25
Mayıs
2024
Cumartesi
SPOR

Pişkin taraftardan şikayet!

Efes Pilsen-Fenerbahçe Ülker Beko Basketbol Ligi Play-Off final serisi
6. maçında spor salonlarında örneğine az rastlanır çirkin olaylar yaşandı. Futbol statlarını tehdit eden tribün terörü bu kez salona inip basketbolu rehin aldı. Fenerbahçe tribünlerinin yakından tanıdığı 'Cansız' lakaplı Mehmet Cansız'ın Efes Pilsen'in yıldız oyuncusu Kaya Peker'e saldırı girişimiyle patlayan olaylar, güvenlik güçleri ve Fenerbahçe Asbaşkanı Ali Koç'un bütün çabalarına rağmen bir türlü kontrol altına alınamadı. 

GAZETELER YAZINCA...
SAHAYA inip, Efes Pilsen yönetici ve sporcularına saldıran ayrıca kupa töreninin yapılmasını engelleyen taraftarları polisin copla püskürtmesiyle sükunet sağlandı. Ancak yaşanan bu büyük ayıbın ardından ortaya komik bir ceza çıktı. Olaylara karıştığı tespit edilen 13 kişi gözaltına alınarak Zeytinburnu Merkez Karakolu'na götürüldü. İfadeleri alınan 13 Fenerbahçeli taraftara 5149 sayılı spor yasasına göre bin 500 TL para cezası kesildi. Haklarında idari işlem yapılan şüpheliler para cezasının ardından serbest kaldı. Ancak basındaki yayınlar üzerine Asayiş Şube Müdürlüğü Gasp Büro Amirliği ekipleri, Mehmet Cansız ve Fahri Cengizhan İşcan'ı tekrar gözaltına aldı. İki fanatik savcılık tarafından yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

BİR DE ŞİKAYETÇİ OLDU
ABDİ İpekçi'deki olayları provoke eden isim olduğu öne sürülen Mehmet Cansız isimli Fenerbahçe taraftarının karakola gidip, Efes Pilsenli oyuncular hakkında şikayette bulunduğu da bildirildi. Cansız'ın olayların ardından önce salondan kaçtığı, ardından daha fazla ceza alma korkusuyla karakola gidip, Efes Pilsenli oyuncuları kendisine saldırdıkları gerekçesiyle şikayet ettiği belirtildi. Görgü tanıkları, Cansız'ın aşırı alkollü olduğunu da dile getirdiler.
Önder ŞUŞOĞLU


Yasalar yeterli değil


EMEKLİ Emniyet Müdürü Feramuz Erdin, fanatiklerin yaptığı eylemlere karşı verilen cezaların artırılması gerektiğini söyledi. Erdin, 'Daha önce polis bu tip olaylarda çaresiz kalıyordu. Olayı bastırsa bile taşkınlık çıkaran fanatiklerin spor alanına girişini engelleyemiyordu. Bununla ilgili bir yönetmelik çıkarıldı. Polisin bu konudaki yetkileri artırıldı. Buna rağmen Efes Pilsen-Fenerbahçe maçındaki olaylarda görüyoruz ki seyirci hangi tedbirler alınırsa alınsın taşkınlık yapabiliyor. Fanatiklerin yaptıkları eylemlere karşı verilen para cezaları artırılmalı, müsabakalara girme yasağının yanında ıslah edici başka tedbirler de uygulanmalı' dedi.

En az 6 maç ceza geliyor
FANATİKLER para cezasını ödeyip serbest kalırken, asıl faturayı Fenerbahçe Kulübü ödeyecek. Sarı-Lacivertli kulübün olaylar nedeniyle en az 6 maç ceza alması bekleniyor. Basketbol Federasyonu Disiplin Kurulu, hakem ve gözlemci raporlarını bekliyor. Kurulun taraftarları daha önce de dört kez aynı tip olaylar çıkardığı ve basketbolun marka değeri zarar gördüğü gerekçesiyle Fenerbahçe'yi üst limitten cezalandıracağı öne sürüldü. Ancak Asbaşkan Ali Koç'un olayları önlemeye çalışması hafifletici neden olarak görülüp cezada indirim yapılabileceği de vurgulanıyor. Fenerbahçe kulübü ayrıca taraftarların söküp sahaya attığı koltukların ve salondaki diğer hasarın da bedelini ödemek zorunda kalacak. Bu arada federasyonun olay çıkaranlar hakkında suç duyurusunda bulunması bekleniyor. İl Spor Güvenlik Kurulu'nun fanatiklere ömür boyu spor müsabakalarından men cezası verebileceği bildirildi.

Üzüntü duyuyoruz
F.BAHÇE yönetimi, resmi internet sitesinden yayınladığı bir bildiriyle Efes'i kutlarken olaylardan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Bildiride 'Yaşananları hoş görmemiz veya tasvip etmemiz söz konusu dahi olamaz. Ancak büyük taraftarımızın arasına karışıp bu istenmeyen olaylara sebebiyet verenlerin, aynı bilinçle hareket etmediklerini de söylemek zorundayız. Benzeri olayların bir daha yaşanmaması adına gerekli katkıyı sürekli olarak sağlama sözü veriyoruz' denildi.

Ali Koç ve Kaya tanık olarak dinlenebilir
Abdi İpekçi'deki olaylar sırasında Fenerbahçe Asbaşkanı Ali Koç, arbedeyi önlemeye çalışan; Efes Pilsenli Kaya Peker de saldırıya uğrayan isim olarak ön plana çıktı. Soruşturma kapsamında Ali Koç ve Kaya Peker'in tanık olarak çağrılabileceği öğrenildi. Eğer Koç ve Peker, fanatik taraftarlar hakkında şikayetçi olursa adli soruşturma yeni bir aşamaya geçecek. Levent ALBAYRAK


 

Akşam
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2009 Cuma 10:49:14
Güncelleme :19 Haziran 2009 Cuma 11:08:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?