31
Mayıs
2024
Cuma
SPOR

'Sponsorluk' krizi yolda!

Alkollü içki ve tütün mamullerini içeren ilan ve reklam bedellerinin gider kabul edilemeyeceği yönündeki düzenleme, çeşitli faaliyetlere sponsor olan firmalarda kafa karışıklığı yarattı...

Sigara yasağının kapsamını genişleten ve mayıs ayında yürürlüğe girmesi öngörülen düzenlemede alkollü içki ve tütün mamullerini içeren ilan ve reklam bedellerinin gider kabul edilemeyeceği hükmüne yer verilmesi, spor kulüpleri ve sanatsal faaliyetlere sponsor olan firmaların kafasını karıştırdı.

Mayısta yürürlükte
Geçen ay Resmi Gazete'de yayımlanan Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'da değişiklik yapan kanun ile Gelir Vergisi Kanunu'nda da yeni bir düzenlemeye gidildi. Yeni kanunda, "Gelir Vergisi Kanunu'nun 41. maddesinin birinci fıkrasının 7 numaralı bendinde ilan ve reklam giderleri gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak gösterilemez" ifadesi yer aldı.
Yapılan değişiklikle her türlü alkol ve alkollü içeceklerle tütün ve tütün mamullerine ait ilan ve reklam harcamaları kazançtan düşülen harcamalar kapsamından çıkarıldı.
Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yer alan, "Diğer kanunlardaki muafiyet, istisna ve indirimlere ilişkin hükümler, kurumlar vergisi bakımından geçersizdir" maddesinin bağlayıcı olacağı ve vergi indiriminin süreceğini düşünen sektör temsilcilerine Maliye Bakanlığı'ndan kötü haber geldi. 

Maliye Bakanlığı yetkilileri, yeni düzenlemenin, "muafiyet, istisna ve indirim" getirmeyeceğini, bir kısıtlamaya gidileceğini bildirdi. Buna göre, tütün ve alkollü içkilere ilişkin reklamlarla ilanlar, düzenlemenin yürürlüğe gireceği 19 Mayıs 2008'den itibaren gider olarak gösterilemeyecek.

'Karşılık beklemeden...'
Maliye Bakanlığı yetkilileri, düzenlemenin sponsorluk hizmetlerine sekte vuracağı eleştirilerine şu yanıtı verdi: 

"Vergi düzenlemesi açısından ilan ve reklamlarla sponsorluk farklı tanımlara sahip. Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 10. maddesi sponsorlukla ilgili vergi avantajlarına yer veriyor. 

Bu maddede herhangi bir değişiklik yok.
Sektör yetkilileri ise sponsorluk ve reklamın ayrımının net yapılması gerektiğini belirterek, "Ürünümüzün adının bir festivale verilmesi nedeniyle alandaki panolarda yer alması ya da sponsor olduğumuz organizasyonda bir şemsiye üzerinde bulunması indirimden yararlanmaya engel mi bilmiyoruz. Maliye Bakanlığı buna net bir açıklama getirmeli" dedi.

Özilhan: Çekilebiliriz

Anadolu Grubu İcra Başkanı Tuncay Özilhan, sponsorluk harcamalarının gider yazılamaması halinde, Efes Pilsen Basketbol Takımı başta olmak üzere grubun yaptığı sponsorluklardan çekilebileceklerini söyledi. 

Özilhan, "Efes Bira Grubu 'vergi toplama şubesi' gibi çalışıyor. Ciro kadar ÖTV veriyoruz. İlan ve reklamlarla ilgili yeni yasada sponsorluklar konusunda açıklık yok. Maliye'den bu konuya açıklık bekliyoruz" diye konuştu. 

Efes Pilsen Spor Kulübü Asbaşkanı Çetin Çeki de kulübün ücretsiz basketbol okullarıyla yılda yaklaşık 12 bin gence eğitim verdiğini belirtti.

35 milyon dolarlık harcama yapılıyor

Anadolu Grubu, Türkiye'de en yüksek sponsorluk harcaması yapan grupların başında geliyor. Grubun bu konudaki harcamaları 35 milyon doları buluyor.
En önemli sponsorluklarından biri de gruba bağlı alkollü içecek üreticisi Efes Pilsen'in basketbol sponsorluğu. Yeni yasayla birlikte bu şirketin şu sponsorlukları tehlikeye giriyor: Efes Pilsen Basketbol Kulübü, Türk Milli Futbol Takımı, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray kulüplerinin resmi sponsoru. 

Ayrıca 10'dan fazla Anadolu kulübüne destek veriyor. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, Efes Pilsen Blues Festival, Efes Pilsen One Love Festival, Assos/Behramkale'de ve Çanakkale/Gülpınar'da sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmalarına destek olup film, tiyatro gibi sanat dallarını destekliyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2008 Çarşamba 17:53:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?