18
Mayıs
2024
Cumartesi
SPOR

Sarvan Özkahya'ya sahip çıktı

OĞUZ SARVAN'DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Oğuz Sarvan, İstanbul Büyükşehir Belediyespor-Fenerbahçe arasında oynanan karşılaşmada futbolculara hakaret ettiği iddia edilen hakem Halis Özkahya'ya sahip çıktı.

Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Oğuz Sarvan, MHK üyeleri Yüksel Okçuoğlu ve Hamza Işın ile birlikte Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçti. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Oğuz Sarvan, İBB-Fenerbahçe maçında futbolculara hakaret ettiği iddia edilen hakem Halis Özkahya'yla ilgili sorulan sorular üzerine "Kendisiyle konuştuk. Küfür ve kişisel hakaret söz konusu değil" dedi.

Geride kalan haftada Süper Lig hakemleriyle yaptıkları aylık olağan toplantıda, A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Guus Hiddink, UEFA Hakem Kurulu Üyesi Jaap Uilenberg ve eski hakem Markus Merk'in görüşlerini aldıklarını vurgulayan Oğuz Sarvan, "Üçünün de ortak söylemi, 'Avrupa'nın hiçbir yerinde futbolcuların hakemlere karşı böyle agresif bir tavrı yok. Hakemler Türkiye'de çok hoşgörülü davranıyorlar' oldu. Bu durum bizi zaten daha öncesinden beri rahatsız etmekteydi, çünkü kamuoyunu da rahatsız

ediyordu ve bu yönde eleştiriler geliyordu. Biz hakemlerimize olan pozisyonları gösterdik. Daha ciddi üzerine gidilmesi gerektiğini, esas olarak ikinci yarıya başlamadan önce ocak ayındaki TSYD seminerinde hem kulüplere hem de kamuoyuna duyurup, ikinci yarı daha ciddi üzerine gideceğimizi ama şimdiden de biraz daha dikkatli olarak üzerlerine düşeni yapmalarını söyledik. Ayrıca kartların uygulanmasında homojenlik olmasını ve en önemlisi sertliğe karşı daha dikkatli olmalarını istedik. Hakemlerin bu haftadan

itibaren biraz daha dikkat ettiklerini düşünüyorum. Halis Özkahya şunu yapmış olabilir; önceleri belki daha çok konuşurken, bu sefer futbolcularla arasına mesafe koymuş olabilir ve futbolcular bunu farklı algılamış olabilirler. Ama hakaret yok. Kendisiyle birkaç kez konuştuk" dedi.

Hakemlerin geride kalan 14 haftadaki performansıyla ilgili olarak da konuşan Sarvan, "Hakem performansları konusunda kamuoyundan olumlu izlenim aldık. Ancak gözlemci raporlarının genel olarak nasıl yansıdığını bilmiyoruz. Gördük ki gözlemci raporlarında da bir yükselme var. Son 3 yılı karşılaştırdığımızda, geçen sene bir önceki yıla göre oldukça fazla ilerleme mevcut. Bu sene ise geçen seneye göre biraz daha ilerleme var. İyiden daha iyiye giderken, detaylar üzerinde durup onları düzeltmek gerekiyor. Biz bunu yapıyoruz. Seminerlerde artık çok ince detayları konuşuyoruz" diye konuştu.

"GEÇEN SEZONA GÖRE HAKEMLERE YÖNELİK TUTUMLARDA DÜZELME VAR"

Türkiye'de futbolcuların hakemlere yönelik tutumlarından şikâyet eden MHK Başkanı Oğuz Sarvan, yine de giderek artan bir düzelme olduğunu vurguladı. Geçen sezona oranla futbolcuların ve yöneticilerin hakemlere yönelik tavırlarının daha iyi olduğunu söyleyen Sarvan, "Hakemlerimize karşı daha hoşgörülü davranıyorlar. Hakem hataları yine oluyor ama sonuca tesir edecek ciddi hatalar değil. Kulüpler de bu konuda biraz daha hoşgörülü bakıyorlar. Bu da hakemlerimizi rahatlatıyor" diye konuştu.

"HAKEMLERİMİZ YAVAŞ YAVAŞ MAÇLARDAKİ SERTLİĞİ AYIRT ETME KONUSUNDA BİR SEVİYEYE GELDİLER"

Özellikle bazı oyuncular tarafından sık sık dile getirilen aşırı sertlik konusuna değinen Sarvan, kendilerinin de maçları yakından takip ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Zaman zaman sert hareketler görüyoruz ama bazen de abartılı davranışlar oluyor. Son 3 yılda UEFA'dan gelen görüntü ve eğitimcilerle hakemlerimiz de bazı aşamaları geçtiler. Geldiğimiz aşamada hakemin sertliği tespit edebilmesi için sahada rahat olup, maçı okuyabilmesi lazım. Bu da tecrübeyle olacak bir şey. Hakemlerimiz yavaş yavaş o seviyeye geldiler. Maçta bir oyuncuya ne kadar faul yapılmış ya da bir oyuncu ne kadar faul yapmış, takım halinde de mi sertlik olmuş gibi konuları hakem iyi takip edebilmeli."

Oğuz Sarvan, son dönemde önemli derbi maçlarda hep Cüneyt Çakır'ın görevlendirilmesiyle ilgili eleştiriler bulunduğu şeklindeki basın mensuplarının hatırlatması üzerine ise, "Daha önceki yıllarda Fırat Aydınus sezon içinde birkaç tane derbi yönetebiliyordu. Bu sene Cüneyt Çakır öyle oldu. Bu durum biraz da sezon içi gidişatla ilgili. Derbi maçlarda hem takımlar hem de hakemlerin rahat olmasını istiyoruz" dedi.

"BİZİM HAKEMLERİMİZ ARTIK AVRUPA'DA UEFA'NIN NE İSTEDİĞİNİ BİLİYORLAR"

Oğuz Sarvan, Türk hakemlerinin UEFA tarafından Avrupa'da verilen görevlerde ortaya koyduğu performansı överken, gelişmeye de dikkati çekti. Türk hakemliğinin bir yere gelebilmesi için önce sistemin kurulması, sonrasında ise zamana ihtiyaç olduğunu söylediklerini anlatan Sarvan, "Bizim umduğumuzdan daha erken sonuçlar alınmaya başladı. Bizim hakemlerimiz artık Avrupa'da UEFA'nın ne istediğini biliyorlar. Avrupa'nın en iyi 4 eğitimcisinden biri her ay buraya geliyor. Hakemler ne yapılması gerektiğini biliyorlar ve daha iyi yapanlar ön plana çıkacaklar. Hakemlerin UEFA'da 20 Aralık'ta terfileri söz konusu. Bazı arkadaşlarımızın birer kategori yukarı çıkmasını ümit ediyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

OĞUZ SARVAN'DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR
İHA
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2010 Çarşamba 14:03:05
Güncelleme :2 Aralık 2010 Perşembe 09:59:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?