19
Mayıs
2024
Pazar
SPOR

Şike için büyük soruşturma

Başbakan Yardımcısı Şahin, Milliyet'in 'Örtbas Edilen Şike Belgeleri' yazı dizisindeki belgeleri Başbakanlık Teftiş Kurulu'ndaki dosyaya eklediğini belirterek, büyük soruşturmada geri sayımın başladığını kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Milliyet'in "Örtbas Edilen Şike Belgeleri" yazı dizisiyle gündeme getirdiği futbolda şike konusunda, Türk Ceza Kanunu (TCK) ve ilgili yasal düzenlemeler açısından bir boşluk olduğunu belirterek, "Adalet Bakanı'mız ile temas halindeyim. Ceza Kanunu'muza yeni yasama döneminde bu eksikliği giderecek bir madde ekleyebiliriz" dedi. Başbakanlık Teftiş Kurulu'na (BTK) gönderdiği dosyaya Milliyet'te yayımlanan belgeleri eklediğini söyleyen Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın masasındaki dosyanın imzada olduğunu ve büyük soruşturmada geri sayımın başladığını söyledi. Milliyet'in sorularını yanıtlayan Şahin, şöyle konuştu:

'Milliyet'in yayınları çok önemli'
"Milliyet'in yayınlarıyla yeniden gündeme gelen futbolda şike, şaibe, teşvik primi gibi konuların liglerin başlamasına çok az bir zaman kala kamuoyunun dikkatine sunulmasını temiz futbol adına çok önemsiyorum. Temiz futbol, temiz ayaklar adını verebileceğimiz ve halkımızın bir özlemi olan hedefi yakalama konusunda önemli bir görev yaptığınızı düşünüyorum."

'Geç de olsa karar alındı'
Şahin, yapılan yayınların da etkisiyle Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'nun ligler öncesi uygunsuz davranışlara karşı tedbirler alma ihtiyacı duyduğunu kaydederek şöyle dedi: 

"Futbol disiplin talimatında bu konuda değişiklik yapılmak suretiyle yönetim kurulu gerekli tedbirleri alabilirdi, şimdi geç de olsa alındı. Önemli olan bunun uygulamasıdır. Geçen sene şiddetin önlenmesine ilişkin yasa çıkardık. İl ve ilçe güvenlik kurulları bu yasayı uygulamaya çalıştılar ama tam başarılı olduğunu söyleyemem. 

Ama şimdi görüyorum uygunsuz davranışta bulunan spor kulüplerine birtakım cezalar geliyor. Kulüp başkanları, kulüp yöneticileri şimdi sorumluluk altına sokuluyor. Demek ki, bu konularda adım atmak mümkünmüş. Müsabaka sonucunu etkileme yani şike konusunda da birtakım kararlar alınmış. Ama beni asıl memnun eden, bazı kulüp başkanı arkadaşlarımız teşvik primi uygulamasının suç olmadığını öne sürüyorlardı. Şimdi görüyorum ki, Federasyon teşvik priminin şike gibi bir suç olduğu şeklinde futbol disiplin talimatında bir değişiklik yapmış. Ayrıca şikenin tespiti halinde önemli cezalar öngörüyor. İtalya'da yaşadığımız örneğe benzer bir uygulama. Federasyon bu suçlarda 2 yıllık zaman aşımını da ortadan kaldırdı. Özellikle kişiler üzerine geçmişte ne kadar buna benzer suç isnadı olursa, bunlarla ilgili işlem yapılması mümkün hale geldi. Siz temiz futbol adına bir görev yaptınız."

