22
Mayıs
2024
Çarşamba
SPOR

Yılın maçı: Kartal uçuşa hazırlanıyor

Ezeli rakipler Beşiktaş ile Fenerbahçe, yarın yapacakları ve şampiyonluk yarışını önemli ölçüde etkileyecek lig maçıyla birlikte 317. kez karşı karşıya gelmiş olacak. 

İki İbo konuştu takım çıldırdı 

Beşiktaş'ın iki kaptanı İbrahim Üzülmez ve İbrahim Toraman'ın takıma yaptığı motive toplantısında galibiyet yemini Ümraniye'yi çınlattı.

Derbi için geri sayım başlarken her iki takım da hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürüyor. Gerek Beşiktaş gerekse F.Bahçe, taktik çalışmaların yanısıra psikolojik olarak da maça hazırlanıyor. Siyah beyazlıların iki kaptanı İbrahim Üzülmez ve İbrahim Toraman dün akşam takımı toplayarak sürpriz bir toplantı gerçekleştirdi. Sadece futbolcular ve bir tercumanın katıldığı toplantı yöneticileri de bir hayli memnun etti.

Beşiktaş'ın dün Ümraniye tesislerinde gerçekleşen antrenmanının ardından bütün takım bir araya gelerek F.Bahçe derbisini konuştu. İki kaptan, yüksek sesle arkadaşlarını motive edici bir şekilde " Bu bizim ölüm kalım maçımız. Dışarıda olanları hepiniz görüyorsunuz. Camiamız için galip gelmekten başka seçeneğimiz yok. Ancak bunu yaparken çok sakin olacağız. Bizi sinirlendirmek isteyecekler, F.Bahçe'de o karakterde çok oyuncu var. Çok dikkatli olacağız. Hakeme itiraz yok. Hakem de çok gergin olacak. Ona yardımcı olmalıyız ki etki altında kalmasın.Şut çekecekleri topa kafamızı uzatacağız, gerekirse tekmelerine kafa atacağız. Ciğerlerimiz patlayana kadar koşacağız ve maç bittiğinde lider olacağız" deyince bir anda karıştı. Tüm futbolcular en yüksek sesleriyle kendilerinden geçerek " Burası İnönü burdan çıkış yok" diye tezahürat yapmaya başladılar.

F.Bahçe'li futbolcuların saha içerisinde nasıl davrandıkları, ve alınması gereken önlemleri de konuşan oyuncular, hata yapılmaması için tüm detayları görüştüler. Yaklaşık 1 saat süren toplantı sonrası kaptanlar, başkan Yıldırım Demirören ile bir görüşme yaparak takımın motivasyonunun en üst seviyede olduğunu belirttiler. Demirören ve yöneticilerin, futbolcuların hırsından dolayı çok sevinçli olduğu öğrenildi.

Muhtemel kadrolar

Ezeli rakiplerin derbi maça şu kadrolarla çıkması bekleniyor:

Beşiktaş: Runje, Mustafa, İbrahim Toraman, Gökhan Zan, Baki, Burak (Koray), Serdar, Delgado, İbrahim Üzülmez, Ricardinho, Nobre.

Fenerbahçe: Serdar, Önder, Lugano, Edu, Ümit, Tuncay, Deniz, Appiah, Tümer, Alex, Kezman. 

Ezeli rekabette durum

İki ekip arasında 28 Kasım 1924'de, Fenerbahçe'nin 4-0 galibiyetiyle başlayan 83 yıllık ezeli rekabette Beşiktaş'ın galibiyet sayısında üstünlüğü bulunuyor.

Bugüne dek yapılan 316 maçta Beşiktaş 118, Fenerbahçe ise 114 galibiyet alırken, 84 karşılaşmada ise taraflar birbirlerine üstünlük sağlayamadı.

Ezeli rekabette Fenerbahçe'nin toplam 425 golüne, Beşiktaş 400 golle karşılık verdi.

1959 yılından bu yana düzenlenen lig maçlarında ise taraflar bugüne dek 99 kez karşılaştı. Yarınki dev maç, ezeli rakiplerin aynı zamanda ligdeki 100. sınavı olacak.

Ligde geride kalan maçlarda, genelde olduğu gibi, galibiyet sayısında Beşiktaş'ın üstünlüğü bulunuyor.

"Kara Kartallar"ın 34 galibiyetine karşı, "Sarı Kanaryalar" 32 kez sahadan galibiyetle ayrılırken, ezeli rakipler 33 kez de eşitliği bozamadılar.

Siyah-beyazlıların ligdeki toplam 107 golüne, sarı-lacivertliler 96 golle karşılık verdi.

Beşiktaş ile Fenerbahçe, yarınki maçta bu sezon 4. kez karşı karşıya gelecek.

İki takım arasında sezonun ilk yarısında Kadıköy'de yapılan lig maçı 0-0 berabere biterken, ezeli rakipler Fortis Türkiye Kupası'nda yarı finalde eşleşti.

