20
Mayıs
2024
Pazertesi
SPOR

Phaselis'e serbest daldılar!

Türkiye Su altı Federasyonu tarafından 2008 yılı faaliyet programında yer alan Serbest Dalış Türkiye Şampiyonası Phaselis Koyunda başladı.

Şampiyonaya Türkiye'nin çeşitli illerinden 70'e yakın sporcu katılıyor. Şampiyonada Dünya Rekortmeni Cenk Devrim Ulusoy ile Dünya İkincisi Derya Candağ da yarışıyor.

Şampiyona yarın Kemer Belediyesi Kültür salonunda saat 15.00'te düzenlenecek olan ödül töreni ile son bulacak.

Türkiye Su Altı Sporları Federasyonu Başkanı A.İnkilap Obruk yaptığı açıklamada, "Türkiye Su altı Federasyonu 12 branş ile uğraşıyor.Bunlardan bir tanesi de serbest dalış. Serbest dalışın da havuzda ve denizde olmak üzere yapılan iki klasmanı var. Şu anda burada küp apnea adı verilen serbest dalışın denizde olan klasmanının Türkiye Şampiyonası'nı düzenliyoruz. Şampiyona 2 gün sürecek. Bu şampiyonayı Kemer'de Phaselis'te yapıyor olmamızın sebebi ise, 30 Ağustos'ta da Avrupa Şampiyonasını da Kemer'de yani burada yapacağız. Bu nedenle bu şampiyona ile Parkuru burada deniyoruz. 30 Ağustos'ta dünyanın en ünlü serbest dalış sporcuları burada olacak. Bütün Avrupa'nın Federasyonları da burada olacak. Dolayısıyla Türkiye'de ilk defa Serbest Dalış Avrupa Şampiyonası Kemer'de düzenlenmiş olacak" dedi.

Şampiyona kuralları hakkında bilgilerde veren Obrok, "Serbest dalış Dünya Sualtı Federasyonu'nca kurallara başlanmıştır. Deniz seviyesinin 10 mt. altına 15 m2'lik çelik bir kare yatay olarak aşağıya konuyor. Yarışmacı sporcumuzu 10 metreye nefesiz dalıyor. Elinde bir mandalı var.Aşağıdaki çelik parkurun etrafını değmeden dolaşıyor. Sağlık ekiplerimiz tüplü dalış yapan hakemlerimiz bu sırada sporcumuzu gözlemliyorlar. Eğer bir problem olursa sporcumuz mandalı çelik halata iliştiriyor. Ve 10 mt. tekrar yukarıya çıkıyor. Bütün bunu tek bir nefesle yapmak zorunda. Yukarı çıktığında yüzeydeki hakeme bayılmadan ve bilinç kaybı olmadan sağlıklı bir şekilde çıktığını ikna ediyor.Bunu hakemin başına dokunarak yapıyor.Gerekirse hakem soruda sorabiliyor. Bu parkur ölçülüyor. En fazla dipte parkurun etrafında kim fazla gitmişse ona göre bir derecelendirme yapılıyor" diye konuştu.

Türkiye Su Altı Sporları Federasyonu Başkanı A.İnkilap Obruk, Türk Milli takımının şu anda dünya ikincisi olduğunu da dikkat çekerken, "Küp abneada iki senedir dünya şampiyonu Devrim Cenk Ulusoy. Bu arkadaşımız da bugün burada yarışıyor.İki senedir dünya şampiyonluğunu elinde bulunduruyor. Havuzda yapılan şampiyonalarda da bayanlarda Dünya ikincisi Derya Candağ'da bugün burada yarışıyor.Hedefimiz 30 Ağustos'ta başlayacak Avrupa şampiyonasında zirvedeki yerimizi korumak" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2008 Cumartesi 14:28:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?