Yasal düzenleme müjdesi
Şahin, Malatyaspor - Gaziantepspor maçına ilişkin şike iddialarıyla ilgili olarak yasal boşluk nedeniyle Denizli savcılığının görevsizlik kararı vermek zorunda kaldığını kabul ederek, "Şike suçu hep futbol ailesi içinde işlenen bir suç. Dolayısıyla federasyonun ilgili ceza kurullarının ceza vermesiyle çözümlenecek bir sorun olarak görülmüş. 'Kanunsuz suç ve ceza olmaz' genel kuralı gereği savcılar bu konuda yetkisiz oldukları için herhangi bir işlem yapamıyorlar" dedi. Bakan Şahin şunları söyledi:

Bıçakcı'nın teklifi
"Levent Bıçakcı Federasyon Başkanı iken bana bir yasa değişiklik teklifi göndermişti. TCK'ya şike suçunun eklenmesini istiyordu. Ve bir de delil toplamada örgütlü suçlarla mücadelede Usul Kanunu'nda tanınan birtakım imkânların şikeyle mücadele edecek kurumlar içinde tanınmasını istiyordu. 

Yargı kararıyla telefon dinleme gibi. Meclis Adalet Komisyonu'yla görüşmüştüm. O sırada Sayın Cumhurbaşkanı yasanın birkaç maddesini veto ettiği için yeni bir madde ekleyemedik. Ben sonra bu teklifi Adalet Bakanlığı'na da gönderdim. Şimdi, Cemil Bey'le (Çiçek) ve Kanunlar Kararlar Genel Müdürlüğü'yle de temas halindeyim. Ceza Kanunu'na bu ekim döneminde bu eksikliği giderecek bir madde ekleyebiliriz diye düşünüyorum."

Belgeler ve İtalya örneği
Şahin, Futbol Federasyonu içinde, İtalya'daki Spor Mahkemesi benzeri bir yapının da kurumsallaşması gerektiğini kaydederek şöyle konuştu: 

"İtalya'da böyle bir mahkeme olduğu için sonucun çabuk alındığını söylediler. Futbol Federasyonu içinde bu işleri takiple görevlendirilmiş olan kurullardan birine orada Spor Mahkemesi diyorlarmış. Geçen sezon biterken İtalya'da başsavcılık bir mafyanın üzerine giderken mahkeme kararıyla telefon da dinlenmiş. 

Bu sırada bir spor kulübünün yöneticisinin biriyle hakem tayini konusunda konuştuğunu tespit etmiş. Bunu İtalya Federasyonu'na göndermiş. Milliyet'in belgelerine benziyor. 

Federasyon içinde adına Spor Mahkemesi denebilir, başka bir şey denebilir. Orada sürekli görev yapan bir heyet bulunabilir. Bir yasa değişikliği gerekebilir. Ben Futbol Federasyonu Yasası'nda bu konuda bir değişikliği parlamentoya sevk edebilirim."

'Hasıraltı etmeyiz'
Şahin, spordaki suçlar konusunda gözetim ve denetim yetkisi olduğunu anımsatarak, "Bir konuda yanlışlık tespit ettiğimde devreye girebiliyorum. İşte BTK da bu çerçevede devrede. Soruşturma onayı Başbakan'ın imzasına sunuldu. Görüşmemizde olumlu yaklaştı. İlgili yazı ya imzalandı, ya imzalanacak. 

Milliyet'te yayımlanan belgeleri ek bir dosyayla gönderdim. Teftiş Kurulu kaç kişiden oluşacak, Başbakanlık Teftiş Kurulu'ndan kaç müfettiş olacak? Diğer kurumlardan da alınabilir. Bu çok ciddi bir iş. BTK, şu ana kadar yapmış olduğu çalışmaların en önemlilerinden birinin altına giriyor" dedi.

Federasyona uyarı
Şahin şunları söyledi:
"Teftiş Kurulu iddiaları araştıracak. Sonra raporunu gereği için Başbakan'a sunacak. Başbakan yeterli görürse bana gönderir. Ben de onu gerekli işlemlerin yapılması için özerk federasyona gönderiyorum. 

