22
Mayıs
2024
Çarşamba
SPOR

Tutuklu 13 sanık serbest...

Galatasaray Fenerbahçe derbisinin olay çıkaran 13'ü tutuklu 27 sanığına 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Salonun küçük olması nedeniyle duruşma 1. Asliye Ceza Mahkemesi salonunda görüldü.

Duruşmaya katılan tutuklu sanıklar, haklarındaki iddiaları reddetti. Duruşmada ifade veren sanıklardan Erkan Yağızer, kombine kartının bulunduğunu, maçta polisle olayları çıkartanlar arasında kaldığını söyledi. Gazete bayisi olduğunu belirten Yağızer, ''polise sandalye atmak ve mukavemet'' suçundan tutuklu bulunduğunu, ''sahaya bu zamana kadar su bile atmadığını'' anlattı. ''Maç gününe kadar karakol yüzü görmediğini'' ifade eden Yağızer, subay çocuğu olduğunu, üniformaya saygı duyduğunu, yaşanan olaylardan üzüntü duyduğunu belirterek, tüm polis teşkilatı ve adalet mensuplarından özür dilediğini söyledi.

Sanıklardan Mahmut Cihan Talu ise ''Galatasaraylı olduğunu fakat fanatikliğinin bulunmadığını, kombine kart sahibi olduğunu'' söyleyerek, olayların kendisinin tribüne girmeden başladığını savundu. Yaklaşık 80 gündür tutuklu olduğunu belirten Talu, bu sürede eşinin doğum yaptığını belirterek, tahliyesini istedi. Sanıklardan Şükrü Özel ise ''yüce adalete sığınıyorum'' diyerek tahliye talep etti.

Tutuksuz sanıklardan Yılmaz Tutuş da tribün lideri olduğu için polislerin kendisini yardıma çağırdığını söyleyerek, ''Ben polise yardıma gittim. Olayları, onların isteği üzerine önlemeye çalıştım. Onlar da beni sanık olarak gösterdiler. Suçsuzum, beraatimi istiyorum'' dedi. Tutuksuz sanıklardan Aret Atan ise olaylarla ilgisinin olmadığını, olaylar sırasında tuvalette bulunduğunu söyleyerek beraatini istedi. Cumhuriyet savcısı, dosyada mevcut deliller ve tutuklulukta geçirdikleri süre dikkate alınarak tutuklu sanıkların tahliyesini istedi. Tutuklu 13 sanığı tahliye eden mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.


İDDİANAMEYE GÖRE FUTBOL TERÖRÜ

Şişli Cumhuriyet Savcısı Altan Şahin, Ali Sami Yen Stadı'nda oynanan Galatasaray-Fenerbahçe derbi maçında olay çıkaran 13'ü tutuklu 27 şüpheli hakkında yaralama, polis memuruna görevini yaptırmama ve kamu malına zarar verme suçlarından dava açtı. Dördü polis memuru dokuz kişinin yaralandığı olayla ilgili fotoğraf, maç görüntüleri ve Adli Tıp raporu dosyada delil olarak gösterildi. Futbol terörünün esas kaynağının büyük kulüplerin taraftarlarının oluşturulduğu organize yapılanmalardan kaynaklandığını belirten Savcı Altan Şahin, kulüplerin bu gruplara karşı mesafeli davranmaları ile önüne geçilebilineceğini söyledi.


"OLAYLAR ORGANİZE"

Şişli Cumhuriyet Savcısı Altan Şahin'in hazırladığı iddianameye göre olaylar kendilerini Ultra Aslan olarak adlandıran ve internet sitesi bulunan bir grup taraftarın stadı terk etmek istemesiyle başladı. Şüpheliler, kamu yararına tesis edilen sandalyelere zarar verdi, müdahale etmek isteyen polisleri söktükleri koltuklarla yaraladı. Olaylar sırasında Fenerbahçeli taraftarlar da zarar gördü. Birlikte hareket eden şüpheliler, şiddet kullanarak polisleri belli bir alanda skışıtırdı ve görevlerini yapmalarına engel oldu.


"FUTBOL TERÖRÜ KAVRAMI DEĞİŞTİ"

Savcı Altan Şahin, iddianamede futbol terörü kavramının önceki yıllara göre farklı bir aşamaya geldiğine dikkat çekti. Önceki yıllarda bireysel tepkilerle zaman zaman olaylar çıktığını anlatan Altan Şahin, son yıllarda ise büyük takımların taraftarları tarafından kurulan internet sitesi bulunan grupların topluca organize bir şekilde olaylar çıkardıkları anlattı. Altan Şahin, alt grupları da bulunan bu grupların topluca belli yerlerden bilet aldıkları, maçlara birlikte gittikleri, forma bastırdıklarını belirtti.

"DOSTÇA KARDEŞÇE VE CENTİLMENCE YAPILMALI"

Bu tür oluşumların ülkemizde olduğu gibi bütün demokratik ülkelerde bulunduğunu anlatan savcı Altan Şahin, "Futbol dostça, kardeşçe ve centilmence yapılması gereken bir spordur. Ancak bazı derbi maçlarında bu tür grupların provokatif hareketleri sonucu şiddete dönüşen bir araç haline geliyor. Karşı tarafın oyuncuları ve taraftarlarına düşman gözüyle bakılıyor ve topluca saldırılar yapılıyor" dedi.

Eda özçetin /Gazeteport
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2007 Pazartesi 16:08:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?