpiyat ikinciliği elde eden 21 yaşındaki Yalçınkaya, yalnız bırakıldığını vurgulayarak şunları söylüyor: "Hatalarım olduğunu ben de biliyorum. Bana daha iyi bir psikolojiyle yaklaşıp beni her açıdan sorgulamalıydılar. Kimse 'Ne problemin var?' diye sormadı. Ben problemlerimi anlatamıyorum kimseye. Sadece ülkemi en iyi şekilde temsil etmeye çalıştım." Daha önce antrenörlerince yaşadığı tatsız olaylarla gündeme gelen genç sporcu, "Başarılarımdan ötürü Kadıköy Belediyesi beni işe almıştı. Şimdi ise beni arayıp sormadan işten çıkarmışlar. Hiçbir açıklama da yapmadılar. Bunu hazmedemiyorum. Daha önce beni çağırırlar ve kameralarla karşılarlardı. Bu olay bardağı taşıran son damla oldu. Olimpiyatlarda da yokum. Çok yıprandım." ifadesini kullanıyor.

Geçen yıl da Avrupa şampiyonu Selçuk Aydın milli takımı bırakarak profesyonel boksa geçiş yapmıştı. Almanya'da profesyonel boks yapan Aydın'ın milli formayla pek çok derecesi bulunuyor. 36. Avrupa Boks Şampiyonası'nda hakemlerin haksız tutumlarına itiraz ettiği için diskalifiye edilen başarılı boksör, İtalyan hakemin kararını eldivenlerini yere atıp panoları tekmeleyerek protesto etmişti. Bunun üzerine Avrupa Amatör Boks Birliği, Aydın'a ceza vermişti. Daha önce de defalarca hakkının yendiğini belirten Aydın, "Artık boks hayatımı profesyonel olarak devam ettiriyorum. Geçen sezon 9 maçtan 8'ini nakavtla kazandım. Bana, Almanya'nın Hamburg kentinde olan Arena Boks Kulübü sahip çıktı. Daha yolun başındayım. İnşallah tüm dünyaya adımı duyuracağım." açıklamasını yapıyor. Aydın'ın adı sevenleri tarafından 'Küçük Tyson' olarak dile getiriliyor. Amatör olarak yaptığı 380 maçtan 360'ını kazanan 24 yaşındaki Aydın, 1999'da Avrupa gençler şampiyonluğunu, 2004'te ise Avrupa ikinciliğini kazanmıştı. Aslında Atagün ve Selçuk'tan önce Türk boksu Sinan Şamil Sam'la alarm vermeye başlamıştı. 1999 yılında Türkiye'ye boksta ilk dünya şampiyonluğunu kazandıran Sam, kendisine ilgi gösterilmemesinden ötürü milli formayı çıkarmış ve profesyonel hayata geçmişti. 2000 Olimpiyatları'nda kesin madalya kazanabilecek olan Sam, profesyonel boksta 2002'de Avrupa ağır sıklet şampiyonu daha sonrada 2004'te Dünya ağır sıklet boks şampiyonu olarak tüm dünyanın dikkatini çekmişti. 1999'da dünya şampiyonu olduktan sonra kendisine verilen ödülleri protesto ederek Almanya'ya giden Sam, Türkiye'den kopma sebebini, amatör branşların kaderi haline gelen ilgisizliğe bağlamıştı.

Biraz daha geriye gittiğimizde Türk boksuna ilkleri kazandıran Eyüp Can, Cemal Kamacı gibi başarılı boksörler de benzer sıkıntılar yaşarak profesyonel boksa geçiş yapmışlardı. O dönem Sam'a övgüler yağdıran Boks Federasyonu Başkanı Caner Doğaneli ise "Dünya 3.'sü olan futbolcularımızı halk kahramanı yaptık. Ancak bizim sporcularımıza bu ödül layık görülmüyor. Bu yüzden birçok sporcumuzu küstürüyoruz. Ayrıca profesyonel boks, amatör boksun bulup yetiştirdiği boksörleri kapıyor. Bize hiçbir şey ödemeden Sam'ı alıp, profesyonel yaptılar. Biz bunu kabullenemiyoruz." şeklinde konuşmaktan kendini alamıyordu.

Zaman
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2008 Çarşamba 18:32:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?