Kuşkusuz BTK'nın oradaki bulguları TCK açısından hangi sonuçları doğuruyorsa, o işlemlerin yapılmasını isterim. Çünkü bizim görevimiz bu. Devletin teftiş kurulları birtakım tespitlerde bulunmuşsa, onları hasıraltı edemeyiz, savsaklayamayız. Aksi halde görevimizi suiistimal etmiş oluruz. 

TFF'de bilgiler, belgeler toplanıyor. Birtakım şahıslar varsa bunların bilgisine başvuruluyor ve eğer inandırıcı deliller bulunamamışsa, 'burada şike olgusuna rastlanmamıştır' denilip dosya kapatılıyor. 

Kamuoyu baskısı, yetkilileri daha fazla tedbir almaya itti. Eğer halkın istediği şeyleri yapamazsak bizi getirdiği gibi götürür. TFF'nin de böyle bir görevi vardır. Onlar da bu hizmetleri yapamazsa, onlar da gider, yerine başkaları gelir. Bunu bir kuşkuyla söylemiyorum, genel bir tespit."

Başbakan son derece rahatsız
Şahin, Erdoğan'ın şike haberleri konusundaki tepkisini de şöyle anlattı: 

"Sayın Başbakan şike haberleri çıktığında Ekinlik adasında istirahatteydi. Gece beni aradı. 'Nedir bunlar, sizin ne yetkiniz var?' diye sordu. Ben de 'Sorumluluk federasyonundur. Ben BTK'yı görevlendirebilirim. Önümüzdeki günlerde dosya size gelecek' dedim. Bakanlar Kurulu'ndan önce etraflıca görüştük. Sayın Başbakan spora gölge düşmüş olmasından, özellikle bir takım kulüp yöneticilerinin, organize suç örgütü liderleriyle yapmış olduğu konuşmaların basında yer almış olmasından son derece rahatsız. 'Bu konuda ne yapılması gerekiyorsa yapılmalı' dedi."
MİLLİYET
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2006 Cuma 02:01:43
Güncelleme :4 Ağustos 2006 Cuma 10:44:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hacı Emmi IP: 212.174.165.xxx Tarih : 4.08.2006 09:50:30
Futbolda şike olmasa Fenerbahçe,Beşiktaş ve Galatasaray ligde üst sıralarda yer alamazlar. Düşünün Fener Ankaragücü ile oynuyor,hakem tüm toleranslarını Fener için kullanır veya kullanmak zorundadır neden çünkü karşısında çok çok büyük bir taraftar ve de çok çok büyük insanlardan oluşmuş yönrtim vardır.Haydi siz hakem olunda Feneri mağdur edin bakalım. Mümkünmü? Diyarbakırı birinci lige kim çıkardı???? herkes bilir ama konuşmaz neden aman Güneydoğudan ses çıkmasın. İşte size şike, suç duyurusunda bulunuyorum, alsınlar o yılkı Diyarbakırın tüm maç kasetlerini seyretsin tarafsız bir savcı ve gereğini yapsın. ŞİKEYİ kim ve nasıl yapmış ortaya çıksın. Efendim İtalya yaptı bizde yapalım artık şike olmasın lafları gündemi meşgul etmekten başka bir şey değildir. Futbolda uluslar arası şike vardır, bizim federasyon bile yaptı fakat beceremedi. Peki ne olacak hiç, yakalayacaklar garip bir futbol takımı diyecekler bu şike yaptı atın bunu bir alt lige,şuna buna bazı cezalar sonra televizyonlara çıkıp bakın biz çok çok dürüst davrandık pozları. Şike olayları bana göre tüm emekli Hakemlere sorulmalı ve onların bir araya gelerek bu konuda Kitap yazmaları gerekir diyorum. Mesela hakem maç öncesi kimden telefon almış ve nasıl maç yönetmiş. Değerli Futbol sevenler hepimiz neyin ne olduğunu biliyoruzda, yalandan bilmiyormuş gibi yapıyoruz.Ben Federasyonun Zekii olanını severim.