20
Mayıs
2024
Pazertesi
SPOR

Türkiye - Kazakistan maçından notlar

Milli takım 2006 Dünya Kupası elemelerindeki 3. maçında Kazakistan’ı ağırladı Şükrü Saraçoğlu Stadı’nda. İlk 2 maçını beraberlikle bitiren takım ilk galibiyetini almak için çıktı sahaya, şüphesiz ki galibiyetten başka bir sonuç Almanya hayalinin sona ermesi demek olurdu. Tam bir kapalı kutu olan rakip ise ilk kez bir Avrupa deplasmanına çıkıyordu. Kamuoyu pek ilgilenmemişti bu maçla açıkçası, ne de olsa çarşamba günü Danimarka deplasmanına çıkılacaktı; bir de Hakan Şükür’ün kadroya alınmayışı vardı hafta içi bol bol tartışılan.

Milli takım sahaya 3 forvetle çıkarken Kazakistan ise ceza sahası önüne 10 kişiyi yığıp ileride tek forvet bırakarak oynatmamayı hedefliyordu. İlk yarının başında herşey Kazakistan’ın istediği gibiydi. Orta sahadaki oyuncularımız bir türlü etkili pas trafiğini kuramadı ve top kaybı sayısı her geçen dakika arttı. Fakat kaptırılan toplar sonrası uygulanan presle hücum hakkı tekrar kazanıldı. 15. dakikada kullanılan serbest vuruşta Fatih Tekke’nin kafa vuruşu direğin hemen yanından auta gitti. 2 dakika sonra ise gol geldi. Nihat’ın kullandığı kornerde defansın uzaklaştıramadığı topu Gökdeniz şık bir vuruşla üst köşeye gönderdi ve takımını olası bir krizden kurtardı. Golden sonra Kazakistan biraz daha açıldı ve yarı sahamızı daha çok ziyaret etmeye başladı. Buna karşılık ayyıldızlılar top kayıplarına devam etti. Pozisyon olarak sayılabilecek bir-iki karambol vardı ve futbol adına pek birşey izleyemediğimiz ilk yarı 1-0 lehimize sonuçlandı.

İkinci yarıya hem takım hem de seyirciler hızlı başladı. Tribün desteğini de arkasına alan kırmızı beyazlılar maçın 48. dakikasında Nihat’ın güzel golüyle farkı 2’ye çıkardılar. Bu pozisyon sırasında kaleci Novikov, Nihat’ın sert şutunu kurtarmaya çalışırken sakatlandı. Etkin futbolunu devam ettiren milli takım 56. dakikada Necati’nin ceza sahası içinde düşürülmesiyle penaltı kazandı fakat Fatih Tekke’nin vuruşunu kaleci kurtardı. İkinci yarının tamamında Türkiye’nin hakimiyeti ve özellikle Tuncay-Nihat ikilisinin değerlendiremediği pozisyonlar vardı. Herkesin beklediği gol ise 89. dakikada penaltıyı kaçıran Fatih Tekke’den geldi. Bu gol ayrıca Türk milli futbol takımının attığı 500. gol olma özelliğini de taşıyordu. Maçın uzatma dakikaları oynanırken Fatih Tekke kendisinin 2. Türkiye’nin 4. golünü atarak Dünya Kupası elemelerindeki ilk galibiyetimizi almamızı sağladı.

Türkiye’nin 14 ay sonra kendi evinde kazandığı bu galibiyet Ersun Yanal’ın da milli takımın başında aldığı ilk galibiyet. Kazakistan karşısında alınan 3 puan sonrası Türkiye 2. grupta averajla liderliğe yükseldi.
İSTANBUL
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2004 Pazar 00:37:10
Güncelleme :10 Ekim 2004 Pazar 01:14:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?