16
Mayıs
2024
Perşembe
SPOR

Turkuaz forma tartışma yarattı

Nike firması tarafından hazırlanan turkuaz renkli Milli Takım forması, spor ve moda dünyasında tartışmalara yol açtı. Yıllardır kırmızı-beyaz rengin kullanıldığı formanın tasarımını beğenenler de oldu, beğenmeyenler de...
Nike firması tarafından Türk Milli Takımı için tasarlanan turkuaz renkli yeni forma, moda ve spor dünyasında tartışmalara sebep oldu. Bundan önceki formalarda kullanılan kırmızı-beyaz rengin yerini turkuazın alması, kimi modacılar tarafından bir hayli iddialı, kimi modacılar tarafından ise son derece başarılı bulundu. Geleneksel mimarimizde önemli bir yere sahip olan turkuaz, dünya genelinde Türk rengi olarak biliniyor. Milli Takım’ın dış sahalarda kullanacağı yeni formada teknolojinin de nimetlerinden faydalanılmış. Forma, giyildiğinde vücuda oturan, terletmeyen ve su geçirmeyen özelliğiyle futbolculara sahada birçok kolaylıklar sağlayacak. Yıllardır kırmızı-beyaz renklerine alıştığımız forma hakkında bakın modacılar ne dedi:

Reyhan Yazıcı: Öncelikle turkuazın kullanılmasının nedeni, dünya genelinde bu rengin Türk rengi olarak bilinmesidir. Ben olsam tasarımda turkuazı kesinlikle kullanmazdım. Renginden dolayı geleneğe atıfta bulunulmuş. Keşke formanın bir köşesine küçük bir geleneksel figür konsaydı. Bu, geleneksel Osmanlı ya da Selçuklu motifi olabilirdi. Formanın yakasını beğendim. Milli Takım’a yapılan formalarda her yıl artı yöne doğru bir ilerleme var. Gün geçtikçe Milli Takım’ın daha iyi formalara kavuşabileceğine inanıyorum. Teknoloji ilerledikçe formaların kumaşı da daha modern ve sağlıklı oluyor. Terletmeyen, bakteri içermeyen ve su geçirmeyen kumaşların bu formada kullanılması kaliteyi artırıyor.

Faruk Saraç: Yıllardır kullanılan kırmızı-beyaz renkli formayı değiştirmek, gerçekten çok iddialı olmuş. Ben genel itibarıyla formayı beğenmedim. Bana kalsa formaya küçük bir lale motifi koymak isterdim. Çubuk şeklindeki çizgiler, Milli Takım oyuncularını daha uzun boylu gösterebilirdi. Formada kullanılan beyaz renk çok fazla, özellikle üst kısımdaki sadelik formayı sıradan gösteriyor. Turkuazın sadece yakada kullanılması, tasarım açısından basitliğe kaçıldığını gösteriyor.


Hakan Yıldırım: Milli Takım’ın yeni formasını çok beğendim. Futbolcuların üzerinde çok şık ve sportif duruyor. Örme tekniği ve yaka bölgesinin tasarımı tamamen futbolcuların rahat etmesi için tasarlanmış. Formada en çok dikkat çeken şey ise renkler. Bundan önce tasarlanmış formalar hep kırmızı-beyaz renkliydi. Yeni formanın ağırlıklı olarak turkuaz renkli olması, ayrı bir farklılık ve güzellik oluşturmuş. Turkuaz, dünya çapında geçerli olan bir Türk rengi olarak biliniyor.


Neslihan Yargıcı: Tasarımı çok olumlu buldum. Gelenekten gelen bir renk olan turkuaz, formaya ayrı bir sportiflik katmış. Futbolcu için önemli olan rahatlıktır. Şekil ve renk ikinci planda kalır. Terletmeyen ve su geçirmeyen kumaşın kullanılması en önemli yanı. Oyuncuların vucutlarına oturan bir yapıda olması, terlemeyi azaltan kumaş kullanılması, su geçirmemesi ve bakteri oluşumunu engelleyen bir teknolojiyle formanın imal edilmesi,futbolcuları rahatlatacak en büyük etken.


Eski milli futbolcu Tanju Çolak: Yeni forma çok güzel olmuş. Kırmızı-beyaz rengin dışına çıkmak biraz iddialı olsa da genel itibarıyla modern bir görünümde. Futbol başlı başına bir şovdur, bu şovun içerisinde formada yapılan bu tür değişiklikler hoşgörüyle karşılanmalıdır.


Spor yazarı Zeki Çol: Kestirmeden söyleyeyim, ben turkuazdan yanayım. Üstelik yalnızca şortun, çorapların değil, formanın da turkuaz olduğu bir kıyafetten yanayım. Nedeni basit; turkuaz pantonedeki en güzel renklerden birisi. Şu an kullanılan düz kırmızı ya da düz beyaz formayı onlarca takım giyiyor; ama turkuaz bir forma dünyada hiçbir milli takımda yok.


Milli futbolcu Arda Turan: Formayı beğendim, Türk Milli Takımı’nı diğer takımlardan ayıracak özellikte. Formanın bana kendimi nasıl hissettirdiği gerçekten çok önemli. Saha içerisinde kendisini iyi hisseden futbolcu başarıyı yakalar.


Eski milli futbolcu Cüneyt Tanman: Hiç beğenmedim. Turkuaz rengi bizi temsil etmiyor. Ben ve çevremdekiler bu yeniliği çok tuhaf karşıladık. Ter ve bakteri tutmaması ise milli futbolcuları saha içerisinde rahatlatacak faktörlerden.

Zaman
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2007 Cumartesi 17:47:26
Güncelleme :15 Aralık 2007 Cumartesi 17:51:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?