22
Mayıs
2024
Çarşamba
SPOR

Üst düzey yönetici holigan

Ali Sami Yen Stadı'nda Galatasaray ile Fenerbahçe derbisi sırasında çıkan olaylarla ilgili gözaltına alınan 15 kişinin arasında bir şirkette üst düzey yöneticilik yapan mahmut T.'nin de bulunduğu bildirildi.

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Ali Sami Yen Stadyumu'nda oynanan karşılaşmada tribünlerde meydana gelen olaylara ilişkin gözaltına alınan 15 kişi, adliyeye sevk edildi.

Derbi maçtaki olayların ardından gözaltına alınarak İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğüne getirilen Ertan Y, Mahmut T, Yılmaz T, Murat A, Gökhan G, Zafer E, Süleyman A, Sinan B, Cahit M, Gökhan O, Fatih B, Çağatay G, Uğur K, Hakan E. ve Can T'nin polisteki işlemleri tamamlandı.

Şüpheliler, haklarında “devlet malına zarar vermek” ve “polise mukavemette bulunmak” suçlarından işlem yapılmak üzere Şişli Adliyesi'ne gönderildi.

Çoğunluğu üniversite mezunu olduğu bildirilen şüpheliler arasında bulunan Yılmaz T. ve Süleyman A'nın, 7 yıl önce Galatasaray ile Leeds United takımları arasında oynanan futbol karşılaşması öncesi Taksim'de çıkan ve 2 İngiliz taraftarın ölümüyle sonuçlanan olaylara ilişkin dava kapsamında yargılandıkları belirlendi. Ayrıca, polise sandalye ile vurduğu tespit edilen Ertan Y'nin bir şirketin bayiliğini yaptığı, Mahmut T'nin de başka bir şirkette üst düzey yönetici olduğu anlaşıldı.

Polis yetkilileri, olaylarda yaralanarak İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılan polis memuru Ürfet Çabuk'un gözünde yüzde 80 görme kaybı oluştuğunu ve bugün ameliyat edileceğini belirttiler.

"OLAYLAR SIRADAN DEĞİL"

İçişleri Bakanı Osman Güneş, Galatasaray ile Fenerbahçe futbol takımları arasında yapılan karşılaşmada tribünlerde meydana gelen olayların sıradan olaylar olmadığını belirterek, bu tür olayların yaşanmaması için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini söyledi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesine gelerek kentteki asayiş olaylarına ilişkin brifing alan Güneş, emniyetten ayrılırken basın mensuplarının, Galatasaray ile Fenerbahçe arasında yapılan karşılaşmada çıkan olaylara ilişkin sorularını yanıtladı.

Bakan Güneş, Fenerbahçe ile Galatasaray futbol takımları arasında yapılan maçta meydana gelen olayların ülke imajını olumsuz yönde zedeleyen olaylar olduğunu ve bu tür olayların gerçekleşmemesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti.

Konuyla ilgili tedbir almak durumunda olan tarafların belli olduğunu ifade eden Güneş, şöyle konuştu:

“Sadece bu olayın çok çirkin bir olay olduğunu söylememiz yetmemektedir. Kaldı ki bu son olayda, güvenlik güçleri elinden gelen gayreti göstermiştir. Bunu da tüm toplumumuz görmüştür. Futbol kulüplerimiz de bu olayın içerisindedir. Onlar da ellerinden geleni yapmalıdır. Bu konunun tarafları, federasyonumuz, ellerinden gelini yapmalıdır.”

Güneş, bu tür olayların meydana gelmemesi için tarafların bir araya gelmesi ve alınması gereken tedbirleri değerlendirmesi gerektiğini de ifade ederek, “Herkesin sağduyulu davranıp ve taşın altına elini koyup bir iş birliği içerisine girmesi lazımdır” dedi.

Bakanlık olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini kaydeden Osman Güneş, “Güvenlik güçlerimiz zaten elinden geleni yapıyor, yapmaya da devam edecek. İlgili diğer taraflarla da her zaman görüşmek suretiyle ortak birtakım tedbirler alma konusunda da biz üzerimize düşeni yapıyoruz” diye konuştu.

"ÖN HAZIRLIKLAR VAR"

İçişleri Bakanı Güneş, bir gazetecinin, “Olaylardan önce ön hazırlık yapıldığına dair bir bilgi olup olmadığını” sorması üzerine de şöyle dedi: “Şimdi o olayları herkes gördü, herkes izledi. Valimizin açıklaması oldu. Bu olayları çok iyi değerlendirir, tahlil ederseniz çok sıradan olaylar olmadığı açıktır. Birtakım ön hazırlıkların olduğu anlaşılıyor. Bu da bizi maalesef o dediğiniz gibi bir sonuca götürüyor. Bu hoş bir şey değil.

