22
Mayıs
2024
Çarşamba
SPOR

Yedek kalecilerin büyük ihtilali

Şampiyonluk düğümünün henüz çözülmediği Süper Lig, yedek kalecilerin parlayışına sahne oluyor. Özellikle ikinci yarıda Fenerbahçe, Trabzonspor, Galatasaray ve Beşiktaş'ın kalesini koruyan yedek eldivenler, zor maçlarda iyi birer sınav verdi. Yıllardır suskun kalan yedek file bekçileri, son dönemlerde gün yüzüne çıkmayı başardılar.

Beşiktaş'ta Hırvat kaleci Runje'nin cezası nedeniyle geçen hafta kaleye geçen Murat Şahin, Antalya önünde takımının kurtarıcısı oldu. 31 yaşındaki Şahin, sakat sakat oynadığı maçta kalesinde adeta devleşti. F.Bahçe'de ise Volkan'ın kötü performası genç kaleci Serdar Kulbilge'ye kaleyi açtı. Sarı-Lacivertli takımda son 7 maçtır forma giyen 27 yaşındaki genç file bekçisi, Teknik Direktör Zico'nun yeni gözdesi haline geldi. Serdar, son oynadığı G.Antep maçında net gol pozisyonlarını mükemmel kurtarışlarla savuştururken, gelecek için de umut verdi. Trabzonspor'da Tolga Zengin de ikinci yarının başından beri Bordo-Mavililerin kalesini koruyor. Brezilyalı kaleci Jefferson'un hızla düşen form grafiği Tolga için bulunmaz bir fırsattı. G.Saray'da ise geçen hafta Mondragon'un ani mide rahatsızlığı yedek kaleci Aykut'a kaleci kazağını giydirdi. Tıpkı Murat Şahin gibi, sakat sakat oynayan Sarı-Kırmızılı kaleci, Ç.Rizespor önünde göz doldurdu.

Galatasaray'da Zoran Simoviç'in ardında dört yıl yedek bekledikten sonra 1990'da kaleyi devralan Hayrettin Demirbaş da, genç kalecileri gıptayla izlediğini söylüyor. Yedekte beklemenin zor bir görev olduğuna dikkat çeken Hayrettin, "Her an hazır olmalısın. Beklersin beklersin, sana 'Hadi oyna!' derler. Allah korusun, kötü oynadın mı da futbol hayatın bitebilir. Biz bir gol yerdik, basın iki ay yerden yere vururdu. Mondragon bile ne hatalı goller yiyor; ama kimse sesini çıkarmıyor. Yedekten birinci kaleci olmak kapasite işidir. Genç kardeşlerimiz zoru başardı." diye konuşuyor.

Gazetemiz spor yazarı ve eski milli kaleci Fatih Uraz ise kariyer iddiası olan iyi bir file bekçisinin asla yedek kalmayı kabul etmeyeceğini ifade ediyor. Uraz, bazı kalecilerin oynayana kadar yedek beklediğini hatırlatarak, "Ancak iyi bir kaleci liderlik özelliği taşıdığı için kulübede oturmak istemez. Hırslı bir kaleci başka bir yerde kendine şans arar. Bu, tercih meselesi. Kaleci para kazanmak istiyorsa memur gibi yedek kalır. Fakat iddiası olan bir kaleci yedek beklediği sürece mutsuz olacak ve sıkıntı yaşayacaktır." yorumunu yapıyor.

Murat Şahin (Beşiktaş İkinci Kalecisi): Yedeğim diye küsmemek lazım 

Yedek kaleci olunca sürekli hazır olmak zorundasın. En büyük sıkıntı, hiç maç oynayamamak. Ne zaman ne olacağı belli değil. Hiçbir zaman küsmemen lazım. Sana şans gelir onu değerlendiremezsen, kahrolursun. Bazen gelgitler yaşıyorsun. Profesyonel olarak düşünürsen oynasan da oynamazsan da para kazanıyorsun. Son olaylar da yerli kaleciler için bir fırsat oldu.

Aykut Erçetin (G.Saray'ın İkinci Kalecisi): İkinci kaleci olmak çok zor 

Türkiye'de kurban Türk kalecilerdir. 20 yaşında Galatasaray'a geldim, 4 yılım geçti. İkinci kaleci olmak zor. Bizlerin kötü olma lüksü yok. Her zaman hazır olmalıyız. Ben Almanya'da kaleci eğitimi gördüm. Türkiye'de oynamayı seçtim. Almanya'da bir takımda kaleyi alabilirdim, o zaman da 'Yabancı kaleci alıyoruz' derlerdi, kıymete binerdim. Belki de birinci kaleci olarak buraya gelirdim.


Yasin Tuncer/zaman
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2007 Çarşamba 11:27:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?