30
Mayıs
2024
Perşembe
SPOR

Olimpiyatların galibi Teknoloji

Pekin Olimpiyat Oyunları, atletlerin kıyasıya mücadelesinin yanında son teknoloji kullanılarak geliştirilen spor ürünlerinin de yarışına sahne oluyor. Pekin'de şu ana kadar aldığı 5 altın madalya ile olimpiyatın yıldızı olan Michael Phelps, kırdığı rekorlar kadar giydiği LZR Racer mayo ile de adından söz ettiriyor.

Pekin Olimpiyat Oyunları, atletlerin kıyasıya mücadelesinin yanında spor markalarının yarışına sahne oluyor. Spor malzemesi üreten Speedo, Nike, Adidas, Puma gibi markalar yıllarca süren ve büyük bütçelerle gerçekleşen ‘Ar-Ge' çalışmasının ardından malzemeyi kullanan sporcuların aldığı derecelerle gündeme oturuyor. Pekin'de şu ana kadar aldığı 5 altın madalya ile olimpiyatın yıldızı olan Michael Phelps, kırdığı rekorlar kadar kullandığı LZR Racer mayo ile de gazete sütunlarını süslüyor. Speedo'nun dikişsiz ve yarım saatte giyilebilen LZR Racer mayoları gündemdeyken, atletizm müsabakalarında atletlerle yarışacak LunaRacer ayakkabı ve PreCoolVest yelek gibi teknoloji harikası ürünler, getirdikleri yeniliklerle Pekin Olimpiyatları'na ismini yazdırmaya hazırlanıyor.

Rekor avcısı: LZR Racer


LZR Racer mayolarla şubat ayından bu yana toplam 62 dünya ve olimpiyat rekoru kırılmış. Pekin Olimpiyatları'ndaki 16 rekordan 14'ü ve Olimpiyat Oyunları'nda alınan 25 altın madalyadan 24'ü dünyanın en hızlı mayosu olarak gösterilen LZR Racer giyen yüzücüler performansıyla gelmiş. Bunlardan birisi Amerika takımının genç yaşta efsaneleşen ismi Michael Phelps. Atina'da 4 altını olan 23 yaşındaki rekortmen yüzücü, Pekin'de 5 altın alarak toplamda 9 altın madalyaya ulaşan 5 sporcudan birisi. Phelps, 3 altın madalya daha alması durumunda Speedo'dan bir milyon dolar kazanacak.

LZR Racer'ın geliştirilmesi aşamasında mükemmeli hedefleyen Speedo, uzay çağı teknolojilerinden faydalanmış. LZR Racer dokularının yüzey sürtünme testleri NASA'nın uzay ve hava araçlarının atmosfere giriş çıkışlarının test ettiği rüzgâr tünellerinde gerçekleştirilmiş. Speedo yeni mayosuna uygun, en az sürtünme oranına sahip kumaşı bulmak için 60 farklı mevcut ve yeni geliştirilen kumaş denemiş. Üç yıl süren geliştirme sürecinde Speedo Aqualab ekibi NASA, ANSYS gibi teknoloji öncüsü kuruluşlar yanında Ontago Üniversitesi ve Avustralya Spor Enstitüsü'yle ortak çalışmalar gerçekleştirdi. Giyildiğinde bütün vücudu tam saran LCR Racer, 400 seçkin yüzücünün vücudu üç boyutlu tarayıcılarla taranarak en hızlı ve rahat performansa göre şekillendi.

Dikiş veya örgü yerine lazerle birbirine tutturulan LZR Racer, köpekbalığı derisi model alınarak yapılmış. Giymesi yarım saat alıyor. Vücudu korse gibi sararak suyun içinde en az sürtünmeyle ilerlemeyi sağlıyor. Fransız Dünya Şampiyonu yüzücü Roxanna Maracieeanu, LZR Racer için suyun üzerindeymiş hissi uyandırdığını söylüyor. Pekin Olimpiyat Oyunları'nda getirdiği birçok rekorla gündemden düşmeyen LZR Racer Speedo'nun bir önceki mayosu Fast Skin FSII'ye göre yüzde 10 daha az sürtünme, başlangıç, dönüş ve sprintlerde yüzde 4 ve oksijen oranında yüzde 5 iyileşme sağlıyor.