Biz bundan sonrası için elimizden gelen neyse onu yapacağız. İlgili tarafları bir araya getirmeye gayret edeceğiz. Bundan sonra bu olayların tekerrür etmemesi için de yine herkesin üzerine düşeni yapması icap ettiğini bir daha söylüyorum. Herkesin sağduyulu davranması ve gayret göstermesi gerektiğini ifade ediyorum.”

Hep aynı isimler 

Ali AKSOYER/Hürriyet


Tribünleri birbirine katan fanatikler kamera görüntüleriyle tek tek tespit edilip gözaltına alınıyor. İlk etapta yakalanan 15 kişi arasında yer alan Yılmaz Tutuş ve Süleyman Aydın’ın, daha önce de pekçok olaya karıştığı ortaya çıktı.

Yılmaz Tutuş ve Süleyman Aydın, 5 Nisan 2000’de Taksim’de 2 İngiliz’in bıçaklanması olayına karıştıkları gerekçesiyle yargılandı. Tutuş delil yetersizliğinden beraat etti, Aydın 3 ay 20 gün hapis cezası aldı.

Süleyman Aydın, 16 Mart 2007’de Konya-Galatasaray maçı sonrası Atatürk Havalimanı’nda Gerets’e saldırdı.

Yılmaz Tutuş, 19 Mayıs 2007’de oynanan Galatasaray-Fenerbahçe maçı öncesi Ali Sami Yen Stadı tribünlerinde polislere saldıran taraftarları organize ederken kameralara yakalandı.

İSTANBUL polisi büyük olaylara sahne olan Galatasaray-Fenerbahçe derbisi ile ilgili operasyonlarını sürdürüyor. 12 bin koltuğun parçalandığı, aralarında 18 polis memurunun da bulunduğu çok sayıda kişinin yaralandığı şiddet olaylarına karışan fanatik taraftarlar, çekilen kamera görüntüleri sayesinde tek tek tespit edilip gözaltına alınmaya başlandı. Gözaltına alınan 15 kişi arasında bulunan Galatasaray amigosu Yılmaz Tutuş ile Süleyman Aydın’ın adları, 7 yıl önceki Galatasaray-Leeds United maçı öncesi 2 İngiliz’in öldürülmesi olayına da karışmıştı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Foto Film Şube Müdürlüğü ve yayıncı kuruluş tarafından çekilen görüntüleri titizlikle inceleyerek olaylara katılanları tek tek tespit etmeye başladı. 18 polis memurunun dövülerek yaralandığı, bazılarının ise ancak havaya ateş ederek ellerinden kurtulabildikleri fanatikleri yakalamak için Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından operasyon başlatıldı.

Olay çıkmayacak diye söz vermişti

Gasp Büro Amirliği tarafından başlatılan soruşturmada televizyon görüntülerinde ve gazetelerde polise saldırırken görülen Yılmaz Tutuş, Cihan Talu, Süleyman Gökhan Güler, Murat Ağırtıcı, Zafer Eroğlu, Fatih Bayrak, Süleyman Aydın, Sinan Başkurt, Cahit Manbaş, Gökhan Osman, Çağatay Hız ve Ertan Y. ile isimleri açıklanmayan 3 kişi daha yakalandı.

Derbiden 2 gün önce Fenerbahçe amigoları Sefa Kaya ve Yücel Aslan ile bir araya gelerek, "Tribün terörü yaşanmayacak" dediği belirtilen Yılmaz Tutuş, 5 Nisan 2000’de Galatasaray ile Leeds United arasında oynanan UEFA Kupası yarı final maçı öncesi 2 İngiliz taraftarın öldürülmesiyle ilgili davada tutuksuz yargılanmıştı. Tutuş’un delil yetersizliğinden beraat ettiği ortaya çıktı.

Tutuş polisin elinden alınmış

Gözaltındaki Süleyman Aydın ise 2 İngiliz taraftarın öldürülmesi davasında ölümle biten kavgaya karışmaktan 3 ay 20 gün hapis cezası aldı. Aydın ayrıca, 16 Mart 2007’de Konya’da oynanan Konyaspor-Galatasaray maçı sonrası İstanbul Atatürk Havalimanı’nda Erik Gerets’in üzerine yürüyüp dövmeye kalkışmıştı.

Bu arada derbi maçtan hemen sonra sahaya atlayan Yılmaz Tutuş’un polis tarafından gözaltına alınmak istediği, ancak Galatasaray Kulübü Genel Menajeri Mustafa Turgun tarafından polisin elinden alındığı öğrenildi.



AA/hürriyet
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2007 Salı 14:25:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fati fati IP: 87.126.255.xxx Tarih : 2.09.2007 07:48:00

.....tam teror gosterisi.....bu spor sevdfasindan dolayi oluyorsa, sporu sevmeseler kimbilir neler olurdu.....