23
Mayıs
2024
Perşembe
SPOR

Milliler'e ikinci şok

FIFA Disiplin Kurulu tarafından haklarında disiplin soruşturması açılan yardımcı antrenör Mehmet Özdilek, milli futbolculardan Alpay Özalan ve Emre Belözoğlu başta olmak üzere bu soruşturmada suç işlediği tespit edilen idareci, teknik adam ve futbolcular için ayrıca Türkiye'de de soruşturma açılabileceği ortaya çıktı.

Türkiye - İsviçre maçında yaşananlardan dolayı FIFA Disiplin Kurulu tarafından men cezası alacak isimler, bununla kalmayıp Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Hukuk Kurulu'nun gerek görmesi halinde Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na da sevk edilebilecek. Futbol Disiplin Talimatı Madde 65 (f) fıkrasına göre, İsviçre maçında yaşanan olaylardan dolayı Türkiye'de de İl Spor Güvenlik Kurulu'nun yanı sıra PFDK tarafından da soruşturma başlatılabileceği belirtildi. Bu maddede, "Temsili ve Milli ve Milletlerarası Müsabakalardan Men; Temsili, Milli ve Milletlerarası müsabakalardan çıkarılma halinde, milletlerarası teşekküllerin kendi kuralları uygulanır. Ayrıca gerek görülürse, federasyon çıkarma nedeni olan suçun mahiyetine göre evrağı yetkili disiplin kuruluna sevkedebilir" ifadeleri yer alıyor.

Yine bu milli maçla ilgili olarak talimatlar yönetici, teknik adam ve futbolcuların sözlü beyanlarında "suça teşvik" fiili sabit görülmesi halinde de bu suçtan dolayı ceza alabileceklerini gösteriyor. Türkiye Futbol Federasyonu Hukuk Kurulu'nun inceleyip karar vereceği bu sevk konusunun FIFA Disiplin Kurulu kararından sonra gündeme gelecek.
Bu arada Futbol Disiplin Talimatı'nın Ocak 2005'de uygulamaya giren, ancak Ağustos 2005'de kaldırılan 32. maddesi milli maçta disiplin suçu işleyenleri tarihi bir cezanın eşiğinden döndürdü.

İşte 3 ay önce disiplin talimatından kaldırılan 32. madde :

"Madde 32: Yurtiçinde veya yurt dışında, her ne suretle olursa olsun, Türklüğün veya yabancı bir milletin onurunu kırıcı hareketlerde bulunanlar bir yıldan üç yıla kadar müsabakalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır. Ağır hallerde sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir."

Bu arada, Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'nun oluşturduğu 5 kişilik savunma heyeti yarın ilk toplantısını yapacak. Ancak, FIFA Disiplin Kurulu'nun sadece yardımcı antrenör Mehmet Özdilek ile futbolculardan Alpay ve Emre'den savunma istediği, federasyondan henüz savunma talebinde bulunmadığı ortaya çıktı.

.
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2005 Pazar 19:43:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?