Köşesinde LZR Racer'i inceleyen Hıncal Uluç, mayo teknolojisinde yaşanan bu ilerleme kadar havuz tasarımlarının dalga dönüşlerini azaltacak şekilde gelişmesini kırılan rekorlarda etkili görüyor. Şamandıra ve çıkış tahtalarının hızı artıracak şekilde materyal revizyonuna tabi tutulduğunu hatırlatan Uluç, ‘Olimpik İnsan'a vurgu yapıp insan faktörünün her zaman önde olduğunun, teknolojinin yardımcı unsur olduğunun altını çiziyor.

PreCool Vest’le püfür püfür maraton

Pekin'in sıcak ve nemli hava şartlarında Nike imalatı PreCool Vest yelek, sağladığı soğumayla atletlerin performanslarını yükseltiyor. Vücut ısısını düzenleme özelliğine sahip Nike PreCool Vest, 1960'ların mini elbiselerinden ve tıbbi kan paketleme sisteminden ilham alınarak tasarlanmış. Performans sırasında yüzde 75 enerjinin vücudu soğutmak için harcandığını tespit eden PreCool Vest araştırma ekibi, malzemede soğutucu bir mekanizma devreye sokarak vücudun enerjisini kaslara yönlendirmeyi hedefliyor. Maratona veya hokey sahasına çıkmadan önce sporcuların bu yeleği giyerek vücudunu soğutması onlara müsabaka sırasında fazladan enerji sağlıyor. Soğutma işlemi atletin dayanıklılığına yüzde 21 oranında katkı sağlıyor.

Bir zırh gibi vücuda yapışan yelekte küçük diskler vücut kıvrımlarını, büyük diskler sırt ve mide gibi bölgeleri tutuyor. Omuz ve omurga bölgesinde olan üçgen parçalar cilt temasını üst düzeyde tutuyor. Yeleğin cilde yakın olması taşınacak buz miktarını azaltıp ağırlığı düşürüyor. Medikal paketleme sisteminden ilham alan PreCool Vest, tekrar doldurulabilme özelliği ile gerektiğinde ağzı kapalı bölmeleri sıvıyla doldurulup kullanıma hazır hale geliyor. Bir medikal şirketiyle, ileri teknoloji testlerine tabi tutularak geliştirilen yelekler sürdürülebilir malzemeler de içeriyor. Geri dönüşümlü Nike Air tabanlar ve çuha taşıma kaplarıyla PreCool Vest vücudu daima serin tutuyor.

Lunar Racer hafif; ama kuvvetli

Luna Racer sadece 155 gram. Nike'ın Flywire teknolojisiyle yapılan ayakkabı orta ve uzun mesafe koşanlara destek olması amacıyla geliştirildi. En gelişmiş dolgu sistemi Lunarite süngeri ve Flywire teknolojisi ayakkabının süspansiyon köprüsü üzerinde kablolar gibi çalışarak koşucuya dengeli bir destek sunuyor. Flywire flamentleri ayakkabıda sadece destek noktalarında kullanılmış. Bu yolla ayakkabı daha hafif ve ucuz maliyetli hale geliyor. Lunarlite üst taban süngeri hafifliğinin yanında basıncı ayağa dengeli dağıtarak uzun mesafede karşılaşılan burkulma ve incinme risklerine karşı atletleri koruyor. Luna Racer'da yer alan dış tabandaki esneme girintileri ayağın doğal hareketini destekliyor. Ayak hareketiyle beraber çalışan Flywire teknolojisi en kritik bölgede esneyip ek bir lif gibi çalışarak atletin işini kolaylaştırıyor.

Asafa Powell, Flywire'la koşuyor

Asafa Powell, 9 Eylül 2007'de 100 metre erkekler dünya rekorunu 9.74 saniyeyle kıran Jamaikalı sprinter. Henüz 21 yaşında Maurice Green'i geride bırakarak adını tarihe yazdıran genç atlet Pekin'de koşulacak 100 metre erkekler finalinin favorisi. Powell bir sezonda 100 metreyi 12 defa 10 saniyenin altında koşan dünyadaki tek erkek. Aynı zamanda 100 metreyi rüzgâr desteksiz 9.80'in altında koşan başka bir atlet yok. Pekin Oyunları'nda favori gösterilen Asafa Powell, Flywire teknolojisiyle üretilen "Zoom Aerofly" koşu ayakkabısıyla yarışıyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2008 Cumartesi 17:39:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?