18
Mayıs
2024
Cumartesi
SPOR

Türk takımlarına şok

Almanya Futbol Federasyonu'ndan gelen haber, herkesi şoke etti. Türk takımlarının Almanya'da özel maç oynaması yasaklandı. Birçok Süper Lig takımı, sezon öncesi kamplarını Almanya'da yapıyor. Avrupa'da gurbetçilerin en yoğun yaşadığı ülkedeki hazırlık karşılaşmaları sırasında ise statlarda meşale yakılması ve taraftarların sahaya girmeleri nedeniyle istenmeyen olaylar yaşanabiliyor.

Bu konuyu değerlendiren Almanya Futbol Federasyonu (DFB), Türk takımlarının Almanya'da özel maç oynamasının yolunu kapattı. Öyle ki geçtiğimiz yıl Galatasaray-Inter ve Fenerbahçe-Nürnberg karşılaşmalarını örnek gösteren DFB, bu sezondan itibaren Türk takımlarına izin vermeyecek.

Yasakla ilgili yazının, Türkiye Futbol Federasyonu ve Türkiye büyükelçiliğine de iletildiği öğrenildi. Böylece birçok Türk takımının Almanya’da kamp yapma planları tehlikeye girdi.

Son olarak bir Alman şirketin, Galatasaray'ın Rosenheim'la 11 Temmuz'da yapacağı özel maç için DFB'ye başvurduğu, ancak güvenlik gerekçesiyle müsabakaya onay çıkmadığı bildirildi.

Düren: O içerikte bir yazı yok

İddiaların aksine Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Basın Sözcüsü Prof. Dr. Mete Düren, TFF'ye bu içerikte bir yazı gelmediğini, dolayısıyla yasakla ilgili henüz bir bilgilerinin olmadığını ve böyle bir olayın gerçekleşip gerçekleşmediğini araştırdıklarını söyledi.

TFF yöneticisi Arif Koşar ise "Bir çok Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig takımı, yeni sezon çalışmalarını Almanya, Hollanda, Belçika ve Avusturya'da yapıyorlar. Alman Futbol Federasyonu'ndan TFF'ye gelen bir yazı yok. Böyle bir karar alırlarsa açıklamamızı yaparız" dedi.

"Malına sahip ol, hırsızın başını belaya sokma"

TFF Yönetim Kurulu yedek üyesi Yemen Ekşioğlu, "Almaya'nun bu konuda aldığı kararı sonuna kadar destekliyorum. Gurbetçi kardeşlerimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, ama milliyetçilik yapmanın lüzumu yok. Holigan her yerde holigan. 'Malına sahip ol, hırsızın başını belaya sokma' diye bir laf vardır. Adam gibi maç seyredersek neden sorun olsun? Türkiye'de oynanan maçlarda çıkan olayları düşünelim. Bizde yasa 'şike yasası' diye çıktığı için caydırıcılığı yok. Son Fenerbahçe-Galatasaray maçını hatırlayalım. İçeride bir Allah'ın kulu yok, herkes serbest. Kavga sende, küfür sende, maça mı gidiyorsun savaşa mı gidiyorsun belli değil. Kurban bayramlarında bile kasaplar bu kadar satır kullanmıyor. Haliyle adamlar, kendi ülkesinde özel maç yapmamızı istemiyor" yorumunda bulundu.

"Hesap sorulacaksa güvenlik şirketine sorulsun"

Beşiktaş yöneticisi Levent Erdoğan, "Bugüne kadar Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde yapılan hazırlık maçlarında bir sorun yaşamadık. Amatör sahalarda yapılan hazırlık maçlarında taraftar sahaya giriyorsa, bunun önlemini kulüplerin anlaştığı güvenlik şirketi almalı. Hesap sorulacaksa bu güvenlik şirketlerine sorulmalı" ifadelerini kullandı.

Beşiktaşlı futbolcu İbrahim Toraman, konuyla ilgili olarak, "Yurt dışındaki hazırlık maçlarına taraftarların özlemi var. İnanılmaz sevgi seli oluyor. Bugüne kadar yurt dışındaki vatandaşlarımızın sahaya girmesinden zarar görmedik. Resmi maçlarda böyle olaylar kesinlikle yaşanmadı" dedi.

Siyah-beyazlı takımın file bekçisi Rüştü Reçber ise "Almanya'nın böyle bir karar almasına anlam veremiyorum. Resmi maçlarda bugüne kadar öyle bir sorun yaşanmadı. Özel maçlar amatör sahalarda yapıldığı için bir rahatlık oluyor. Bu rahatlık Almanları rahatsız ediyorsa üzülürüm" şeklinde konuştu.

Niersbach'tan 17 Temmuz vurgusu

Almanya Futbol Federasyonu Başkanı Wolfgang Niersbach, "Türk takımlarına genel bir yasak yok. Güvenlik nedeniyle bazı maçların çeşitli statlarda oynanmaması söz konusu. Güvenlik kurulu, farklı detayları göz önünde bulundurmuş olabilir. Konuyla ilgili 17 Temmuz'da toplantı yapacağız" dedi.

İşte tehlikeye giren maçlar
Uerdingen-Trabzonspor
Willen II-Trabzonspor
Fenerbahçe-Mallorca
Saint Pauli-Fenerbahçe
FC Köln-Fenerbahçe

Milli maç yarıda kaldı
Son olarak A Milli Futbol Takımı'nın Finlandiya ile oynadığı hazırlık maçı, gurbetçilerin sahaya girmesi nedeniyle iki dakikalık uzatma bölümü oynanmadan yarıda kalmıştı.

Bir şok da Hollanda'dan
Türk takımlarıyla ilgili ilk yasağın geçen yıl Hollanda tarafından koyulduğu ve temsilcilerimizin Hollanda sınırları içinde maç yapmasının mümkün olmadığı öğrenildi. Hollanda Futbol Federasyonu'nun yasağı, bu yıl da devam ediyor. 

...
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2012 Salı 12:52:02
Güncelleme :26 Haziran 2012 Salı 12:54:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?