BJK İnönü Stadı'ndaki ilk maçı 1-0 kazanan Beşiktaş, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'ndaki rövanş maçında uzatma dakikalarında bulduğu golle skoru 1-1'e getirip, turu geçen taraf olmuştu. Beşiktaş, ezeli rakibine karşı 5 maçtır yenilmiyor. 

Derbide düğümü lejyonerler çözer

Fenerbahçe’nin gollerinin yüzde 63’ünde, Beşiktaş’ın ise yüzde 49’unda yabancı futbolcuların imzası var. Alex ile Bobo iki takımın gol yükünü omuzlayan isimler.

LİGİN en çok gol atan (57) takımı olan Fenerbahçe ile en az gol yiyen (24) takımı Beşiktaş’ı karşı karşıya getirecek derbi maçta gözler, lejyonerlerin üzerinde olacak. Çünkü, F.Bahçe’nin gollerinin yüzde 63’ünde, Beşiktaş’ın ise yüzde 49’unda yabancı futbolcularının imzası var.

Geride kalan 30 maçta rakip fileleri 57 kez havalandıran lider Fenerbahçe’de lejyonerler 36 golle ön plana çıkıyor. Ligde gol krallığı yarışında zirvede yer alan Alex de Souza 19 golle başı çekerken, Mateja Kezman 6, Deivid de Souza 5, Diego Lugano 3, Stephen Appiah 3 gol kaydetti.

Beşiktaş’ın attığı 41 golün 20’sini kaydeden yabancılardan Deivson Bobo 10 golle yükü omuzlamış durumda. Sambacı’yı vatandaşı Ricardinho 6, Arjantinli Delgado 4 golle takip ediyor.

Fener havada etkili

Her iki takım da bu sezon 19 adet sağ ayak golü atıp, 2’şer penaltı golü bulurken, aralarındaki fark sol ayak ve kafa ile atılan gollerde oldu. F.Bahçe sol ayakla 19 gol atarken Beşiktaş 8 gol kaydetti. Hava toplarında daha etkili olan F.Bahçe’nin 17, Beşiktaş’ın ise 10 kafa golü bulunuyor.

F.Bahçe, ligde en çok golü 16-30 ve 61-75. dakikalar arasında attı. Sarı lacivertliler, bu zaman dilimlerinde 12’şer gol bulurken, Beşiktaş ise her iki devrenin bitiminde coşuyor. Siyah beyazlılar 31-45. dakikalar arasında 11, 76-90. dakikalar arasında ise fileleri 10 kez sarstı.

F.Bahçe ve Beşiktaş maçların ilk 15 dakikalık bölümünde sadece 1’er gol yerken en fazla gol yedikleri dakika aralıkları 46-60. dakikalar arası. Beşiktaş bu bölümde 6, F.Bahçe ise 7 gol yedi.


Kimse derbiyi istemedi

Haftanın hakemlerini dün belirleyen MHK, en çok derbide zorlandı. Belirlenen 3 aday içinde Fırat Aydınus ve İsmet Arzuman’a sarı lacivertliler, Cüneyt Çakır’a ise siyah beyazlılar karşı çıktı. Sonunda Aydınus isminde karar kılındı.

SONUNDA bu da oldu... Hakemlerin hiçbiri yarın oynanacak Beşiktaş-Fenerbahçe maçını yönetmek istemedi...

İki takımın geçtiğimiz hafta Şükrü Saracoğlu Stadı’nda oynadığı Fortis Türkiye Kupası karşılaşması sonrasında oluşan gergin hava hakemleri de derinden etkiledi. Süper Lig’de bu hafta sonu yapılacak karşılaşmaların hakemlerini belirlemek amacıyla dün bir araya gelen Merkez Hakem Kurulu (MHK), en çok Beşiktaş-Fenerbahçe maçında zorlandı. 24 Süper Lig hakeminin hiçbiri, şampiyonluk yarışının bu kilit maçını yönetmek istemedi. Bazıları üstü kapalı bir şekilde, bazıları da direkt MHK üyeleri ile görüşerek, Beşiktaş-Fenerbahçe maçında görev almak istemediklerini bildirdiler.

3 aday belirlendi

MHK Başkanı Mustafa Çulcu ile üyeler Mevlüt Güzel, Ali Kunak, Fethi Heper, Ali Aydın, Lale Orta, Orhan Erdemir, Hikmet Öksüzoğlu ve Hatip Çopur, buna rağmen tüm hakemlerin performanslarını masaya yatırıp, derbi maç için en uygun ismi belirlemeye çalıştı. Yapılan değerlendirme sonucunda derbi için 3 aday belirlendi; Fırat Aydınus, İsmet Arzuman ve Cüneyt Çakır.

