29
Mayıs
2024
Çarşamba
SPOR

Polonya - Hırvatistan-Maç öncesi

Slaven Bilic’in talebeleri geçtiğimiz maç Almanya’yı mağlup etmelerinin ardından çeyrek finale lider olarak çıkmayı garantiledi. Hırvatlar çeyrek finalin Viyana ayağında Cuma günü Türkiye ile karşı karşıya gelecek. Bu nedenle Bilic’in Polonya karşısında önemli oyuncularını yedek soyundurup dinlendireceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Polonya ise grubun 4.sırasında ve çeyrek final için mutlak kazanmak zorunda. Hatta Polonya Hırvatistan’ı mağlup etse bile gruptaki akıbeti Almanya-Avusturya maçına göre şekillenecek. Kırmızı beyazlıların gruptan çıkması için Almanya’nın Avusturya’ya kaybetmesi gerekiyor. Ayrıca Avusturya’nın averajı daha iyi olduğu için Polonya’nın bu maçı en az 2 farkla kazanması gerekiyor. Tüm bu verilere bakılınca Polonya’nın işi oldukça zor gözüküyor.

Bu maçın Polonya çalıştırıcısı Leo Beenhakker için ise ayrı bir önemi var. Daha önce takımıyla hiçbir büyük turnuvada zafer kazanamayan 65 yaşındaki teknik adam Hırvatistan karşısında siftah yapmak istiyor. Tecrübeli teknik adam düzenlediği basın toplantısında sahaya kazanmak için çıkacaklarını ve Viyana’da ki maçı kontrol etme imkanları olmadığı için tek yapmaları gerekenin kendi maçlarıyla ilgilenip beklemeye koyulmak olduğunu belirtti.

Yedekler de iyi

Bilic’in as oyuncularını dinlendireceği şeklindeki düşüncesini vurgulayan Beenhakker, yine de bunun işlerini kolaylaştırmayacağını söyledi . Hırvatistan’ın çok yerleşmiş bir oyun yapısına sahip olduğunu ve hangi oyuncu sahada olursa olsun sistemin bir makine gibi işlediğini sözlerine ekledi.

Slaven Bilic de kadroda değişiklik yaparak as oyuncularını dinlendireceğini onaylarken, bunun oyun yapısını etkilemeyeceğini savundu. “23 kişilik kadromdaki her bir oyuncu tamamen kazanmaya odaklı ve onlarda diğerleri gibi son dakikaya kadar mücadele verecek.” Şeklinde konuşan 39 yaşındaki teknik adam, her oyuncusunun kaliteli olduğunu ve maça çıkacakların rezerv oyuncu gibi görülmemesi gerektiğinin de üstüne bastı.

Turnuvadaki ülkelerin içinde nüfus bakımından 4.5 milyon ile en küçüğü olan Hırvatistan, sadece 17 senelik bir mâziye sahip olmasına rağmen daha şimdiden bir futbol ekolü oluşturmaya başladı. Ön elemelerde İngiltere’yi şoka uğratarak turnuva dışına iten Hırvatistan, son maçta da en büyük favori Almanya’yı mağlup ederek ne kadar ciddi bir ekip olduğunu ispatladı.

Hatalı penaltı bitirdi

Olağanüstü bir performansın ardından ön elemeleri Portekiz'in önünde bitiren Polonya ise Belçika, Sırbistan ve Finlandiya gibi güçlü ekiplerinde bulunduğu gruptan lider çıkarak tüm dikkatleri üzerine çekmişti. Turnuvada beklentilere cevap veremeyen kırmızı beyazlılar, ilk maçta Almanya’ya kolay teslim olduktan sonra Avusturya karşısında da son dakikada beraberliğe razı olmuştu.

