19
Mayıs
2024
Pazar
SPOR

O kemeri ebedi istiyorum

647. Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne sayılı günler kaldı. Edirne Sarayiçi'ndeki çayırlar sabırsızlıkla pehlivanları beklerken, güreşseverler de bu yılki başpehlivanın kim olacağını merak ediyor. 6 asırlık muhteşem güreşlerin zirvesine çıkmak öyle her yiğide nasip olmuyor. Hele de üst üste 3 yıl Selimiye Camii'nin gölgesinden altın kemerle geçmek her pehlivanın harcı hiç değil.

Bu payeye şu ana kadar sadece bir elin parmakları kadar pehlivanın muvaffak olması, Kırkpınar'ın ne kadar çetin bir organizasyon olduğunu göstermeye yetiyor. Fakat genç yaşında ortaya koyduğu azim ve kararlılıkla daha kispet giydiği ilk günden bu yana altın kemeri belinde hayal eden bir isim var. Bu yiğit, yıllardır hem çayırda yağlanan hem de Ay-Yıldızlı bayrağı uluslararası minderlerde dalgalandıran Recep Kara'dan başkası değil.

Bu yıl başpehlivanlığı kazanarak, altın kemerin ebedi sahibi olmak istediğini söyleyen 27 yaşındaki Kara, tüm hazırlıklarını tamamladığını ve tekrar başpehlivan olmak için Allah'a dua ettiğini belirtiyor. 2009 Avrupa Güreş Şampiyonası, Anadolu'daki güreşler ve Kırkpınar hazırlıkları derken bu yılı çok yoğun geçirdiğini aktaran Ordulu güreşçi, 6 asırlık Kırkpınar tarihine geçmek istediğini ifade ediyor. Altın kemeri ebediyen sahiplenen pehlivanlardan biri olmak istediğinin altını çizen Kara, "Şu ana kadar sadece Bandırmalı Kara Ali, Hüseyin Aklaya, Mustafa Bük, Hüseyin Çokal, Aydın Demir ve Ahmet Taşçı, Kırkpınar'ı üst üste üç kez kazanarak altın kemerin sahibi olan isimler. İnşallah ben de bu efsaneler arasında yer almak istiyorum." diyor.

KEMERİ CUMHURBAŞKANI'NIN

ELİNDEN ALMAK İSTİYORUM

Kırkpınar'daki ilk başpehlivanlığını daha 22 yaşındayken elde eden Kara, daha sonraki 2 yıl kıl payı kaçırdığı kemeri, 2007 ve 2008 güreşlerinde tekrar kazanmayı başardı. Güreşlere son bir ay kala Amasya'nın Hamamözü ilçesinde kampa girdiğini ifade eden başpehlivan Kara, "Allah'a şükür, durumum çok iyi. Bu yıl minderde de mücadele ettiğim için farklı antrenman yöntemleri uyguladım. Vücudum biraz şaşkınlık yaşasa da, uyum sorunu çekmedim. Çıktığım minderde ülkeme Avrupa üçüncülüğü kazandırdım. Şampiyonanın akabinde hemen yağlı antrenmanlarına döndüm." şeklinde konuşuyor. Kırkpınar'da sık sık yaşanan kural değişikliklerine de değinen Kara, kuralların bu yılki son halinin gayet yerinde olduğuna dikkati çekiyor: "Geçen yıl tam bir skandaldı. Kumarla, kurayla başpehlivanlık yarışı yapılmıştı. Allah'tan bu yıl kurallar değişti. Şu an neticeyi er meydanındaki iki pehlivan çözecek. Hakemin veya kuranın hiçbir faktörü yok. Normal 30 dakikalık sürede yenişemeyen uzatmalara gidecek. Burada sadece küçük bir sıkıntı var, o da uzatmaların normal zamanın yarısı kadar olması. Bunun daha kısa olması gerekiyor. Gerekli düzenlemelerin yapılması için yetkili büyüklerimize konuyu bildirdik." Kara, eğer bu yıl başpehlivanlığın kendine nasip olması halinde altın kemeri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün elinden almaktan dolayı büyük şeref duyacağını sözlerine ekliyor.

 

Nurullah Kaya - Zaman
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2009 Pazartesi 16:06:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?