MHK’nin önüne bu sırada başka bir engel daha çıktı. Her iki kulübün yöneticileri toplantıdan önce bazı MHK üyeleri ile telefon görüşmesi yaparak, derbi maçta hangi hakemi istediklerini bildirmişlerdi. Bu durum MHK üyelerinde tedirginliğe yol açıyordu. Fenerbahçeliler Aydınus ve Arzuman’ı, Beşiktaşlılar ise Çakır’ı istemiyordu. İlginçtir, her iki kulüp birbirlerinin istemedikleri hakemleri istiyorlardı. Sarı lacivertliler Cüneyt Çakır’ın, siyah beyazlılar ise Fırat Aydınus’un bu maç için en uygun isim olduğunu dile getiriyordu. MHK Başkanı Mustafa Çulcu bu konuda net bir tavır koyarak, üyelerini rahatlattı.

Çulcu üyeleri rahatlattı

Çulcu, Süper Lig’de görev yapan tüm hakemlere güvendiğini belirterek, "Bizi, hangi kulübün hangi hakemi isteyip istemediği ilgilendirmez. Biz, bütün hakemleri adaletli bir şekilde değerlendirip maçta kimin görev yapacağını belirleyeceğiz. Hepiniz rahat olun" dedi.

Yaklaşık 3.5 saat süren değerlendirmeler sonucunda, saat 16.30’da derbi maçı Fırat Aydınus’un yönetmesi kararlaştırıldı. Çulcu, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Fırat Aydınus’un sahada adil bir yönetim göstereceğinden kimsenin kuşkusu olmasın. Kendisi gerek parlak kariyeri, gerekse form durumu açısından böyle önemli bir maçı yönetmeyi hak ediyor. Aydınus’un bu maç için en uygun isim olduğuna inanıyorum. Allah hakem şansı versin" diye konuştu.

Aydınus’la beraberlik çıkmadı

SÜPER Lig’de yarın yapılacak Beşiktaş-Fenerbahçe karşılaşmasını yönetmekle görevlendirilen Fırat Aydınus, kariyerinde 7. kez derbi maçında görev yapacak. 4 sezondur Süper Lig’de görev alan 33 yaşındaki genç hakem, bugüne dek 3 kez Beşiktaş-Fenerbahçe derbisi yönetirken, bu maçların 2’sini siyah beyazlılar, diğerini sarı lacivertliler kazandı. FIFA kokartlı Aydınus’un yönettiği 6 derbi karşılaşmasının en büyük özelliği ’berabere’ bitmemesi.

Derbi maçta 4 bin 434 polis görev yapacak

Turkcell Süper Lig'de Beşiktaş ile Fenerbahçe futbol takımları arasında yarın yapılacak ve şampiyonluk açısından büyük önem taşıyan derbi maç için olağanüstü güvenlik önlemleri alınacak.

BJK İnönü Stadı'nda saat 21.00'de başlayacak dev maç öncesi, sırası ve sonrasında toplam 4 bin 434 polis görev yapacak. Ayrıca, ev sahibi Beşiktaş Kulübü de 350 güvenlik görevlisini bu maç için görevlendirecek. Derbi maç, 86 güvenlik kamerasıyla takip altına alınacak.

Maçla ilgili tüm tedbirler saat 15.00'den itibaren alınmaya başlanacak, stat kapıları ise saat 16.00'dan itibaren açılacak. Karşılaşmaya ait bileti olmayanlar stat çevresinde oluşturulacak dış arama noktasından içeri alınmayacak.

Toplu seyirci organizasyonunun yapılmayacağı derbi maçta konuk Fenerbahçe taraftarına, 32 bin 145 kapasitesi olan BJK İnönü Stadı'nda, eski açık tribünde bin 607 kişilik yer ayrıldı.

Öte yandan, Fenerbahçe taraftarlarının stada gelişlerinde karayolunu tercih etmeleri ve stada saat 19.00'a dek girmeleri tavsiye edildi.

Derbi maçta 287 gazeteci görev yapacak 

Turkcell Süper Lig'de Beşiktaş ile Fenerbahçe futbol takımları arasında yarın yapılacak ve şampiyonluk yarışını önemli ölçüde etkileyecek derbi maç medyanın da gündemine oturdu.

BJK İnönü Stadı'nda saat 21.00'de başlayacak maç için Türkiye Spor Yazarları Derneği'ne (TSYD) adeta bir medya ordusu akredite oldu.

Dev maç için BJK İnönü Stadı'nın 190 kişilik basın tribünü tamamen dolarken, saha içinde de 97 foto muhabirinin görev yapacağı açıklandı.

aa/hürriyet
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2007 Cuma 16:49:24
Güncelleme :4 Mayıs 2007 Cuma 16:49:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
SAKİR FURUNCU IP: 85.96.208.xxx Tarih : 4.05.2007 17:36:22
Derbiye yakışır bırmaç olmasını diliyorum ,spor aşktır,spor sanattır ,spor yaşam biçimidir.Bu maçida hakemler kazanmasın dostluk kazansın gölgelenmesin .