Howard Webb’in son dakikada Avusturya lehine verdiği penaltı tartışmalara neden olmuş ve Vastic’in atışı gole çevirmesiyle Polonya’nın gruptaki işi mucizelere kalmıştı. Maçın hakemi Webb’i ağır şekilde eleştiren teknik adam Beenhakker, “Koca adam şov yapmak istedi ve bizi yaktı” ifadelerini kullandı. “Futbolda iki gol yeyip hiç atamayarak mağlup olsanız bu sizi üzmez ancak böyle hatalı bir kararla son dakikada galibiyeri kaçırmak sizi derinden yaralar.” şeklinde konuşan Hollandalı bunu kabullenmesinin mümkün olmadığını ve turnuvadaki kaderlerinin bir düdükle altüst olduğunu sözlerine ekledi.

Maçtan sonra Polonya başbakanının bile tartışmalara katılıp düdükten sonra Webb’i öldürmek istediğini açıklaması ülkenin öfkesinin büyüklüğünü gözler önüne sermişti.

Tüm bu tartışmalara rağmen UEFA yaptığı açıklamalarda hakemini savunmuş ve kararın doğru olduğunu söylemişti. Futbolcunun çekilip düşürüldüğünü ve bu kusurlu hareketin hangi dakikada olduğunun önemli olmadığı açıklanmıştı.

Önceki maçlar Daha önce hiçbir resmi maçta karşılaşmayan iki takım 4 kez hazırlık karşılaşmasına çıkmış ve ilk ikisini Hırvatistan kazanırken sonuncusunda Polonya galip gelmişti. Tek maç ise beraberlikle sonuçlanmıştı.

Form durumu

Polonya

26 Mart ABD (Hazırlık maçı) 0-3
26 Mayıs Makedonya (Hazırlık maçı) 1-1
27 Mayıs Arnavutluk (Hazırlık maçı) 1-0
01 Haziran Danimarka (Hazırlık maçı) 1-1
08 Haziran Almanya (Euro 2008) 0-2
12 Haziran Avusturya (Euro 2008) 1-1

Hırvatistan

06 Şubat Hollanda (Hazırlık maçı) 0-3
26 Mart Iskoçya (Hazırlık maçı) 1-1
24 Mayıs Moldova (Hazırlık maçı) 1-0
31 Mayıs Macaristan (Hazırlık maçı) 1-1
08 Haziran Avusturya (Euro 2008) 1-0
12 Haziran Almanya (Euro 2008) 2-1

Takımlarla ilgili son haberler

Polonya

Takım kaptanı Zurawski Almanya maçında geçirdiği sakatlık nedeniyle bu maçta da forma giyemeyecek. Hücumdaki yük ise bu oyuncunun yerine Marek Saganowski’nin omuzlarında olacak. Orta saha oyuncusu Mariusz Lewandowski ise sakatlıktan kurtulup forma giymesi halinde 50. Milli maçına çıkacak ve büyük bir başarıya imza atmış olacak. Marcin Wasilewski, Ebi Smolarek, Jacek Krzynowek ve Jacek Bak ise Polonya’nın sarı kart görmesi halinde olası bir çeyrek final maçında cezalı duruma düşecek oyuncuları.

Hırvatistan

Bilic bu maçta 32 yaşındaki tecrübeli defans oyuncusuna kaptan olarak görev verecek. Oyuncu Hırvatistan’ın katıldığı üç Avrupa şampiyonasında da yer aldı ve bugün damalı formayla 99.maçına çıkacak. Robert Kovac, Josip Simunic, Luka Modric, Darijo Srna ve Jerko Leko takımın sarı kart sınırındaki oyuncuları ancak Vidic bu oyuncuları sahaya sürmenin çılgınlık olacağını daha önce belirmişti. Golcü oyuncu Klasnic ise forma giymesi halinde bir böbrek naklinden sonra Avrupa şampiyonasında forma giymeyi başaran tek futbolcu olarak tarihe geçecek.

goal
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2008 Pazartesi 19:44:37
Güncelleme :16 Haziran 2008 Pazartesi 19:48:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?