19
Mayıs
2024
Pazar
SPOR

Son finalist Fransa

Portekiz'i Zinedine Zidane'ın penaltı golüyle yenen Fransa Dünya Kupası finalinde İtalya'nın rakibi oldu.

2006 Dünya Kupası'nda finali İtalya ile Fransa oynayacak. 1998'in şampiyonu Fransa, Portekiz'i Zinedine Zidane'ın ilk yarıda attığı penaltı golüyle yendi ve finale yükseldi.

Münih'te çok sıcak ve nemli bir havada oynayan yarı final maçından yenik ayrılan Portekiz, 8 temmuz cumartesi günü evsahibi Almanya ile üçüncülük için karşılaşacak. Fransa ile İtalya arasındaki büyük final ise 9 temmuz pazar günü yapılacak.

Portekiz'de son antrenmanda sakat oldukları için ayrı çalışan orta saha oyuncuları Luis Figo ve Cristiano Ronaldo yarı final maçına ilk 11'de başladı. Tiago ve Armando Petit de yerlerini kart cezaları sona eren Deco ve Costinha'ya bıraktı.

Fransa teknik direktörü Raymond Domenech ise Dünya Kupası'nda üstüste üçüncü kez aynı kadroyu sahaya sürdü.

66 bin kişinin ilediği maçta ilk tehlikeyi henüz 30'uncu saniyede Fransa yarattı, rakip ceza sahasına soldan giren Florent Malouda'nın şutu hedefi bulmadı. Hemen ardından Deco ceza sahası yayı üzerinden vurdu, Fabian Barthez topu çeldi.

Hollanda ve Meksika maçlarında uzaktan çektiği şutlarla iki gol atan Maniche dokuzuncu dakikada şansını denedi, top üstten az farkla dışarı çıktı.

32'nci dakikada Fransa penaltı kazandı. Richardo Carvalho, Thierry Henry'i ceza sahası içinde düşürünce hakem Jorge Larrionda tereddütsüz orta noktayı gösterdi. İngiltere ile oynanan çeyrek final maçında üç penaltı kurtaran Ricardo, Zinedine Zidane'ın vuruşunda köşeyi doğru tahmin etmesine rağmen topun ağlara gitmesine enge olamadı.

Cristiano Ronaldo 39'uncu dakikada kişisel becerisiyle gole yaklaştı. Genç futbolcu orta saha çizgisi civarında iki Fransızdan kurtuldu, soldan süratle ilerledi, ceza sahasına girere girmez şutunu çekti ama rakibin ayağına çarpan top kornere gitti.

İkinci yarının başında Fransa, Henry ve Ribery'nin şutlarıyla Portekiz kalesini yokladı. Henry'nin ceza alanı içinde sol çaprazdan vuruşunda Ricardo şansının da yardımıyla tehlikeyi kornerle geçiştirdi hemen ardından Ribery'nin ceza sahası dışından sert şutunda güzel bir kurtarışla ikinci golü önledi.

Portekiz'in gol umudu Pauleta 53'üncü dakikada ceza sahasının içinde sol çaprazda iki Fransız savunmacının baskısına rağmen sert bir şut çıkardı, top yan ağlarda kaldı.

2006 Dünya Kupası'nın en iyi sağ beklerinden biri olarak dikkat çeken Miguel 60'ıncı dakikada sakatlanınca Portekiz ilk değişikliğini zorunlu olarak yaptı, oyuna Paulo Ferreira girdi. Scolari 68'de Pauleta'yı da çıkardı ve Simao Sabrosa'yı sahaya sürdü.

Tempoyu düşürerek maçın sonunu getirmeye çalışan Fransa'da Malouda 69'da yerini Wiltord'a, Ribery de 72'de Govou'ya bıraktı. Üç dakika sonra Portekiz son oyuncu değişikliğini defansif orta saha oyuncusu Costinha'nın yerine forvet Postiga'yı alarak gerçekleştirdi.

Bitime 12 dakika kala Fabian Barthez'in yaptığı büyük hata Portekiz'e neredeyse beraberlik golünü getiriyordu. Ronaldo'nun frikiğinde Barthez üzerine gelen topu sektirdi, altıpas içinde bomboş durumdaki Figo'nun kafa vuruşu üstten auta gitti.

İkinci uzatma dakikasında Fernando Meira'nın ceza yayı üzerinden çektiği şut da hedefi bulmayınca Fransa sahadan 1-0'lık galibiyetle ayrıldı ve 2006 Dünya Kupası finalinde İtalya'nın rakibi oldu.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2006 Perşembe 09:56:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?