23
Mayıs
2024
Perşembe
SPOR

Özerten: Hakemler de formsuz olabilir

Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Ufuk Özerten, hakem notlarının düşük olduğu bir hafta yaşandığını belirterek, "Hakemlerin de formsuz oldukları dönemler oluyor"dedi.

"Futbol hakemliğinde dünyanın hiçbir yerinde hataları sıfıra indirmek söz konusu değil" diye konuşan Özerten, "Ancak biz en aza indirmek için tüm gayretimizle çalışıyoruz" diye konuştu.

MHK Başkanı Ufuk Özerten, TSYD Ankara Şubesi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Ankaraspor-Galatasaray maçını yöneten Fırat Aydınus'un performansının kendisini üzdüğünü ifade eden Özerten, "Fırat Aydınus böyle olmamalıydı. Özellikle Fırat'tan çok daha iyi bir performans bekliyordum" diye konuştu. Yıldız futbolcuların bazı maçlarda iyi oynayamadıkları gibi hakemlerin de bazı maçlarda formsuz olabileceklerine dikkat çeken Özerten, ilk yarının son haftalarına girdiklerini hatırlatarak, devre arasında geniş kapsamlı bir seminer düzenleyeceklerini ve burada yapılan hatalarla yüzleşeceklerini ifade etti. Dünyanın hiçbir ülkesinde hakem hatalarını sıfıra indirmenin mümkün olmadığını söyleyen Özerten, hakem hatalarını en aza indirmek için çalıştıklarını kaydetti.

Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Özerten, "Sizce Fenerbahçe-Trabzonspor maçının hakemi Metin Tokat sonuca etki edecek bir hata yaptı mı?" sorusu üzerine, "Skora etki etmek için artniyetli olmak gerekir. Metin Tokat, hakemlikte son yılını yaşıyor. Metin Tokat, ilk yılından son yılına kadar hiçbir zaman art niyetli olmadı. Metin Tokat, Fatih'in penaltı pozisyonunu iyi değerlendiremedi. Maçın genelinde ise cesur kararlar verdi" şeklinde cevap verdi.

Gençlerbirliği-Samsunspor maçında Çetin Sarıgül'ün Ayman'a kırmızı kart verdiği pozisyonla ilgili bir soru üzerine Özerten, Çetin Sarıgül'ün sakatlık olayının boyutunu görünce yaralayıcı bir hareket olduğunu düşünerek, kırmızı kartına başvurduğunu dile getirdi. Hakemlerin penaltı kararlarının notlarına yansıtılmaması konusundaki FIFA talimatına rağmen gözlemcilerin bu konuda duygusal davranıp davranmadıkları sorusu üzerine Özerten, penaltılar konusunda Türkiye'de yaygın bir kanaat olduğunu, verilen beyanlarla sürekli penaltı pozisyonlarının eleştirildiğini söyledi.

FIFA'nın bu konudaki kuralının yeni olmadığını hatırlatan Özerten, penaltının hakemin takdirine bırakıldığını, gözlemcilerin hakem doğru penaltı verdiği diye yüksek not, yanlış penaltı verdi diye düşük not vermediklerini kaydetti.Dünyanın hiçbir ülkesinde gözlemci notlarının açıklanmadığına dikkat çeken Özerten, "Levent Bıçakcı federasyonunun şeffaflık ilkesi adına bu uygulamayı başlattı. Bundan geri adım atmak sanki kamuoyunda illegaliteye ineceği imajını verdiği için geri adım atılamıyor" dedi.

Ligde hafta sonu oynanacak Galatasaray-Beşiktaş derbisini 27 hakemden birisinin yöneteceğini söyleyen Özerten, 3. Lig'de oynanan Aliağa Belediyespor-Ispartaspor ve Değirmendere-Tokatspor maçlarında hakemlere yönelik fiili saldırılar yaşandığını hatırlatarak, bu saldırıları şiddetle kınadığını ifade etti. Hakemlerin hata yapabileceklerini; ancak onlara fiili müdahalede bulunmaya kimsenin hakkı olmadığını vurgulayan Özerten, "İnsanların hayvanlara bile bu şekilde fiili müdahalede bulundukları zaman mahkemeye verildikleri bir ortamda bu saldırıları kınıyorum" ifadesini kullandı.

.
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2005 Pazartesi 14:40:24
Güncelleme :5 Aralık 2005 Pazartesi 14:48:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?