28
Mayıs
2024
Salı
SPOR

Şike için İtalya örnek olacak

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, futboldaki şike iddialarıyla ilgili olarak İtalya'daki çalışmaları örnek alacaklarını belirtirken, "Şu anda yasalarımızda şikeyi suç sayan bir madde yok. Bu boşlukları doldurup, her türlü şike iddiasıyla ilgili konuların üzerine ciddiyetle gitmemiz gerekiyor" dedi. 

Bakan Şahin, Sarıyer'deki Çayırbaşı Stadı'nın açılışında basın mensuplarının Türk futbolunda geçmişte yaşanan şike iddialarıyla ilgili sorularını cevaplandırdı. Bir gazetede yazı dizisi halinde yayınlanan iddiaları yakından izlediğini belirten Bakan Şahin, "Futbol Federasyonu'nun ilgili düzenlemelerinde bu tür konularda 2 yıllık bir zaman aşımı süresi var. Belirli bir zaman içinde işlem yapmadığınız takdirde, ortada suç da tespit etseniz bir şey yapamıyorsunuz. Ben, tüm bunları ihbar kabul ederek ilgili kuruluşlara göndereceğim. Danışmanıma da talimat verdim, bu gazete yazı dizisini bitirsin, tamamını ihbar kabul ederek gerekli yerlere sevk edip, yasal sınırlar içinde işlem yapılmasını isteyeceğim. Sanırım 2 yıllık bir zaman aşımı söz konusu. Bizim sporda ve özellikle futbolda her türlü şike iddialarıyla ilgili yapmamız gereken yasal düzenlemeler var. Şu anda yasalarımızda şikeyi suç sayan bir madde yok. Bu tür iddialarla ilgili delil toplamada yeni yöntemlere ihtiyaç var. Ceza Usul Yasası'nda, özellikle organize suçlarla ilgili delil toplamada güvenlik güçlerine ve yetkililere bazı kolaylıklar sağlanmış. Bu kolaylıkları, sporla ilgili soruşturmalar açısından da getirmekte yarar olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Futbol Federasyonu'ndan, İtalya örneğini incelemeleri konusunda istekte bulunduğunu ifade eden Şahin, "Kendilerinden, 'İtalya'da sonuca nasıl ulaşıldı, hangi imkanlar var, bizde hangi imkanlar yok, bir mukayese yapın ve mücadele için eksiğimiz neyse tamamlayalım' diyerek rapor istedim. Yeni dönemde eksiklerimizi tamamlamaya çalışacağız. Adalet Bakanlığı ve diğer kuruluşlarla işbirliği yapacağız. Boşlukları kısa sürede doldurmamız ve her türlü şike iddiasıyla ilgili konuların üzerine ciddiyetle gitmemiz gerekiyor. Futbol Federasyonu Şike Tahkik Komisyonu, kanıt yetersizliğinden dolayı şimdiye kadar bir sonuca ulaşamadı. Çünkü, iddia sahipleri ortaya bir şey koymuyor. Çoğu da basına yansıyan iddialarının ardında durmayıp, 'yanlış anlaşıldım, öyle söylemek istememiştim' gibi sözlerle katkı vermiyor. Ben, İtalya'da yargı erki ve savcılık olayın içine girdiği, yargı kararıyla telefon dinlemeleri sonucunda bulgulara ulaşıldığı için sonuç alındığını düşünüyorum'' diye konuştu. Şike Tahkik Komisyonu'nun sadece bir iddia ortaya çıktığı zaman değil, sürekli olan bir kurul olmasını isteyen Bakan Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: 

"İtalya'da böyle bir yapı var. Başında da eski anayasa mahkemesi başkanı bulunuyor. Sürekli görev yapan bir komisyon. Bizim de böyle bir yapıya ihtiyacımız var. İtalya örneği birçok ülkeye önemli dersler vermektedir. Biz de buradan gerekli dersleri çıkarmak durumundayız." 

Öte yandan, Bakan Mehmet Ali Şahin, Avrupa Şampiyonası Eleme Grubu'nda A Milli Futbol Takımı'nın tarafsız bir sahada seyircisiz oynayacağı 3 maç için, Türk bir firmanın ilginç bir çalışma yaptığını bildirdi. Bakan Şahin, "Maçların ilgi çekmesi ve ders olması için geliştirilen proje FIFA'ya da sunulduğu ve olumlu karşılandı. Projeye göre, her boş koltuğa insan figürlü bir karton maket konulacak. Firma yetkilisine bunun nedenini sorduğumda amaçlarının tüm yönetici ve futbolcuların, fanatik sporseverlerin bundan ders alması olduğunu, 'futbol altında terör yapılmasın, herkes haddini bilsin, futbol centilmence oynanacak ve izlenecek bir oyundur' mesajını vermek istediklerini söylediler. Bu proje büyük ihtimalle gerçekleşecek ve herkese gereken mesajı verecektir" şeklinde konuştu.
Gençlik ve Spor İstanbul İl Müdürlüğü'nün, İstanbul İl Özel İdaresi bütçesinden yapımını tamamladığı, yapay çim zemine sahip Çayırbaşı Stadı'nın açılış kurdelasını Bakan Şahin, AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Kansu, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, Sarıyer Belediye Başkanı Yusuf Tülün, Milli Takımlar eski Teknik Direktörü Şenol Güneş ile birlikte kesti. 

Bu arada, Sarıyer ile Gençlik ve Spor İstanbul İl Müdürlüğü genç futbol takımları arasında oynanan maçın başlama vuruşunu da Bakan Şahin, Şenol Güneş ile birlikte yaptı.
iha
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2006 Çarşamba 23:31:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?