18
Mayıs
2024
Cumartesi
SPOR

Türkiye´de futbol mafya batağında

TBMM Genel Kurulu’nda, iktidar ve muhalefetin uzlaşması doğrultusunda, şiddet, şike ve doping iddialarıyla gündeme gelen "sporda kirlenme" nin araştırılması amacıyla Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi.

Genel kuruldaki görüşmelerde gerek AKP, gerekse CHP milletvekilleri, "sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesi"ne ilişkin yasaya işlerlik kazandırılamadığına dikkat çekerek, şiddet, ve şikeye karşı etkin yaptırımların yaşama geçirilmesini istediler.

Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin de son dönemde mafya bağlantılı şike ve doping iddialarıyla ilgili Başbakanlık Teftiş Kurulu’na gerekli yetkiyi verdiklerini belirterek, "Ama bu iddialar var diye sporu, sporcuyu desteklemekten vaz mı geçeceğiz. Mikrop var diye yaşam mücadelesinden vazgeçmediğimiz gibi, sporu desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda dün, İstanbul’da Beşiktaş-Çaykur Rizespor maçında yaşanan "tribün cinayeti" ile bir kez daha kamuoyu gündemine gelen "sporda şiddet ve kirlenme" iddialarıyla ilgili AKP ve CHP’nin verdiği Meclis araştırma önergeleri ele alındı.

Genel kuruldaki görüşmelerde söz alan spordan sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, sporda kirlenme iddialarının ağırlıklı olarak ’’futbol’’ alanında gündeme geldiğini belirterek, bunda futbolun bütün dünyada önemli bir ’’ekonomik sektör’’ haline gelmesinin etkili olduğunu söyledi.

Bu durumun futbolu, ’’görsel sanat’’ olma özelliğinden uzaklaştırdığını belirten Şahin, mafya ve birtakım menfaat çetelerinin bu büyük kaynaktan pay alabilmek için devreye girdiğini ve ’’başarılı’’ da olduğunu vurguladı.

AKP Trabzon Milletvekili Faruk Özak , trilyonlarca lirayı yöneten futbol kulüplerinin denetlenebilir ve şeffaf olmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Özpolat ise futboldaki kirlenme konusunda mafya elebaşısı Sedat Peker ’in dinlemeye takılan telefon konuşmasına dikkat çekerek, ’’Bu konuşmalar mafyanın, çete elebaşılarının, ticaret, siyaset ve futbolda nasıl babalar koalisyonu oluştuğunu gösterdi. Futbol camiası da bu kirlenmeden fazlasıyla nasibini aldı. Ne yazık ki, yeşil çimlere ve formalara camur sıçradı. İnsanlarımız futbol izlediklerini sanırken, aslında mafyanın kendilerine oynadığı oyunu izlemektedirler’’ dedi.

Özpolat mafya yöneticilerine pasaport sağlanmasının altından bile kulüp yöneticilerinin çıktığına dikkat çekti.

CHP’li Mesut Değer sporda kirlenmenin önlenmesi için yeni yasal düzenlemelere gereksinim olduğunu belirtirken, ’’Yeraltı dünyası futbola sızmaya başladı’’ dedi.
CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2004 Çarşamba 11:02:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?