22
Mayıs
2024
Çarşamba
SPOR

'Süreyya,koşmamak için uğraştı'

Süreyya Ahyan Kop Anadolu Ajansı’nı aramış ve gelişmeleri bildirmiş. Bize Uluslararası Dopingle Mücadele Ajansı’ndan (WADA) resmi bir yazışma gelmedi. Bu yazışma geldikten sonra zaten Uluslararası Atletizm Federasyonu’nun (IAAF) bir üyesi olarak, IAAF ve WADA’nın doping ve anti-doping yönetmeliğiyle ilgili yönetmelik prosedürü uygulanacak. Daha önce Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’nün ceza kurulu bu konuda işlem yapıyordu.

Ancak şimdi özerk bir federasyon olduğumuz için Atletizm Federasyonu Ceza Kurulu konuyu değerlendirerek süreci devam ettirecek. Üzgünüz. Bu duruma gelinmesi Türk atletizmi açısından üzücü. Süreyya’nın bu duruma gelmemesi gerekiyordu. Süreç devam edecek ve yönetmelik ne yazıyorsa o uygulanacak. Bunun dışında çok fazla söylenecek bir şey yok" diye konuştu.


"GEREKLİ DESTEĞİ VERDİK"

Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ve Atletizm Federasyonu’nun Süreyya Ayhan Kop’a gerekli desteği verdiğini bildiren Terzi, şunları kaydetti:
"Bu zamana kadar devlet kendisine büyük destekler verdi. 2003 yılından beridir yarış koşmuyor. 2004 yılında yaptığı hatadan dolayı 2 yıl ceza aldı. Ceza aldığı dönemde kurallara göre destek vermemiz mümkün değildi.
Ama cezası bittikten sonra tekrar yanında olduk. Cezasının başlama tarihi 2004 Ekim ayıydı biz bunu Ağustos ayına çektik. Çünkü Ağustos ayında numunesi alınmıştı. Biz de Ağustos 2006 yılında yapılacak Avrupa Şampiyonası’na yetiştirmek için böyle bir karar verdik. Bunun için bütün hazırlıkları yaptık. Dünya Şampiyonası seçmelerinde bir sporcu barajı aşarsa ikinci sporcu gidemiyordu. Biz bu yüzden Elvan Abeylegese’ye 5-10 binde, Binnaz Uslu’yu da 800 metre de koşmasını söyledik. 1500 metreyi de Süreyya’ya bırakmıştık ama biz daha takımı tespit etmeden Mayıs ayında bize Avrupa Şampiyonası’nda koşmak istemediğini, Dünya Şampiyonası’nda koşmak isteğini bildiren bir faks gönderdi. O nedenle 2006 Avrupa Şampiyonası’nda koşturamadık."

"KOŞMASI İÇİN HER ŞEYİ DENEDİK..."

Mehmet Terzi, Süreyya Ayhan Kop’un koşması için her türlü imkanı sunduklarını, ancak onun koşmamak için uğraştığını söyledi.
Federasyon Başkanı, 2007 yılında Süreyya ile görüşmeye gittiğini ve bu görüşmede milli atletin kendisine "Başkanım destek verirseniz koşmak istiyorum" dediğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bundan sonra kendisini 6 aylığına kamp yapması için ABD’ye gönderdik.
Daha sonra Türkiye’ye döndü ve Almanya’da 6 ay kamp yapmak istediklerini söyledi. Biz de kendisine Almanya’da yapılacak Avrupa Kupası’nın hem bayan hem de erkek takımlarımızın başarılı olabilmeleri açısından çok önemli olduğunu söyledik. Bu yarışmada milli takıma destek olmasını istedik. Ayrıca kendisi bir yarış koşarak hem kamuoyu baskısından ve diğer baskılardan kurtulup Dünya Şampiyonası’na daha rahat hazırlanmasını amaçlamıştık. Zaten Dünya Şampiyonası’na gidebilmesi için de barajı aşması gerekiyordu. Bu yarışta koşarak baskılardan kurtulmanın yanı sıra barajı da aşacaktı. Biz Almanya’ya kendisiyle görüşmesi için 2 arkadaşımızı gönderdik ama bu arkadaşlarımızla görüşmedi ve Türkiye’ye geri döndü. Döndükten sonra basında sakat olduğuna dair haberler okuduk.
Sonra bize 2 satırlık bir rapor göndererek Dünya Şampiyonası’na katılmak istemediğini söyledi. Artık bizim yapabileceğimiz bir şey kalmamıştı.
Biz koşturmak için her şeyi denedik ama onlar koşmamak için uğraştılar."
"ÇALIŞMA SİSTEMİ BİZE GÜVEN VERMEDİ"

Mehmet Terzi, Süreyya Ayhan Kop’un çalışma sistemi ve metotlarının kendilerine güven vermediğini dile getirdi.
Milli atletin, 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları’na hazırlanmak için kendilerinden 1 yıllık izin istediğini ifade eden Terzi, "Süreyya Ayhan Kop, Atletizm Federasyonu’nda uzman kadrosundaydı ve 4,5 yıl koşmadan maaş aldı. Ama kendilerini 1 yıl izin vermememizin nedeni çalışma sistemi ve metotlarının bize güven vermemesiydi. 2004 Atina Olimpiyat Oyunları öncesi ABD’deydi ve Türkiye’ye dönerek organizasyona katılmadı.
2006 yılında yine ABD’ye giderek Avrupa Şampiyonası’nda koşmadı. 2007 yılında yaptığımız bütün desteklere rağmen Avrupa Kupası ve Dünya Şampiyonası’na katılmadı. Zaten o da bize izin yazısı gönderdi, cevabını beklemeden ertesi sabah ABD’ye gitti. Yani biz sizi takmıyoruz, siz ne deseniz de biz gideriz havasına girdi" şeklinde konuştu.

milliyet
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2007 Pazar 23:07:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?